Mikä show! Suomi murskasi Kanadan - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Todellista lauantai-illan huumaa Herningissä: Leijonat kieputti Kanadaa lähes historiallisin numeroin ja tuhannet fanit juhlivat katsomossa

Kanadan tähti Connor McDavid jäi kaksi maalia iskeneen Mikko Rantasen varjoon.

13.5.2018 1:46

Leijonat järjesti loistavan show'n lähes täydessä Herningin kiekkoareenassa lauantai-iltana. Ennakkosuosikki Kanada jäi upeaa hyökkäyspeliä esittäneen Suomen jalkoihin totaalisesti.

Summerin soidessa videoruudulta vilkuttivat Leijonien voittolukemat 5–1.

Katsomossa oli tuhansia suomalaisfaneja. He lauloivat ja tanssivat etelämaalaiseen tyyliin lehtereillä.

Syytä olikin, sillä lauantai-illan veroista huumaa on harvoin tarjolla Kanadan kustannuksella.

Suomen suurin voitto Kanadasta MM-jäällä on vuoden 2006 MM-kisoista Riiasta. Silloin Leijonat nuiji Kanadan pronssiottelussa 5–0.

Nutivaara pelästytti

Peli alkoi huonoin entein, kun Markus Nutivaara sutaisi huolimattomasti kiekon katsomoon ja sai jäähyn pelin viivyttämisestä jo vajaan minuutin pelin jälkeen.

Suomi kuitenkin selviytyi ja hiukan ennen erän puoltaväliä alkoi tapahtua. Mikko Rantanen lähetti kiekon Kanadan maalille, Brayden Schenn tökkäsi mailansa väliin ja ohjasi kiekon omaan maaliin.

Vähän myöhemmin Janne Pesonen hukkasi kiekon puolustussiniviivalla. Hetken päästä Pesonen oli Harri Säterin edessä maskina ja Jean-Gabriel Pageaun laukaus painui verkkoon: 1–1.

Kolme minuuttia myöhemmin Pesonen paikkasi virheensä. Hän ohjasi Suomen 2–1-johtoon ylivoimalla. Pesonen sai mailansa Markus Nutivaaran siniviivavetoon ja Kanadan maalissa aloittanut Curtis McElhinney oli yllätetty.

Kanadan seuraavakin jäähy kostautui, kun McElhinney kompuroi maalillaan ja Rantanen pääsi nostamaan kiekon etukulmasta maaliin.

Viisi hyökkääjää yv:llä

Suomi oli muuttanut ylivoimakoostumuksiaan.

Nyt ykkösylivoimassa oli viisi hyökkääjää. Veli-Matti Savinainen pelasi Ville Pokan tilalla Mikael Granlundin, Sebastian Ahon, Rantasen ja Teuvo Teräväisen kanssa.

Kakkosylivoimaa valmennusjohto oli muokannut vieläkin reippaammin: Siinä pelasivat Pesonen, Kasperi Kapanen, Pekka Jormakka, Nutivaara ja lauantaina kisakaupunkiin saapunut Eeli Tolvanen.

Viisikko pelasi avauserässä hyvin ja Tolvanen sai heti pistetilinsä auki. Hänet merkattiin toiseksi syöttäjäksi Pesosen maaliin. Päätöserässä Tolvanen tyylitteli Suomen 4–1-osuman.

Toisessa erässä Kanada hallitsi ja vyörytti pitkiä hyökkäyksiä Suomen päädyssä.

Supertähti Connor McDavid sai parhaan, kun hän pääsi 25 minuutin pelin jälkeen yrittämään kiekkoa tyhjään maaliin. Puolustaja Miro Heiskanen sai kuitenkin mailansa laukauksen tielle ja kiekko kimposi yli maalin.

Hienosti taistellut Suomi ei antanut Kanadalle mahdollisuuksia lauantaina Herningissä.

Leijonat sai toisessa erässä yrittää neljä kertaa ylivoimalla, mutta verkko ei heilunut.

Suomen toinen erikoisuus Kanada-pelin kokoonpanossa viiden hyökkääjän ykkösylivoiman lisäksi oli se, että kentällä ei ollut yhtään normaalisti sentterinä pelaavaa hyökkääjää. Aiemminkin heitä oli vain yksi, mutta lauantaina Antti Suomela ei mahtunut kokoonpanoon.

Hänen paikallaan kolmosketjun keskellä pelasi paremmin laidalla viihtyvä Sakari Manninen.

Leijonien muut sentterit Granlund, Aho ja Pesonen pelaavat seurajoukkueissaan enimmäkseen laitahyökkääjinä. Toki kaikki ovat jossain vaiheessa uraansa pelanneet keskushyökkääjinäkin.

Lopputulos oli kuitenkin hyvä, joten peukku valmennusjohdolle näistä ratkaisuista.

Suomi varmisti voitolla paikkansa torstaina pelattaviin puolivälieriin. Suomen sijoitus B-lohkossa ratkeaa lohkon kahdessa jäljellä olevassa ottelussa Saksaa (sunnuntaina) ja USA:ta (tiistaina) vastaan. Lohkovoittokin on Suomen ulottuvilla,

Sunnuntain pelit

A-lohko:

klo 17.15 Ranska–Tshekki

klo 21.15 Sveitsi–Ruotsi

B-lohko:

klo 17.15 Norja–USA

klo 21.15 Saksa–Suomi

Televisio:

Suomen ottelu näkyy ilmaiseksi MTV3:lla ja maksullisella C More Sport 1 -kanavalla. Muut ottelut näkyvät C Moren maksukanavilla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: