Kaikki rakastavat Stretsiä - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Kaikki rakastavat Stretsiä – joukkue arvostaa isojen maalien kapteenin esimerkkiä ja tarinaa: ”Marko-hype ei voi koskaan nousta tarpeeksi”

Mörkö-Markon torstain maalista tehtiin jo renkutus, josta joukkuekaveri povaa kesähittiä.

25.5.2019 21:13 | Päivitetty 25.5.2019 21:16

Bratislava

Löikö Mörkö sisään, löikö Mörkö sisään, löikö Mörkö sisään...

Ja Mörköhän löi! Hän teki sen torstaina, hän teki sen lauantaina.

Puolivälierän tasoitusmaali Antero Mertarannan selostamana taisi tuoda rallin, joka kuullaan alkavana kesänä, haluttiin sitä tai ei. Sosiaalisessa mediassa leviämään lähtenyt renkutus tavoitti lauantaina ennen peliä jo Leijonatkin.

Kapteeni Marko Anttila ei renkutuksesta hätkähtänyt, vaan nousi jälleen sankariksi. Hän astui esiin päätöserän tiukassa 0–0-tilanteessa. Joel Kiviranta karvasi loistavasti ja sai törkättyä kiekon Henri Jokiharjulle. Puolustaja laukoi, mutta kiekko ei mennyt perille asti.

Se tuli Anttilan lapaan, ja Mörkö löi! Hän löi kiekon ohi Tampa Bayn huippuvahdin Andrei Vasilevskin ja vei Suomen 1–0-johtoon.

Kun johto piti, kapteeni Anttila johdattaa sunnuntaina Leijonat Bratislavan finaaliin.

Ensin Anttila pelasi seitsemän peliä ilman osumia, nyt hän on tehnyt kahdessa peräkkäisessä ottelussa valtavan isot maalit.

– Taidon puutetta, mutta nyt on sattunut menemään kaksi tuollaista pomppua sisään, Anttila sanoi rauhallisesti.

Kapteeni melkeinpä kritisoi itseään siitä, ettei tehnyt Venäjää vastaan maalia jo aiemmin. Ja toisaalta siitä, että tuuletti niin riehakkaasti, vaikka peliä oli kymmenen minuuttia jäljellä.

– Luita myöten panimme itseämme lopussa likoon ja blokkasimme laukauksia, Anttila jakoi kiitosta koko ryhmän puolustustaistelulle.

Empaattinen ihminen

Etukäteen lytätystä leijonaryhmästä on tullut tämän kevään suuri tarina. Sen tarina sisällä se suurin tarina kuuluu Anttilalle.

– Kaikki rakastavat ”Stretsiä”, huokaisi Mörkö-Markon toista lempinimeä käyttänyt päävalmentaja Jukka Jalonen.

– Ei ollut epäselvää, kuka valitaan tämän joukkueen kapteeniksi. Hän on empaattinen ihminen. Kaikesta hänen tekemisestään näkyy epäitsekkyys. Kun vielä tietää, mistä hän on tullut, mikäs sen hienompaa, että nyt kirjoitetaan tällaista tarinaa.

Aika kaukaahan Lempäälän jättiläinen on totisesti tullut.

Anttilan nimi nousi kiekkoyleisön tietoisuuteen ensimmäisen kerran vuonna 2004, kun kaikkien yllätykseksi Chicago Blackhawks varasi 2. divisioonassa Lempäälän Kisassa pelanneen hyökkääjän.

Chicagon silloinen kykyjenetsijä Sakari Pietilä myönsi taannoin Urheilulehdessä, ettei hän ollut nähnyt Anttilalta peliäkään.

203-senttinen Anttila nousi lopulta Ilveksen liigamiehistöön. Vuosia hänet tunnettiin kuitenkin vain sympaattisena hujoppina. Murtautuminen parrasvaloihin alkoi kunnolla kahden kauden 2011–2013 aikana TPS:ssa.

Hän sai ensimmäiset maajoukkuekutsunsa, kävi KHL:ssä, pelasi Ruotsissa ja löysi lopulta paikkansa Jokereista. Sekä maajoukkueesta.

Maanantaina mittariin tulee 34 vuotta. Kenties Anttila juhlistaa syntymäpäiväänsä maailmanmestarina.

–Vaikka ikää on yli 30 vuotta, joka vuosi hän on tullut paremmaksi ja paremmaksi, Jalonen kehui.

Marko-hype

Marko Anttila sai välierässä osumaa myös vastustajan korkeasta mailasta.

Jalonen tuntuu olevan oikeassa myös siinä, että joukkuekaverit rakastavat ”Stretsiä”.

– Hän johtaa esimerkillä jäällä ja puheella kopissa. Hän ottaa kaikki huomioon. Marko-hype ei voi koskaan nousta tarpeeksi, Oliwer Kaski sanoi.

– Upea jätkä. Siinä on malliesimerkki pelaajasta, jolle ei ole tuotu mitään tarjottimella. Hän on tehnyt paljon hommia, on ottanut kuraa ja vinoilua vastaan sieltä ja täältä, Harri Pesonen mietti.

Pesosen mielestä Anttila on kaiken kokemansa ja johtamisensa ansiosta jumputuksensa ansainnut.

– Mörkö-laulusta tulee kesähitti vähintään Tampereen seudulla.

”Luen mieluummin kirjaa”

Anttila itse ottaa hehkutukset tyynesti, kuinkas muuten.

Hän sanoo hieman välttelevänsäkin puhelinta, ettei kaikki kohina tule hänelle asti.

– Luen mieluummin kirjaa.

– Totta kai kaikki tällainen lämmittää silti mieltä. Olen aina rakastanut sitä, että kansa tykkää lajista.

Joukkueesta pitäisi Anttilan mielestä nostaa esiin silti kaikki huoltajista alkaen.

– Olen ylpeä tästä joukkueesta. Nyt on yksi peli jäljellä, sitten on kaksi kuukautta lomaa. Yhden pelin jakaa vetää täysillä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut