Lomautetuilla Pelicans-pelaajilla on mahdollisuus purkaa sopimuksensa – Lukko päätti jo hankintakieltonsa - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Lomautetuilla Pelicans-pelaajilla on mahdollisuus purkaa sopimuksensa – Lukko päätti jo hankintakieltonsa

Maajoukkueessakin viime kaudella esiintyneellä sentterillä Hannes Björnisellä ja muilla lomautetuilla Pelicans-pelaajilla on mahdollisuus jättää lahtelaisseura.­

21.4.2020 22:08

Pelicansista tuli ensimmäinen liigaseura, joka ilmoitti pelaajiensa lomautuksista. Yt-neuvottelut päätökseen saanut lahtelaisseura lomauttaa "osan pelaajista tilapäisesti".

Tiedotteen mukaan lomautettujen joukossa ovat kaikki viime kauden joukkueesta jatkavat kokeneemmat pelaajat. Lomautukset eivät koske alle kaksi kautta Liigassa pelanneita pelaajia.

Ainakin Sportissa, Jukureissa, JYPissä ja Ilveksessä myös pelaajia koskevat yt-neuvottelut ovat kesken.

Pelicans kävi pelaajiensa kanssa neuvotteluja säästötoimista ennen lomautuksia.

– Pelaajisto on ymmärtänyt tilanteen vakavuuden ja halunnut olla talkoissa mukana, mutta neuvotteluissa ei löydetty valitettavasti ratkaisua. Seuran ehdotusta emme voineet hyväksyä ja teimme oman, mielestämme reilun vastatarjouksen, mutta se ei ollut puolestaan seuralle riittävä, Pelicansin kapteeni Hannes Björninen kertoi tiedotteessa.

Pelaajien lomautukset alkavat maanantaina ja ovat voimassa pääsääntöisesti kolme kuukautta. Palkanmaksu loppuu sunnuntaihin.

–  Ei siellä varmaan hymyilytä, Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela tokaisee.

–  Urheilijoiden työttömyysturva on lähinnä vitsi. Urheilijalla ei ole mahdollisuutta saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, koska he eivät lain mukaan voi olla työttömyyskassan jäseninä, eli he saavat vain Kelan peruspäivärahan, joka on 33 euroa ja 66 senttiä eli noin 730 euroa kuukaudessa.

Lomautustilanne avaa pelaajalle oikeuden purkaa työsopimuksensa määräaikaisuudesta huolimatta. Toisin sanoen: Pelicansin laatupelaajat ovat minkä tahansa seuran poimittavissa.

–  Seura ottaa riskin pelaajiensa suhteen. Muiden liigaseurojen lisäksi KHL, Sveitsi, Ruotsi ja jopa Saksa saattavat olla aktiivisia, koska nyt ei tarvitse maksaa mitään purkurahaa sopimuksesta, Saarela spekuloi.

–  Joku lomautettu pelaaja voi pohtia, että on tehnyt vaikka vuosi sitten huonon sopimuksen, ja arvo onkin noussut. Nyt voi olla paikka hinnoitella itsensä uudestaan.

Monen muun liigaseuran tavoin palkkojen leikkauksista sopinut Lukko on jo ainakin pelaajamarkkinoilla.

Raumalaisseura on tähän asti julkaissut jo ennen koronatilanteen kärjistymistä tehtyjä sopimuksia. Seuran urheilujohtaja Kalle Sahlstedt kertoi kuitenkin viime viikolla Länsi-Suomelle, että hankintakielto on nyt päättynyt ja hän voi taas toimia "uusituissa rajoissa".

Sahlstedt kertoi Länsi-Suomelle, että hän hakee vielä kahta keskushyökkääjää.

Lomautusten lisäksi Pelicans julkaisi tiistaina uusia, mutta jo ennen koronakriisiä tehtyjä pelaajasopimuksia.

Joukkueeseen liittyvät kahden vuoden sopimuksilla ruotsalainen Julius Bergman Frölundasta. Joonas Jalvanti Luulajasta, Miika Roine Jukureista ja Alex Lindroos JYPistä. Uudet pelaajat eivät ole lomautusten piirissä.

Yhä hankintakiellossa oleva Ässät on ainoa liigaseura, joka ei ole julkaissut kauden päättymisen jälkeen yhdenkään uuden pelaajan sopimusta. Porilaisilla ei ole yhtään uutta, mutta julkaisematonta sopimusta myöskään valmiina.

Ässien taustayhtiö ei ole ainakaan toistaiseksi aloittanut yt-neuvotteluja eikä ilmoittanut monen muun tavoin palkkojen leikkauksista. Satakunnan Kansan tietojen mukaan seurassa on kuitenkin käyty paikallisia neuvotteluja säästötoimista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?