Veli-Matti Ruismaa kunnioitetaan Luulajassa - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Ruotsalaisfani esitteli hauikseen tatuoitua suomalaislegendan kuvaa: ”Voi olla yliammuttua” – vaatimatonta porilaista kunnioitetaan lauantaina Luulajassa

Veli-Matti Ruisma viihtyi jäähallissa myös peliuransa jälkeen. Hän jäi lokakuussa eläkkeelle kentänhoitajan tehtävistä.

3.12.2019 15:17

Pori

Ruotsalaispariskunta saapui viime kesänä Isomäki-areenalle. He kysyivät areenan henkilökunnalta, voivatko he katsella ympärilleen.

Hetkeä myöhemmin he kysyivät, että eikö tämä ole Veli-Matti Ruisman työpaikka?

Sama paikka, mutta ruotsalaispariskunnan harmiksi Ruisma oli lomalla. Kaikesta huolimatta mies veti hauiksensa esiin. Siihen oli tatuoitu Luulajassa kiekkolegendan maineeseen nousseen porilaishyökkääjän kuva.

Lauantaina Ruismaa, 65, muistetaan Luulajassa laajemminkin. Luleå Hockeyn ottelutapahtumassa pidetään viralliset juhlallisuudet, joissa Ruisma nimitetän seuran sankareiden galleriaan.

– Jaa, en tiedäkään tarkemmin, mitä ohjelmaa siellä on. Ajattelin, että vain joku kiekonpudotus ja ruokailu, perjantaina Ruotsiin lähtevä Ruisma sanoo.

– Hienoltahan tällainen tuntuu, kun kunnioitetaan ja muistetaan. Ruotsin kulttuuri on niin erilainen kuin Suomessa.

Ruisma-tatuoinnit tuskin ovat tavallisia Pohjois-Ruotsissakaan, mutta Ässissä 12 kaudella ja Leijonissa kaksi kertaa MM-kisoissa esiintynyt sentteri kokee olevansa tunnetumpi Luulajassa kuin Porissa.

– Minun kuvani tatuoituna hauikseen voi olla yliammuttua, mutta kyllä sekin jotain kertoo, naurahtaa lokakuussa kentänhoitajan tehtävistä eläkkeelle jäänyt Ruisma.

Ruisma pelasi Luulajassa 1980-luvulla neljä kautta. Hän oli yksi pääarkkitehdeistä, kun seura nousi Ruotsin pääsarjaan.

Kakkostasolla hän teki 161 tehopistettä 85 ottelussa. Pääsarjassa hän pelasi yhden kauden ja teki 32 pistettä 33 ottelussa ennen kuin palasi Poriin.

Ruisman kuvaillaan tuoneen nuoreen luulajalaisjoukkueeseen taitoa, johtajuutta ja ammattimaisuutta. Erityisesti nousukausi 1983–1984 ja tehot 22+42=64 tekivät hänestä seuran kulttipelaajan.

– Tämä on 13. kerta, kun lähden pelivuosieni jälkeen Luulajaan. Varsinkin alkuvuosina kutsuja tuli taajaan. On aina hieno nähdä samalla myös vanhoja pelikavereita.

Luleå Hockeylla on kaksi tapaa kunnioittaa vanhoja pelaajalegendojaan. Seuralla on LHF:n sankareiden ja LHF:n legendojen galleriat. LHF:n legendojen juhlallisuuksiin kuuluu myös paidan jäädytys. Siihen suomalaisista on päässyt maalivahti Jarmo Myllys.

Veli-Matti Ruisma vanhan pelikaverinsa Arto Javanaisen muisto-ottelussa vuonna 2012.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos