Liigan rajusta kohutaklauksesta tulee tuomio - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Lukon järkäleen taklauksesta tulee tuomio – kurinpidolla hirvittävä julkisuuspaine

Liiga on erittäin poikkeuksellisen kurinpitopäätöksen edessä, kirjoittaa Vesa Parviainen.

3.3.2020 10:06

Ässien 19-vuotias huippulupaus Otto Kivenmäki loukkaantui pelottavasti lauantaina Satakunnan derbyssä, kun 175-senttinen ja 66-kiloinen taituri jäi Lukon parikymmentä senttiä pitemmän ja lähes 30 kiloa painavamman David Nemecekin jyrän alle.

Tshekkipakin raju taklaus osui Kivenmäkeä päähän, ja kypärän irrottua seuraukset olivat kammottavat.

Holtittoman ilmalennon jälkeen takaraivo kolahti jäähän. Verta valui tajunnan rajamailla olleen pelaajan päästä jäälle solkenaan.

Näky oli niin karmea, että mediassa ja somessa nousi neljännen kategorian hirmumyrsky.

Nemecekin 5+20 minuutin rangaistuksen tuonutta tekoa pidettiin uutisoinnin valtavirrassa törkeänä. Somessa ja uutisten kommenttikentissä vallitsi lähes lynkkausmieliala.

Vähissä olivat tshekin toiminnan ymmärtäjät, vaikka niitäkin mielipiteitä näkyi, joissa taklausta pidettiin täysin puhtaana.

Ässien nuoren pelurin kohtalo herätti suurta huolta, joka vielä kasvoi hänen äitinsä Riina Kivenmäen myöhään lauantai-iltana julkaiseman julkisen Facebook-päivityksen jälkeen. Hän kertoi pojan voivan tapahtuneeseen nähden kohtalaisen hyvin, mutta pian alkavien ylioppilaskirjoitusten jäävän väliin.

Riina Kivenmäki kiitti kaikkia, jotka ymmärtävät, ettei kyse ole vain peliurasta vaan pahimmillaan rakastetun perheenjäsenen ja ystävilleen tärkeän nuoren miehen koko elämästä.

Äidin suurta huolta kuvastava kirjoitus toi julkiseen keskusteluun kaivatun, inhimillisen näkökulman.

David Nemecekin olkapää osuu Otto Kivenmäen päähän. Tuomio tulee todennäköisesti tänään.

Päähän kohdistuvat taklaukset ovat vaarallisia, ja ne voivat aiheuttaa uhrille hyvin vakavia seurauksia. Jääkiekkoilussa ei ole vieläkään tehty riittävästi niiden kitkemiseksi, vaikka Liiga haluaa toimia asiassa kansainvälisen kehityksen eturivissä.

Liigahallitus päätti joulukuussa, että kaikista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään viiden ottelun pelikielto.

Liigan kurinpitodelegaatio on nyt täysin poikkeuksellisen päätöksen edessä.

Otsikoihin nousseet järkyttävä loukkaantuminen ja äidin tunteikas kirjoitus ovat muokanneet ilmapiirin sellaiseksi, ettei Liigalla oikeastaan ole muuta mahdollisuutta kuin rangaista Nemecekiä ankarimman mukaan.

Tuoreen, kovennetun pelikieltolinjauksen jälkeen mahdollisuuksia on vieläkin vähemmän.

Kauden suurimman kohun nostaneessa tapauksessa Liigan on jo maineensa ja sitä kautta liiketoimintansa takia näytettävä, ettei kovennettu linja ole pelkkää sanahelinää.

Ässien Niklas Peltomäki ja Topias Haapanen olivat ensimmäisten joukossa auttamassa Otto Kivenmäkeä.

Puolustajia Nemecekillä ei tässä tilanteessa juuri ole, kun myös Lukon päävalmentaja Pekka Virta tuoreeltaan pelin jälkeen tuomitsi teon eikä nähnyt siinä mitään puolusteltavaa.

Pataluotsi Ari-Pekka Selin ei tyytynyt tähänkään vaan kyseenalaisti kollegansa viattomuuden leimaamalla Virran puheet lässytykseksi.

Tämä kaikki nostaa pintaan kysymyksen Nemecekin oikeusturvasta: saako hän tekoonsa nähden oikeudenmukaisen rangaistuksen?

Kysymys on toisarvoinen verrattuna huoleen loukkaantuneen Otto Kivenmäen kunnosta, mutta on silti syytä ottaa esille.

Ottelun jälkeinen lehdistötilaisuus:

Telia-tv:n kuvaa

Kivenmäen tavoin myös Nemecekillä oli tilanteessa paljon epäonnea, sillä teko ei ollut siitä nousseen kohun luokkaa.

Ei, vaikka kovaa taklausta tshekki toimenkuvansa mukaisesti ilman muuta haki.

Nemecek kuitenkin liukuu viimeiset kymmenen metriä ennen taklausta, ei tule kuolleesta kulmasta, ei nosta kyynärpäätään eikä ponnista kontaktihetkellä ylöspäin.

Kun Lukko-pakki lähestyy kiekollista vastustajaa raumalaisten puolustusalueella, hän voi täydellä syyllä olettaa tämän varautuvan taklaukseen ja ottavan sen vastaan.

Näin ei kuitenkaan tapahdu.

Yrittäessään siirtää kiekkoa päätyyn Kivenmäki ei ensin osu siihen. Ilman sitä tilanne olisi ehkä ollut vain ohikiitävä hetki jääkiekkopelissä, mutta nyt hudilla on katastrofaaliset seuraukset.

Kivenmäki kääntää päänsä alas, ja jo taklauksensa lukinneen Nemecekin olkapää pamahtaa siihen. Kysymys on sekunnin murto-osista, eikä kummallakaan pelaajalla ole enää mitään mahdollisuutta estää onnettomuutta.

Kypärän irtoaminen, johon osasyynä on videokuvassa näkyvä löysä hihna, sinetöi kolarin Liigan kaikkien aikojen kauhukuvastoon.

Kivenmäen kypäränhihna näytti juuri ennen kontaktia olevan löysällä.

Maanantain hyvä uutinen kertoi Kivenmäen päässeen kotiutumaan sairaalahoidosta. Toipuminen aivovammasta – tai kansankielellä aivotärähdyksestä – voi silti kestää vielä pitkään.

Samalla Liigan kurinpito joutuu tasapainoilemaan massiivisen julkisuuspaineen ja 24-vuotiaan tshekkipakin oikeudenmukaisen kohtelun välimaastossa.

Ei ole vaikea arvata, kumpi painaa vaakakupissa enemmän.

Uuden linjauksen jälkeen Nemecekin sanktion minimi on viisi ottelua. Sen hän ilman muuta ansaitsee.

Olkoon epäonnea: vuonna 2018 voimaan tullut sääntökirja sanoo, että "ei ole olemassa sellaista tekoa kuin puhdas taklaus päähän".

David Nemecek ei hyväksynyt ulosajoaan tuoreeltaan, mutta on sittemmin pyytänyt anteeksi Otto Kivenmäeltä.

Vielä kolme vuotta sitten tilanne oli toinen.

Joe Finleyn hirmupommi hyökkäyssinisellä aiheutti JYPin Michel Miklikille aivotärähdyksen sekä mursi nenän ja solisluun, mutta HIFK-jätti ei saanut edes kakkosta – pelikiellosta puhumattakaan.

Slovakki iskeytyi jäähän kasvot edellä, ja verta oli jäällä kuin lauantaina Porissa, mutta yleinen ilmapiiri oli tyystin erilainen.

Liigan tavoin iso osa mediasta piti taklausta puhtaana. Keskiössä oli taklattavan vastuu, vaikka takaviistosyöttöä vastaanottaneella slovakilla ei ollut mitään mahdollisuutta havaita saalistajan tulevan kuolleesta kulmasta – ja Finley tiesi ja hyödynsi sen.

Valkopesua voitiin perustella sillä, että kontakti osui Miklikin olkapäähän millisekuntia ennen kuin Finleyn olkapää pamahti ohimoon. Uhria se tosin ei paljon lohduttanut.

Myöhemmin saman kauden välierissä pelikuntoon toipunut Miklik itse taklasi KalPan Mikko Nuutista takaviistosta suoraan päähän selviten niin ikään ilman pelikieltoa.

Listaa voisi jatkaakin vaikkapa HIFK:ta edustaneen Kai Kantolan Tapparan Juhani Jasulle loukkaantumisen aiheuttaneella järisyttävällä vastataklauksella ylävartalon kautta päähän – ei jäähyä eikä mitään.

Taklaukset kuuluvat jääkiekkoon, mutta Liigan tuolloinen piittaamattomuus pääniittejä kohtaan oli täysin kestämätöntä.

Tapausten muistelu herättää ajatuksen, että paljon on sentään kolmessa vuodessa muuttunut. Onneksi.

Tällä kaudella kurinpitodelegaation puheenjohtaja Sampo Liusjärvi on perusteluissaan kirjoittanut, että "lähtökohtaisesti yksin taklaajalla on vastuu siitä, ettei taklauksessa tapahdu osumaa vastustajan päähän".

Vaikka asia käytännössä on harvoin näin yksioikoinen, linjaus on tervetullut, sillä se on samalla viesti pelaajille: varotaan niitä pääniittejä siellä!

Joe Finleyn olkapää osui Michel Miklikin päähän tammikuussa 2017.

Nykyisessä aivovammat paremmin tiedostavassa ilmapiirissä Finleyn pelikielto nousisi helposti toiselle kymmenelle – kuten todennäköisesti tapahtuu myös Nemecekin tapauksessa.

On tärkeää, että rangaistus tulee enemmän teosta ja sen tahallisuudesta kuin seurauksesta, mutta myös seurauksilla on merkityksensä.

Loukkaantuminen on korottanut sanktioita tällä kaudella keskimäärin 1–2 ottelun verran, mutta olisi yllättävää, jos Liigan kurinpitodelegaatio tässä julkisuuspaineessa pitäisi linjansa ja määräisi Nemecekin "vain" 6–7 ottelun pelikieltoon (plus mahdollinen kurinpitohistorian aiheuttama bonus).

Liigan kurinpito ei nimittäin vieläkään herätä suurta luottamusta.

Ensinnäkin sääntö 124 / vi on jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi: "Jos kiekkoa kuljettava pelaaja pitää päätään alhaalla, kun hän lähestyy taklaajaansa, taklausta ei rangaista päähän tai niskan alueelle kohdistuvana taklauksena, ellei taklaaja käytä ylöspäin suuntautuvaa liikettä tai iske vartaloaan ylös vastustajaan".

Case Nemecek–Kivenmäki täyttää hyvin pitkälti tämän sääntöpykälän määritelmän, mutta kuka jaksaa uskoa, että sillä olisi tilanteen käsittelyssä merkitystä? Ei tässä tapauksessa tarvitse ollakaan, mutta sekavuutta se tuo kurinpitoon.

Lisäksi KalPan Miikka Pitkäselle tuomittiin niin ikään lauantaina 5+20 minuutin rangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta, mutta päävideotuomari ei vienyt sitä lainkaan kurinpitodelegaation käsittelyyn.

Tilanne vaikutti vahingolta, eikä päätällin kohteena ollut Ilves-kapteeni Eemeli Suomi loukkaantunut.

Ettei nyt olisi käymässä niin, että liigahallituksen linjaus viiden ottelun minimistä aiheuttaa sen, että lievempiä tapauksia yritetään lakaista kokonaan maton alle – vaikka osuma päähän olisi selvä, kuten Pitkäsen tapauksessa.

Kysymys on väistämätön sen jälkeen, kun Ilveksen piti tehdä taklauksesta Liigalle käsittelypyyntö.

Kynnys kurinpitodelegaation käsittelyille ei saa olla niin korkea, että osa tapauksista jää ratkaisematta ilman mitään perusteluja.

Mikäli delegaatio löytää perusteet rangaistuksesta vapauttamiselle, sen pitää ne myös julkaista. Vain siten Liiga voi luoda ja vahvistaa uskottavaa rangaistuslinjaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut