Frölunda Indiansin nimikysymys puhuttaa Ruotsissa, päätös voi tulla jo elokuussa – ”On helppo ymmärtää, miksi kannattajat eivät halua päästää irti seuran nimestä, joka liittyy heidän muistoihinsa ja perinteisiinsä” - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Frölunda Indiansin nimikysymys puhuttaa Ruotsissa, päätös voi tulla jo elokuussa – ”On helppo ymmärtää, miksi kannattajat eivät halua päästää irti seuran nimestä, joka liittyy heidän muistoihinsa ja perinteisiinsä”

Göteborgilaisseura arvioi seuranimeään ja -tunnustaan.

Frölunda Indians pelaa Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla eli SHL:ssä.­

14.7.2020 11:18

Göteborg

Yhdysvalloissa ihmisoikeus- ja rasismikysymykset ovat kiihtyneet kesän aikana, minkä takia amerikkalaiset urheiluseurat ovat joutuneet arvioimaan nimiään ja tunnuksiaan uudelleen.

Keskustelu on yltänyt myös Pohjoismaihin asti.

Ruotsin jääkiekon suurseurassa Frölunda Indiansissa mietitään toden teolla joukkueen nimen ja tunnuksen vaihtamista. Göteborgilaisseura otti käyttöönsä Indians-lisänimen ja intiaanitunnuksen 1990-luvun puolivälissä.

Joukkueen kapteeni Joel Lundqvist kertoi aiemmin Göteborgs-Postenille pitävänsä seuran intiaaninimestä.

– Minulle intiaani tarkoittaa jotain positiivista, taisteluhenkeä intiaanin kanssa. Minusta siinä on positiivinen lataus, 17 kauden ajan Frölundaa edustanut Lundqvist aprikoi.

Yhdysvalloissa NFL-seura vaihtaa nimeään

Göteborgin yliopiston poliittisen teorian, etiikan ja uskonnonfilosofian tutkijatohtori Fredrik Portin on seuralegendan kanssa eri linjoilla.

– Vaikka puhuttaisiin positiivisista piirteistä, ne perustuvat hyvin stereotyyppiseen käsitykseen alkuperäiskansoista alkeellisina ja väkivaltaisina villeinä. Sanojen, kuten "intiaani" tai "punanahka", käyttäminen vahvistavat ongelmallista stereotypiaa, jota monet alkuperäiskansojen asukkaat eivät halua tunnistaa, Portin sanoi uutistoimisto TT:lle.

– On helppo ymmärtää, miksi kannattajat eivät halua päästää irti seuran nimestä, joka liittyy heidän muistoihinsa ja perinteisiinsä. Mutta voi myös saada uusia muistoja. Ja perinteet muuttuvat jatkuvasti, ne ovat luonteeltaan sellaisia.

Yhdysvalloissa amerikkalaisen jalkapallon NFL-seura Washington Redskins ilmoitti maanantaina vaihtavansa seuran nimen. Myös baseballin MLB-seura Cleveland Indians harkitsee nimensä vaihtamista.

NHL-joukkue Chicago Blackhawks sen sijaan ilmoitti, ettei aio vaihtaa nimeään ja tunnustaan.

Frölunda selvittää nimikysymystä, ja päätös voi TT:n mukaan tulla elokuun aikana.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?