Karhu HT. Suomen cup. - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Karhulauma hönkii henkiin herätetyssä cupissa

Vjatsheslav Fandul ja Rauli Raitanen kertovat Karhu HT:n taktisia kuvioita pelaajille.

24.8.2017 9:15

Ässät tuli 50 vuotta sitten suomalaiseen jääkiekkoon ryminällä. Karhujen ja RU-38:n fuusioseura juhli ensimmäistä mestaruuttaan jo ennen kuin se aloitti ensimmäisen sarjakautensa.

Kyseessä oli syksyllä 1967 ennen SM-sarjan alkua pelatun Suomen cupin voitto. Ässät kaatoi finaalissa SaPKon 7–0.

Suomen cup on kilpailumuoto, jossa Lukkokin on päässyt juhlimaan voittoa kahdesti.

Vuoden 1971 jälkeen cup haudattiin, mutta nyt Jääkiekkoliitto on herättänyt sen henkiin.

Koska liigaseurat eivät ole liiton järjestämässä kilpailussa mukana, satakuntalaisten mainetta pitävät yllä Suomi-sarjan Karhu HT ja 2. divisioonan Lauttakylän Luja. Harjavallan Kuparikiekon tie päättyi ensimmäiseen peliin.

Hieno peli organisaatiolle

Vaikean viime kauden jälkeen kynsiään terävöittänyt Porin karhulauma voitti ensimmäisessä cup-pelissään Alavuden Peli-Veikot 9–1. Perjantaina KHT saa vastaansa huomattavasti mielenkiintoisemman joukkueen.

Poriin saapuu miljonääriomistajastaan Jussi Salonojasta huolimatta, tai hänestä johtuen, vain vuoden olemassaolon jälkeen talouskurimukseen joutunut Mestis-seura Espoo United.

Vuosi sitten perustettu espoolainen urheilun yleisseura ilmoitti jo luopuvansa naisten koripallo- ja jääkiekkojoukkueesta, jotka molemmat voittivat viime keväänä SM-hopeaa.

Miesten koripallossa ja jääkiekossa EU kuitenkin sinnittelee.

–Tämä on hieno peli joukkueellemme ja koko Karhu HT:n organisaatiolle, herkuttelee porilaisten valmennusvastuuseen tarttunut Vjatsheslav Fandul.

Fandul harmittelee, ettei hänen TPS:n aikainen joukkuekaverinsa Raimo Summanen ole enää mukana EU:n valmennusryhmässä. Porilaistunut latvialainen uskoo kuitenkin, että kaikesta huolimatta vastaan tulee kova ryhmä.

Liiga- ja Mestis-kokemusta ryhmässä toki onkin, vaikka ykköstähti Kim Hirschovitsia ei ainakaan toistaiseksi ole joukkueen kokoonpanossa nähty. Espoolaisia on povattu Mestiksen kärkipäähän.

Pitkä prosessi käynnissä

Myös KHT:ltä voi odottaa parempaa kuin viime kaudella, jolloin sarjapaikka varmistui vasta karsinnoissa.

Neuvostoliittolaisen kiekkokoulun kasvattina Fandul on yhdessä Rauli Raitasen kanssa laittanut porukkaan liikettä. Ässien entisen sentterikaksikon yhteistyö harjoituksissa ja penkin takana toimii Fandulin mukaan mainiosti.

Kovissa harjoituksissa Fandul, 48 ei vain käskytä joukkuettaan, vaan tekee itse mukana.

–Meillä on pitkä prosessi. Mukana on paljon nuoria pelaajia, mutta onneksi olemme saaneet muutaman kokeneenkin mukaan.

–Ainahan sitä toivoisi, että pelaisimme taitavaa, nopeaa ja modernia peliä. Kyllä meidän on silti perusasioista lähdettävä, eli puolustuksen kautta.

Fandul toivoo ryhmäänsä vielä muutamia vahvistuksia.

–Meillä on parikymmentä kenttäpelaajaa. Mutta koska valitettavasti olemme amatöörejä, kaikki eivät aina pääse harjoituksiin tai peleihinkään. Espootakin vastaan pari kolme pelaajaa on poissa työvuorojen tai muiden esteiden takia.

Vahvistuksia etsitään edelleen

KHT:n pelaajakoordinaattorin Niko Palosen mukaan Fandulin ryhmään haetaan yhä vahvistuksia ennen kaikkea hyökkäyspäähän.

–Kärkeä yritämme vielä terävöittää ja toisaalta saada rungon niin vahvaksi, että pystymme poissaoloista huolimatta pelaamaan neljällä kentällisellä.

Kanadalainen Brad Cuzner saapuu Poriin torstaina. Hän pelaa jo perjantaina, jos vain paperiasiat saadaan kuntoon.

–Rahalla emme voi ketään hankkia, mutta monen sattuman summana saimme tällaisen eteenpäin pyrkivän pelaajan, jolle KHT on hyvä välietappi.

–Muutatamien tuttujen tietojen ja Youtube-pätkien perusteella saamme kovan kaverin, joka pystyy fyysiseen peliin, Palonen taustoitti.

Karhu HT–Espoo United, jääkiekon Suomen cupin 3. kierroksen ottelu Isomäki-areenassa perjantaina kello 19.

Suomen cup

Jääkiekon Suomen cupia on aiemmin pelattu vuosina 1955–1958 ja 1964–1971.

12 cup-mestaruudesta peräti neljä on tullut Satakuntaan. Lukko voitti cupin 1964 ja 1969, RU-38 vuonna 1965 ja Ässät 1967.

Suomen cup elvytettiin tälle syksylle 46 vuoden tauon jälkeen. Liigaseurat eivät ole mukana Jääkiekkoliiton järjestämässä cupissa. Mukaan ilmoittautuivat kaikki joukkueet Mestiksestä, Suomi-sarjasta kaikki muut paitsi Hokki sekä 27 joukkuetta 2. divisioonasta. Yhteensä cupiin osallistuu siis 54 joukkuetta.

Ensimmäiselle kierrokselle arvottiin osa 2. divisioonan joukkueista. Suomi-sarjan joukkueet tulivat mukaan toisella kierroksella ja Mestis-joukkueet aloittavat cupin perjantaina pelattavalla kolmannella kierroksella.

Satakunnasta Suomen cupiin lähtivät Karhu HT, Lauttakylän Luja ja Kuparikiekko. Satakuntalaiset aloittivat toiselta kierrokselta. KHT voitti APV:n 9–1, LLuja kaatoi Pyry AK:n 6–3 ja KuKi hävisi Pyrylle 3–9.

Perjantaina KHT kohtaa Mestis-seura Espoo Unitedin Porissa. LLuja matkustaa huittislaisten tavoin 2. divisioonassa pelaavan KJT:n vieraaksi Keravalle. Kolmannen kierroksen voittajat selviytyvät neljännesvälieriin eli 16 parhaan joukkoon.

Finaali pelataan perjantaina 22. syyskuuta. Jääkiekkoliiton kilpailupäällikön Pirkka Antilan mukaan finaalin pelipaikasta ja voittajan palkitsemisesta päätetään ensi viikolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: