Marjamäen ensimmäinen mentori suitsuttaa suojattinsa lahjoja: "Pian minusta tuli hänen apuluotsinsa" - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Marjamäen ensimmäinen mentori suitsuttaa suojattinsa lahjoja: "Pian minusta tuli hänen apuluotsinsa"

Onpa jutut huonossa, naurahti Lauri Marjamäki potkuspekulaatioista.

15.5.2017 17:39

Elettiin 1990-luvun puoliväliä. Tamperelaisen Lauri Marjamäen jääkiekkoura ei ottanut tuulta alleen. 17-vuotiaana hän päätti lopettaa ja aloittaa valmentamisen.

Palo oli kova, mutta jostain piti löytää sopiva joukkue. Lopulta mahdollisuuden antoi Koovee, jonka C-poikien 79-ikäluokkaa veti Ilpo Myllyniemi. Hän lupasi ottaa innokkaan Marjamäen apuluotsikseen. Pian kävi ilmi, ettei Marjamäki tyytynyt kiekonkeräilyyn.

–Tein silloin myös aluevalmentajan hommia. Huomasin nopeasti, että voin antaa Laurille paljon vastuuta C-junioreistani. Hän oli poikkeuksellinen kyky ja harvinaisen kypsä ikäisekseen, Myllyniemi kehuu.

Teinipojat eivät olleet silloinkaan kaikista helpointa ryhmää, mutta heitä vain pari vuotta vanhempi Marjamäki onnistui luomaan hyvät suhteet tuppisuidenkin kanssa.

–Hyvä, että jotkut heistä edes tervehtivät, mutta Laurin kanssa he saattoivat puhua kolme varttia tuosta vaan.

Pian Marjamäki vastasi joukkueen pelitaktisista asioista, ja Myllyniemi keskittyi yksilöiden kehittämiseen.

–Parissa vuodessa minusta tuli käytännössä hänen apuluotsinsa. Lauri oli jo silloin todella hyvä. Hän näki pelissä asioita, joihin moni ei tajunnut puuttua.

Myllyniemikään ei valmentanut pystymetsästä, kuten aluevalmentajan tehtävä kertoo.

Marjamäkeä on moitittu ylivalmentamisesta, koska mies ohjeistaa pelaajiaan voimakkaasti harjoituksissa ja peleissä.

Kaksikko kävi monet kovat kiekkokeskustelut. Myllyniemi nimenomaan halusi, että Marjamäki kertoo suoraan mielipiteensä.

–En voi ottaa mitään kunniaa hänen tarinastaan. Se oli varmasti hyvä hänelle, ettei hänen intoaan tukahdutettu.

Kooveen juniorit pystyivät panemaan hanttiin jopa Ilvekselle. Tämä herätti isomman tamperelaisseuran kiinnostuksen, ja kahden Koovee-kauden jälkeen Marjamäki siirtyikin Ilveksen leipiin.

Itsensä kehittäjä

Nykyään kouluttajana Jääkiekkoliitossa toimiva Myllyniemi nostaa siltä ajalta esiin Marjamäen poltteen kehittää itseään.

–Muistan yhden ottelun, josta "Late" jäi pois. Syynä oli se, että samaan aikaan oli joku valmentajakoulutus. Hän sanoi, että koulutus auttaa koko joukkuetta jatkossa. Niin varmasti olikin. Hän osasi jo nuorena ajatella yhtä peliä pidemmälle.

Samoja piirteitä Myllyniemi näkee nyt Leijonissa. Marjamäki on keskittynyt rakentamaan pitävää pohjaa. Kun se on luotu, Leijonat on voinut lisätä vauhtia kaukalossa.

Media ja suuri yleisö ovat olleet Marjamäen kimpussa ennennäkemättömän kiivaalla tavalla.

Ongelmiltakaan ei ole vältytty. Ranska-tappio aiheutti melkoisen kritiikkivyöryn tamperelaista kohtaan, eivätkä läheskään kaikki ole vieläkään vakuuttuneita, että Marjamäki on oikea mies johtamaan Suomen maajoukkuetta.

–Kyllä sen on nähnyt Laurin kasvoilta. Ilmeet paljastavat, että poika on uransa kovimmassa paikassa. Voin toki olla väärässäkin, mutta näin sanoisin. Joskus tällainenkin tilanne pitää kokea.

Marjamäen valmentajaura on ollut tulosten valossa melkoista riemumarssia. Takaiskut ovat jääneet vähiin, eikä hän ole joutunut julkiseen jalkapuuhun aiemmin.

Nyt jatkopaikka on kuitenkin lähes varmasti Suomen näpeissä. Pahin lienee siis ohi.

Takavuosilta Myllyniemi muistaa kovan yhden takaiskun, jolle voi nyt naurahtaa.

–Hän ei aikoinaan päässyt Vierumäelle jollekin kurssille, koska reputti psyykkisen testin. Silloin ajattelin, että nyt reputitte väärän miehen. Niin varmaan ajattelee testin tekijäkin nykyään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: