Kärpät–Ässät - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Makkosen hattutemppu ja kolmen maalin johto eivät riittäneet – Bernard haparoi, Kärpät jyräsi ohi

Jussi Makkonen tarvitsi hattutemppuun 13.17 minuuttia.

1.2.2018 21:15

Kärpät–Ässät 5–4 (1–1, 1–3, 3–0)

Ässien tappioputki venyi neljän pelin mittaiseksi. Pata johti Oulussa jo 4–1, mutta ei saanut lopulta pistettäkään.

1. erä: 1–1

Ässien päävalmentajan Mikael Kotkaniemi totesi ennen Kärpät-ottelun alkua, että heikosta KalPa-pelistä ei saa ottaa muuta mukaan kuin alivoimapelin.

Alivoimaa Ässä joutuikin pelaamaan heti alussa, kun rike aloitustapahtumassa toi kakkosen. Vahva sarjakärki pyöritti, mutta ei onnistunut viimeistelyssä.

Isännillä tuntui silti alussa olevan turhan paljon tilaa taitavaan ja liikkuvaan kiekolliseen peliinsä. Lopulta Kärpät käytti mahdollisuutensa. Keskellä yksin päivystänyt Miska Humaloja pääsi ohjaamaan Mikko Niemelän laukausen ohi Andreas Bernardin.

Ässät ei Kärppien avausmaalista lannistanut, vaan pääsi hiljalleen paremmin peliin mukaan ja haastoi kotijoukkuetta varsin hyvin.

Ylivoima on ollut yksi Ässien ongelmista, mutta tällä kertaa tuli tulosta. Maksim Matushkin pelasi viivasta laidalle Jarno Kärjelle. Kärki laukoi matalan kudin kohti Jussi Rynnästä, ja Antoine Laganière ohjasi kiekon tyylikkäästi maalin kattoon.

Tasoituksen jälkeen Pata sai lisää virtaa. Heti perään sille avautui ylivoimahyökkäys, joka kuitenkin tuhriintui hyökkäysalueen huonoon syöttöön.

2. erä: 1–3

Toisen erän alussa Ässät joutui taas alivoimalle. Erikoistilanne toikin maalin, mutta porilaisille.

Kärpät sekoili hyökkäysalueen siniviivalla, ja Jussi Makkonen paineli Shaun Heshkalta karkuun. Välillä vauhti näytti jo loppuvan, mutta kun takaa-ajajakaan ei ollut pikakiituri, Makkonen pääsi nostamaan kiekon Rynnäksen edestä rystyltä yläkulmaan.

Hetkittäin porilaisilla oli isoja vaikeuksia. Ennen ottelun puoliväliä peli pyöri noin minuutin Ässien päädyssä. Pata kuitenkin selvisi.

Pyöritykseltään Kärpät unohti puolustamisen. Ässät tuli ylivoimahyökkäykseen. Vahvaa peliä muutenkin pelannut Ben Blood nousi laidalta kiekon kanssa ja antoi jättösyötön takaa tulleelle Makkoselle. Sentteri käytti tilan hyödykseen, eteni ja laukoi Ässät kahden maalin johtoon.

Makkosen huippuerä huipentui lopulta ylivoimalla. Ässät haki mallikkaasti lisäosumaa ja lopulta yritys palkittiin. Kärki laukoi ja Makkonen ohjasi maalin edestä patapaidat jo kolmen maalin karkumatkalle.

Kärpät oli samassa tilanteessa kuin tiistaina HPK:ta vastaan. Myös Kerho johti ottelua toisessa erässä 4–1, mutta sarjakärki tuli tasoihin ja voitti jatkoajalla.

Ässät yrittää välttää HPK:n kohtalon, mutta helppoa päätöserää tuskin on luvassa. Pata antoi isännille siimaa nukahduksellaan. Puolustaja Aleksi Mäkelä unohtui ässäviisikolta niin, että hän pääsi liukumaan vapaasti maalin eteen. Syöttö napsahti lapaan, ja kavennus oli tosiasia.

3. erä: 3–0

Tekeekö Kärpät jälleen nousun kolmen maalin takaa tasoihin ja jopa ohi? Vai pystyykö Ässät puolustamaan johtoaan?

Ne olivat päätöserän kysymykset.

Kärpät luonnollisesti otti pelilliset ohjat haltuunsa. Ässät kuitenkin puolusti uhrautuvasti ja kurinalaisesti sekä pysyi poissa rangaistusaitiosta.

Makkoselle tuli illan neljännen osuman ja sinetin paikka, kun hän pääsi läheltä maalia yrittämään vapaasti. Tällä kertaa Rynnäs kuitenkin torjui.

Kun sinetöinti ei onnistunut, niinhän siinä kävi, että Kärpät hiipi yhä lähemmäs. Ässät ei saanut oman alueen laidalla puolustettua kiekkoa pois. Kärpät pääsi levittämään toiselle puolelle, ja Nicklas Lasu pääsi laukomaan isännät jo maalin päähän. Paikka oli toki hyvä, mutta veto olisi ollut torjuttavissa.

Eikä Ässät pysynyt jäähyltäkään kokonaan pois. Rangaistus tuli vieläpä hyökkäysalueella. Tuomas Huhtanen napautti kevyesti poikittaisella mailalla Aleksi Mäkelää selkään. Mäkelä kaatui. Vaikka Huhtasen napautus oli kevyt, ei tuomareilla ollut muuta mahdollisuutta kuin passittaa patalaituri istunnolle.

15 sekuntia. Vain sen verran Käpät tarvitsi erän ensimmäistä ylivoimaansa. Sitten peli oli tasan.

Mikael Ruohomaa ja Julius Junttila petasivat ja Charles Bertrand pääsi tälläämään. Bernard ehti mukaan ja sai hieman torjuttuakin, mutta kiekko pomppi verkkoon.

Kärpät oli vauhdissa, Ässissä alkoi näkyä lamaantumisen merkkejä. Eikä isäntien johtomaalia tarvinnut kauan odottaa.

Lasu nousi siniviivan yli ja laukoi Bloodin jaloista kiekon yläkulmaan. Laukaus oli hyvä ja lähti siis puolustajan jaloista, mutta siitä huolimatta se meni liian helposti Bernardille.

3.15 minuutissa Kärpät käänsi kahden maalin tappioaseman johdokseen.

Ässistä tuli takaa-ajaja. Hetken porilaiset olivat täysin kanveesissa, mutta kun sokki-isku alkoi helpottaa, joukkue alkoi saada painetta Rynnäksen maalille. Makkonen tarjosi yhden paikan Ville Korhoselle, mutta tämä ei onnistunut.

Viime hetkillä Ässät haki vielä tasoitusta kuudella viittä vastaan, mutta todellista tilannetta se ei pystynyt luomaan.

Niinpä Kärpät nousi toisen kerran peräkkäin 1–4-tappioasemasta voittoon. Ässien vieraskiertue Kuopioon ja Ouluun ei puolestaan tuottanut mitään. Takana tuleva HPK on yhden ottelun vähemmän pelanneena enää viiden pisteen päässä.

Lauantaina Pata saa Poriin vieraakseen Ilveksen.

Maalit:

6.39 1–0 Miska Humaloja (Mikko Niemelä, Sami Anttila)

12.34 1–1 Antoine Laganière (Jarno Kärki, Maksim Matushkin) yv.

21.54 1–2 Jussi Makkonen av.

31.34 1–3 Makkonen (Ben Blood, Simon Suoranta)

35.11 1–4 Makkonen (Matushkin, Kärki) yv.

38.55 2–4 Aleksi Mäkelä (Taneli Ronkainen, Ville Leskinen)

50.03 3–4 Nicklas Lasu (Saku Mäenalanen, Miika Koivisto)

51.35 4–4 Charles Bertrand (Mikael Ruohomaa, Julius Junttila) yv.

53.18 5–4 Lasu (Ronkainen)

Ässien kokoonpano Oulussa

1. kenttä: Korhonen–Makkonen–Suoranta, Peltola–Taimi

2. kenttä: Varttinen–Kärki–Kotkaniemi, Matushkin–Tommila

3. kenttä: Insam–Kuparinen–Laganière, Blood–Seppälä

4. kenttä: Huhtanen–Appelgren–Lamberg, Tuohilampi (7. puolustaja)

Maalivahdit: Bernard (Kiviaho)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: