Allez les Bleus vielä kerran: "Ei juuri kukaan Pariisissa tiedä, että täällä on jääkiekon MM-kilpailut käynnissä." - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Allez les Bleus vielä kerran: "Ei juuri kukaan Pariisissa tiedä, että täällä on jääkiekon MM-kilpailut käynnissä."

Pariisilaisperhe päätyi MM-otteluun sattumalta. Äiti Virginie, isä Cedric ja lapset Adrien, Nelvie ja Johan ottivat ilon irti sunnuntai-iltapäivän jääkiekkoviihteestä.

15.5.2017 7:00

Viisihenkinen ranskalaisperhe näyttää aivan Ranskan jääkiekkoliiton fanikaupan malleilta. Päälle on puettu pelipaitaa, MM-kisojen autosponsorin lahjoittamaa Asterix-kypärää ja Ranskan lipuin koristeltuja silmälaseja.

Toisen erän alussa perhe intoutuu koko hallissa raikuvaan allez les Bleus -huutoon, kun Ranskan ykköstykki Stephane Da Costa murjoo isäntien 1–1-tasoituksen Tshekin verkkoon.

Ranskalainen kansallistunne elää ja voi ainakin Bercyn areenan sunnuntai-illassa loistavasti.

Vaikka Tshekki lopulta kääntää pienten vaikeuksien jälkeen pelin itselleen ja ottaa hallitun rutiinivoiton maalein 4–2 (1–0, 2–1, 1–1), eivät ranskalaiskatsojat poistu areenalta alla päin. Kun lajina on jääkiekko, ei tulosta oteta ollenkaan niin vakavasti.

Tämän allekirjoittaa myös jutun alussa mainitun perheen äiti Virginie. Hän on toista kertaa elämässään seuraamassa jääkiekkoa.

–Emme ole ollenkaan kovia faneja, vaikka olemmekin pukeutuneet näin. Tämähän ei ole jalkapalloa, Virginie naurahtaa.

Virginie perheineen asustaa Pariisissa. Aviomies Cedric ja perheen lapset Adrien, Nelvie ja Johan eivät varsinaisesti olleet suunnitelleet viettävänsä juuri tätä sunnuntai-iltapäivää jääkiekkokatsomossa. Kyse on enemmänkin sattumasta.

–Ei juuri kukaan Pariisissa tiedä, että täällä on jääkiekon MM-kilpailut käynnissä. Emme mekään tienneet, ennen kuin näimme pienen ilmoituksen lehdessä. Ajattelimme sitten, että mikä ettei. Mennään katsomaan, Virginie kertoo.

Bercy areenan tunnelmaa on alkusarjassa kehuttu, eikä syyttä. Yleisö huutaa villisti aina, kun Ranska ylittää kiekollisena vastustajan siniviivan. Pelitapahtumiin reagointi on oikeanlaista ja tuomarikin saa tarvittaessa kuulla kunniansa.

Viimeisen kerran ranskalaisyleisö täyttää lehterit tänään, kun Les Bleus isännöi Sloveniaa. Jatkopaikan kannalta peli on merkityksetön, mutta sinipaidat haluavat varmasti jättää hyvän kuvan.

Urallaan lähes 240 NHL-ottelua pelannut hyökkääjä Pierre-Édouard Bellemare on yksi Ranskan suurimmista tähdistä.

Vaikka lajin tunnettavuus ei suurta olekaan, on Ranska kaukalon sisäpuolella menossa vahvasti ylöspäin. Joukkueessa on nippu pelaajia, jotka ovat seuratasolla huippuliigoissa.

Sunnuntaina Ranskan maaleista vastanneet Da Costa ja Dominic Roussel kuuluvat juuri tähtiosastoon. NHL:ssäkin pelannut Da Costa merkkautti menneellä KHL-kaudella Moskovan Dinamon paidassa 24 ottelussa 20 tehopistettä. Roussel puolestaan kuuluu Dallas Starsin runkopelaajiin.

Rousselin lisäksi liigakaukaloista tuttu Yohann Auvitu (New Jersey) ja Pierre-Édouard Bellemare (Philadelphia) pelasivat viime kaudella NHL:ssä.

Monet MM-kisat nähnyt Bellemare uskoo, että Ranska on oikealla tiellä. Hän ymmärtää jääkiekon pienuuden kotimaassaan, mutta uskoo kasvuun.

–Meidän peleissämme areena on ollut melkein täysi. Olemme pystyneet tarjoamaan heille hyvän elämyksen, vaikka tämän ottelun kaltaisia tappioita onkin tullut, Flyers-hyökkääjä toteaa Tshekki-ottelun jälkeen.

Tulevaisuus näyttää myös sikäli valoisalta, että nykyisten tähtien takaa on tulossa myös uusia nimiä.

Ensi kesänä suurella todennäköisyydellä NHL:ään varattava Alexandre Texier tekisi varauksen tullessa historiaa. Grenoblessa pelaava nuorukainen olisi ensimmäinen Ranskan liigan joukkueesta NHL:ään varattu.

Texier oli mukana myös Ranskan MM-ryhmässä, mutta hän loukkaantui harjoitusottelussa ja kisat jäivät väliin.

–Hän on taitava ja pystyy varmasti ottamaan aikanaan paikkansa NHL:ssä. Jos hänet nyt varataan, olisi se ranskalaiselle jääkiekolle uskomattoman upea asia, Bellemare hehkuttaa..

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: