JYP–Ässät 26.10. - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Ässien perjantain karkelot olivat vain kaukainen muisto – patapaidat romahtivat tasaisesta alusta häpeälliseen esitykseen ja kauden seitsemänteen nollapeliin

Identtiset kaksoset Miro ja Atte Mäkinen pelaavat taas samassa joukkueessa ja samassa ketjussa.

26.10.2019 13:23 | Päivitetty 26.10.2019 19:20

Syyskuussa Jyväskylässä JYP pyöritti Ässiä 6–1. Tällä kertaa Pata oli pelissä mukana yli ottelun puolivälin, mutta sen jälkeen meno oli karua. JYP voitti peräti 7–0.

Perjantaina Lahdessa auenneet maalihanat olivat jälleen tukossa. Pata jäi jo seitsemännen kerran tällä kaudella ilman osumaa. Kotona nollapeli oli kauden viides.

1. erä: 0–0

Ässien uusin hankinta Atte Mäkinen löi heti avausvaihdossaan hyvin painetta jyväskyläläisten päätyyn yhdessä kaksoisveljensä Miro Mäkisen sekä ketjun sentterin Niklas Appelgrenin kanssa.

Ottelu alkoi varsin tasaisesti ja jopa tunnustelevasti. Pitkiä painostusjaksoja ei nähty.

Pudotuspelit mukaan lukien 53 ottelua ilman maalia pelannut Tommi Taimi nousi kahdesti kunnon hanakkuudella maalipaikkoihin. Onnistuminen jäi yhä odottamaan.

Joukkueiden kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Jyväskylässä JYPin ylivoima oli Ässille tuhoisaa. Sittemmin vielä Julius Hongalla ja Petrus Palmulla vahvistunut JYP pääsi kokeilemaan lauantaina ensimmäisen kerran ylivoimaansa, kun Aleksi Varttinen ryntäsi laidan lähellä turhan innokkaasti taklaamaan. Varttinen sai 2+10-minuuttisen selästä taklaamisesta.

Tällä kertaa Pata teki JYPin maantekoaikeet tyhjiksi varsin vaivattomasti.

Viime aikoina hiljaiseloa viettänyt Edwin Hedberg polki esiin erän loppupuolella. Hän paineli JYP-pakkien välistä läpiajoon, mutta Eetu Laurikainen torjui viimeistely-yrityksen patjallaan.

Erän lopussa Ässätkin pääsi yrittämään ylivoimalla. Perjantain kaltaista tehoa ei nähty.

2. erä: 0–4

Toinen erä alkoi avauserän kaltaisissa tasaisissa merkeissä. Tommi Taimi oli jatkuvasti hyökkäyksissä mukana ja usein ylimpänä miehenä.

Illan avausmaalia odotettiin yli ottelun puolivälin.

Ässillä oli vaihto kesken, kun kiekko tuli takaisin Ässien puolustusalueelle, jossa alimpana miehenä oli Tylor Spink. Spink yritti purkaa kiekon keskialueelle, mutta Juha-Pekka Hytönen katkaisi siniviivalla. Konkarihyökkääjä nousi ja tuuppasi kiekon kohti Padan maalia. Sami Aittokallio ei saanut torjuttua.

Ässät on voittanut tällä kaudella vain kerran, jos vastustaja on tehnyt ottelun avausmaalin. Se tapahtui kauden avausottelussa Lukkoa vastaan.

Nyt Ässät jähmettyi JYPin avausmaalista. Pari minuuttia myöhemmin kiekko olikin uudelleen porilaisten verkossa.

JYPin veljesparin nuorempi painos Anttoni Honka pääsi laukomaan Ässien puolustusalueen keskustasta kiekon yläkulmaan. Osuma oli Anttoni Hongan tämän kauden ensimmäinen.

Pata jäi pyörimään JYPin pesukoneeseen. Erän lopussa jyväskyläläiset linkosivat lisää kierroksia. Tällä kertaa Julius Honka järjesti, ja Jani Tuppurainen ohjasi maalin edestä vieraat jo kolmen maalin johtoon.

Viimeisellä minuutilla Ässillä oli vielä tonttinsa. Taimi laukoi saman hyökkäyksen aikana kahdesti. Jälkimmäisestä laukauksesta tuli irtokiekko Mikko Salmiolle. JYP-maali häämötti tyhjänäm, mutta Salmio ei osunut.

JYP teki vielä yhden maalin sekunti ennen erän loppua. Viisi sekuntia ennen loppua aloitus oli JYPin päässä. Tylor Spink sai aloitusrikkeestä ensin varoituksen ja nykysääntöjen mukaan toinen rike toi rangaistuksen.

Spinki jäähylle ja aloitus Ässien päätyyn. Jarkko Immonen voitti aloituksen, Ässät vain katseli. Juuso Vainio ja Jani Tupparainen pelasivat kahdella nopealla syötöllä avopaikan kultakypärä Julius Nättiselle. Nättinen kiskaisi JYPin 4–0-johtoon.

3. erä: 0–3

Päätöserän jännitysmomentti oli siinä, tekeekö Ässät maalin, vai jääkö se jo seitsemännen tällä kaudella nollille.

Vaikka voitosta ei enää pelattu, Padalla oli kelpo yritystä. Joukkue hyökkäsi ja laukoi, mutta tehot olivat jääneet Lahteen. Viimeistely oli yhtä tukkoista kuin niin monta kertaa aiemmin tällä kaudella.

Julius Nättinen rumensi numeroita vastaiskusta. Kun Ässät hyökkäsi ahnaasti, JYP karkasi ylivoimahyökkäykseen. Petrus Palmu laukoi, Aittokallio torjui, mutta Nättisellä oli helppo työ panna irtokiekko sisään.

Aleksi Rekonen otti Ässille illan toisen 2+10-minuuttisen laitataklauksesta. Kun Rekosen kakkonen päättyi, Roni Hirvonen otti rangaistuksen.

JYP hyödynsi jälkimmäisen ylivoiman. Liukas Petrus Palmu tuli yli siniviivan, eteni B-pisteelle ja pamautti kiekon takakulmaan.

Eikä Ässien romahdus siihen päättynyt. Seitsemäs takaisku meni Aittokallion piikkiin. Robert Rooba laukoi päin ässävahtia, mutta hän torjui kiekon verkkoon.

Ässien kokoonpano:

Ykköskenttä:

Otto Kivenmäki–Peter Tiivola–Mikko Salmio

Simon Åkerström–Tommi Taimi

Kakkoskenttä:

Tyson Spink–Tylor Spink–Sami Lähteenmäki

Markus Niemeläinen–Jakob Stenqvist

Kolmoskenttä:

Edwin Hedberg–Aleksi Rekonen–Roni Hirvonen

Saku Salmela–Aleksi Matinmikko

Neloskenttä:

Miro Mäkinen–Niklas Appelgren–Atte Mäkinen

Aleksi Varttinen

Maalivahdit:

Sami Aittokallio (Daniil Tarasov)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: