Näin peli eteni: Jussi Makkosen jatkoaikakiemurtelu toi tärkeän voiton - Jääkiekko - Satakunnan Kansa

Näin peli eteni: Jussi Makkosen jatkoaikakiemurtelu toi tärkeän voiton

Jussi Makkonen sai tuulettaa toisessa erässä Ville Korhosen 1-2-kavennusta. Sentteri itse viimeisteli ottelun ratkaisun jatkoajalla.

2.3.2017 22:42

Kuuden joukkoon tähtäävä Ässät sai tärkeässä vierasottelussa KooKoota vastaan todella surkean alun, kun isännät johtivat ottelua avauserän jälkeen 2–0. Toisessa erässä patapaidat nousivat peliin mukaan, kun Ville Korhonen tulitti ylivoimalla kavennusosuman. Päätöserässä Ässät ehti käydä jo johdossakin, mutta lopulta ratkaisu haettiin jatkoajalta. Siellä Padan sankariksi nousi Jussi Makkonen.

1. erä (2–0)

Ässät aloitti pelin samalla vahvalla karvauksella kuin tiistaina Lappeenrannassakin.

KooKoolla näytti kuitenkin olevan paljon SaiPaa paremmat eväät vastata patapaitojen rynnistykseen, joten aivan samanlaisella rumputulella ei ottelu käynnistynyt ja ensimmäinen kunnon maalipaikka tulikin isännille, kun Anrei Hakulinen pääsi jo muutaman minuutin pelin jälkeen yrittämään aivan lähietäisyydeltä. Ässien maalilla Andreas Bernard otti kuitenkin hyvän torjunnan.

KooKoo pääsi hakemaan avausmaalia, kun erää oli pelattu viitisen minuuttia, kun Matti Kuparinen törmäili isäntien pelaajan kanssa keskialueella estämisjäähyn arvoisesti. Jäähyn aikana ei tulosta tullut, mutta muutaman seuraavan vaihdon aikana Bernard oli kovassa tulituksessa, vaikka osumat jäivätkin vielä syntymättä.

Juuri ennen erän puoltaväliä Ässillä oli muutama todella hyvä paikka siirtyä johtoon, mutta Ville Korhonen ja Niko Peltola tuhlasivat omat paikkansa turhaan siirtelyyn. Pata haki tuossa vaihdossa avausosumaa turhankin innokkaasti ja KooKoo pääsi iskemään vastaan. Jo avausminuuteilla paikkansa tuhlannut Hakulinen spurttasi läpiajoon ja tinttasi kiekon yläputken kautta verkkoon.

Heti seuraavassa vaihdossa kolisi uudelleen. KooKoo voitti aloituksen ja loi tilanteen Toni Hyväriselle. Bernard selvitti laukauksen, mutta Hyvärinen taisteli vielä kyljellään maatenkin irtokiekon maaliin ja siirsi kotijoukkueen nopeassa tahdissa 2–0-johtoon.

Minuuttia myöhemmin Bernard piti Ässät huipputorjunnallaan pelissä mukana, kun Terry Broadhurst oli ensimmäisenä jatkokiekossa ja haki vetoaan kohti yläkulmaa.

Isäntien johtoasema tuntui hieman vievän puhtia Ässiltä, eikä vierasjoukkueelta löytynyt erän lopulla mitään aseita kavennusmaalin tekoon. Ässien mahdollisen pistesaaliin kannalta oli kuitenkin tärkeää, etteivät isännätkään onnistuneet hallinnastaan huolimatta iskemään enempää osumia avauserään.

2. erä (0–1)

Toisen erän alussa peli meni melkoisen sekavaksi. KooKoo näytti ottavan hieman varman päälle ja Ässien karvaus puolestaan laahasi tilanteesta jäljessä, eikä kiekonriistoja tullut kuin vasta keskialueella, joten isännät ottivat koko ajan Ässien hyökkäykset vastaan hyvin ryhmittäytyneinä.

Viiden minuutin kohdalla Ässien kakkosketju sai kuitenkin karvattua kiekon ja heti oli KooKoo-vahti Leland Irvingin maalilla tilannetta. Niko Ojamäki oli kaventaa ensin maalin kulmalta ja hieman myöhemmin Juho Tommila yritti murtautua maalille. Tommilan tilanteessa KooKoo-puolustaja Mikko Jokela joutui sen verran rikkomaan, että Ässät pääsi ylivoimalle.

Erikoistilanne tuottikin nopeasti tulosta. Simon Suoranta kaivoi kiekon hyvin päädyssä Matti Kupariselle, joka jakoi kiekon Maksim Matushkinille. Ruotsalainen pommitti hurjan vedon, jonka Irving vain vaivoin torjui pitkälle eteensä, niin että tilanteeseen tullut Ville Korhonen sai iskeä suoraan vastakiekkoon. Korhonen latasi lyöntilaukaukseen kaikkensa ja verkko pöllysi KooKoo-vahdin takana.

Olisi voinut kuvitella, että Ässät syttyy kavennusosumasta, mutta toisin kävi. Seuraavat pari minuuttia pyörittiin tiiviisti vieraiden alueella, mutta lisäosumat jäivät syntymättä.

Kiirastulesta selvittyään Ässät otti vähän otetta. Juuri ennen erän puoliväliä Jussi Makkosella oli oiva tilaisuus tasoittaa ottelu 2–2:een, mutta viimeistely-yritys kilpistyi kotijoukkueen puolustajan mailanvarteen. Hallinta ei kestänyt kuitenkaan kauaa, vaan KooKoo pääsi ylivoimalle, kun Jarno Kärki jyräsi turhan tehokkaasti maalille pyrkineen KooKoo-hyökkääjän.

Ässien alivoima toimi kuitenkin yhtä tehokkaasti kuin avauserässäkin, eikä isännillä ollut minkäänlaista tilaisuutta siirtyä kahden maalin johtoon.

Tämän jälkeen Ässät lähti hakemaan tasoitusta ja paikkojakin tuli. Jarno Kärki pääsi ensin yrittämään hyvältä paikalta, mutta Irving otti hyvän kilpitorjunnan. Pari minuuttia myöhemmin Tommi Paakkolanvaara ja Charles Bertrand olivat ylivoimahyökkäyksessä, mutta kiekossa ollut Paakkolanvaara ajautui liian lähelle maalia ja ratkaisu jäi kokonaan tekemättä.

Erän lopulle peli meni taas aavistuksen sekavaksi. Kiekon pomppiessa kumpikin joukkue oli muutamaan otteeseen pääsemässä maalipaikkaan, mutta ratkaisevilla hetkillä peliväline karkasi pelaajien hallusta, eikä lisäosumia nähty.

3. erä (1–2)

Ässät pääsi heti erän alkuun hakemaan tasoitusta ylivoimalla, kun Ossi-Petteri Grönholm nappasi kiinnipitämisestä kaksiminuuttisen. Ässien ylivoima jäi kuitenkin erän alussa huonoksi, eikä tasoitusta syntynyt.

Pata sai kuitenkin toisen mahdollisuuden heti perään, kun Mikko Jokela toisti Grönholmin tempun. Tällä kertaa Ässät olikin tehokas, eikä Jokelan jäähyä ehtinyt kulua kuin 15 sekuntia, kun jo Ässien avausmaalin syöttänyt Maksim Matushkin tulitti siniviivalta tarkan rannelaukauksen ohi Irvingin, joka oli tilanteessa kovassa Simon Suorannan tekemässä maskissa.

Kolmas erä jatkui todella rikkonaisena, kun kolme minuuttia tasoitusosumansa jälkeen Matushkin lähti puolestaan itse jäähyaitioon koukattuaan KooKoo-hyökkääjän kumoon Ässien siniviivan tuntumassa. Isäntien ylivoima oli kuitenkin tasan yhtä onnetonta kuin aiemmillakin yrityksillä, eikä Ässillä ollut hätää.

Heti jäähyn jälkeen Ässät siirtyikin jo johtoon. Charles Bertrand purjehti kaksi KooKoo-pelaajaa puijaten hyökkäysalueelle ja ajautui päätyyn. Siellä ranskalainen vedettiin nurin, mutta se ei Bertrandia estänyt. Mies tarjosi vielä makuultaan loistavan syötön Mikael Sahalle, joka vei Ässät ensi kertaa johtoon.

KooKoolle tarjottiin tasoitusta, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä hieman alle kahdeksan minuuttia. Juuso Walli hölmöili keskialueella korkealla mailalla ja tuomaristo passitti ässäpakin jäähyaitioon. Tällä kertaa kouvolalaiset rakensivatkin melkoisen maalipaikan. Samassa tilanteessa Andreas Bernard ponkaisi torjuntaan niin, että maali siirtyi. Tuomaristo tulkitsi Bernardin tempun tahalliseksi. Italialaisvahdille tuomittiin kaksi minuuttia pelin viivyttämisestä ja KooKoo pääsi kahden miehen ylivoimalle lähes minuutiksi.

Ensimmäiset sekunnit KooKoo haki kiekkoa omasta päästä, mutta sai myös kuvion pyörimään. Mikko Jokela pommitti viivasta lujaa ja Bernard torjui eteensä. Kiekko pomppi kuin flipperissä ja ajautui lopulta Ässien maaliinkin. Toni Hyvärisen viimeistelemää osumaa lähdettiin kuitenkin tarkistamaan videolta. Pitkän tarkastelun jälkeen maali hyväksyttiin ja KooKoo nousi tasoihin. Maalin jälkeen isännät jatkoivat vielä ylivoimalla, mutta eivät saaneet johto-osumaa aikaiseksi.

KooKoo haki tasoituksen jälkeen raivoisasti voittomaalia, sillä joukkue olisi tarvinnut tästä ottelusta kolme pistettä parantaakseen lähes olemattomia mahdollisuuksiaan pudotuspeleihin. Tulosta ei kuitenkaan tullut ja kun paine kasvoi, pääsi myös Ässät yrittämään.

Vieraiden paras paikka tuli Juuso Wallille, mutta puolustajan liigauran avausosuma jäi syntymättä. Ottelun ratkaisua haettiin lopulta jatkoajalta.

Jatkoaika (0–1)

Jatkoajalla Ässät oli tuttuun tapaan hallitsevampi. KooKoo ei onnistunut saamaan aikaiseksi yhtään laukausta, ennen kuin Ässät ratkaisi.

Voittomaalissa Simon Suoranta polki omalta alueelta punaviivalle ja jätti kiekon takaa hyvällä vauhdilla tulleelle Jussi Makkoselle. Sentteri nousi b-pisteiden väliin ja ampui tarkalla rannelaukauksella kiekon Irvingin längistä verkkoon.

Maalit

9.53 Hakulinen (Savilahti) 1–0

10.18 Hyvärinen (Alikoski, Immonen) 2–0

---

25.16 Korhonen (Matushkin, Kuparinen) 2–1yv

---

44.03 Matushkin (Korhonen, Makkonen) 2–2yv

50.39 Saha (Bertrand) 2–3

53.59 Hyvärinen 3–3 yv

---

62.06 Makkonen (Suoranta, Viljanen) 3–4 ja

Ässien kokoonpano

1. kenttä: Korhonen–Makkonen–Suoranta, Peltola–Vuorisalo

2. kenttä: Kärki–Kerälä–Ojamäki, Walli–Viljanen

3. kenttä: Saha–Paakkolanvaara–Bertrand, Matushkin–Tommila

4. ketju: Kiilholma–Kuparinen–Jaatinen, Mäkelä (7. puolustaja)

Maalivahdit: Bernard (Ahonen)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: