Tommy Flinck Karhu HT:n uudeksi päävalmentajaksi - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Toisen polven porilaisvalmentaja sanoo numeronsa ranskaksi – Tommy Flinck palaa kotiin 21 vuoden kierrokselta

Tommy Flinck lähti Ranskaan vuonna 1998. Karhu HT:n kutsu sai miehen palaamaan Poriin. Ainakin hetkeksi. ­

30.4.2019 16:16 | Päivitetty 30.4.2019 16:24

– Huit, neuf, quatorze.

Ranskan kieli soljuu kauniisti hotelli Amadon kabinetissa, kun Karhu HT:n uusi päävalmentaja kertoo puhelinnumeroaan.

Päävalmentaja on perusporilainen ja toisen polven jääkiekkomies niin pelaajana kuin valmentajana. Hetkellinen kielenvaihto ei ole tamismia, vaan sille on syynsä.

– En ole pitkään aikaan tottunut antamaan puhelinnumeroani suomeksi. Siksi piti ottaa ranska avuksi, Tommy Flinck naurahtaa.

Ihmekös tuo. Flinck oli 27-vuotias alasarjajyrä, kun hän sai joulukuussa 1998 ensimmäisen ammattilaissopimuksensa. Vahva hyökkääjä lähti pelaamaan Ranskan kakkostasolle Mulhouseen ja sille tielle hän jäi, ainakin melkein.

Yli 21 vuotta myöhemmin on aika palata Poriin. Flinck ja Suomi-sarjassa pelaava Karhu HT ovat tehneet 1+1-vuotisen valmentajasopimuksen.

– Kiva tulla kotiin, Flinck sanoo ja vakuuttaa ettei paluu kaikkien vuosien jälkeen kauhistuta.

Ässissä pelanneen ja valmentaneen Tapio Flinckin poika on toki vieraillut kotikaupungissaan säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta esimerkiksi vuonna 2015 nykyiseen kuosiinsa saneerattu Isomäki-areena on häneltä näkemättä.

– Tämä on todella kiinnostava mahdollisuus ja motivaatio on kova. Jos ei olisi näitä alempia sarjoja, en olisi itsekään saanut vedettyä yhtään maksullista luistimenpiirtoa.

Uusi projekti

Flinckin pelaajaura Ranskassa ulottui aina tälle vuosikymmenelle saakka. Kesällä 2008 hän hätkähdytti käymällä 37-vuotiaana koeajalla ensin Ässissä ja sitten Sportissa.

Sopimusta ei tullut Liigaan eikä Mestikseen, mutta samankaltaisia mahdollisuuksia edes tavoitella ammattilaisuraa hän haluaa nyt valmentajana antaa nuorille pelaajille.

– Toivottavasti mahdollisimman moni pelaajistamme on lähtenyt pois jo ennen joulua.

– Kun meillä on tarpeeksi hyviä pelaajia, me voitamme. Jotta meillä olisi tarpeeksi hyviä pelaajia, meidän pitää pystyä kehittämään heitä.

Sillä mentaliteetilla Flinck tarttuu karhulauman ohjaksiin. Ensimmäinen palaveri on torstaina, harjoitukset alkavat testeillä ensi viikolla. Ja tarkoitus todella on, että jatkossa KHT:lla on ympärivuotista toimintaa, eli myös ohjatut kesäharjoitukset.

– Tämä on uusi projekti, jonka lipunkantajana on Tommy, manageri Niko Palonen painottaa.

Uudessa projektissa KHT saa vahvistusta myös taustoihinsa. Palosen ja puheenjohtajana jatkavan Juha-Pekka Kuusiston lisäksi apua antavat seuran kummisetä Kaj Rautelo ja toiminnanjohtajaksi kutsuttu, kävelytempauksistaan julkisuutta saanut ässäfani Sam Valverinne.

Valverinteen tehtävänä on muun muassa yhteydenpito sidosryhmiin sekä sosiaalisesta median hoitaminen.

Palosella on hihassaan hieman alle 20 pelaajasopimusta, joita kymmenkunta on uusia. Julkistusten aika on, kunhan joukkue on kokoontunut.

Mahdollisimman satakuntalaiseksi kasattavalla joukkueella on edessään nuorennusleikkaus.

Pelaajaläheinen valmentaja

Pelaajana Flinck teki itsestään ammattilaisen salilla. Valmentajana hän painottaa liikkuvuutta ja kiekollista peliä.

Valmentajanakin Flinck on luonut uraa ennen kaikkea Ranskassa, mutta viimeksi hän oli vuoden Italiassa. Siellä hän kertoo toimineensa Gherdeinan junioripäällikkönä, mutta myös edustusjoukkueessa NHL:ssäkin käyneen Patrice Lefebvren apuna.

– Valmentajana olen vaativa, mutta pelaajaläheinen. Olen lähellä ja turvaan selustaa varsinkin, jos pelaajalla on vaikeaa.

Flinck on lähellä ja kotona, mutta ei varmasti lopullisesti. Sen hän myöntää itsekin. Niin kuin pelaajana, valmentajanakin hän on jossain vaiheessa valmis lähtemään ammattilaistarjousten perässä uusiin seikkailuihin.

Tommy Flinck

Syntynyt: 23. kesäkuuta 1971 Porissa.

Perhe: Poikamies. Kolme lasta Ranskassa.

Pelaajana: Ässien juniorivuosien jälkeen pelasi Porissa Kiekko-Salamoissa ja Karhu-Kiekossa sekä Närpiön Kraftissa. 2. ja 3. divisioonassa. 1. divisioonassa hänet nähtiin Ketterän ja Centersin riveissä. Vuonna 1998 hän sai ammattilaissopimuksen Ranskan kakkostasolla pelanneesta Mulhousesta. Ranskan pääsarjassa hän pelasi Strasbourgissa. Kävi kesällä 2008 koeajalla Ässissä ja Sportissa. Lopullisesti ura loppui Ranskassa 2012–2013.

Valmentajana: Valmentanut Ranskassa Toulousen nuorten joukkuetta sekä lähellä Pariisia sijaitsevaa Cergy-Pontoisea. Italiassa hän toimi Gherdeinan apuvalmentajana ja junioripäällikkönä.

Muuta: Isä Tapio Flinck pelasi Ässissä 496 SM-tason ottelua ja valmensi porilaisseuraa SM-liigassa 1986–1989. Isä Flinck edusti Suomea kaudella 1976 Kanada Cupissa ja MM-kisoissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?