Seppo Kummala

Vesa Soili ei aavistanut mitään, kun Niina Juvonen pyysi hänet lauantai-iltana ongelle Kokemäenjoen rantaan. Siellä mies kävi usein muutenkin, onkimisesta oli tullut niin rakas harrastus, että Soili oli hankkinut itselleen veneen.

–Kun veneestä meni perämoottori rikki, en hankkinut uutta. Soutamallakin ehtii ja eipä tarvitse mennä kuntosalille, Soili virnistää.

 

Kun Juvosen puhelin soi ja heitä pyydettiin keskustaan katsomaan kaverin sammunutta skootteria, ei epäilys herännyt vieläkään. Vähän Soili kummasteli, kun mopoa ei alkanut näkyä ja Juvonen ajeli kiertoteitä pitkin kohti tuttua moottoripyöräkerhon kerhotilaa.

–Jotain aavistin, kun näin autoja pihassa. Kun molemmat tyttäreni olivat pihalla ison väkijoukon keskellä, arvasin, että tämä taitaa liittyä jotenkin 60-vuotispäiviini.

Tyttäret Johanna Järvinen ja Sonja Soili olivat käyttäneet isänsä Porissa keilaamassa torstaina 28. syyskuuta, virallisena merkkipäivänä. Soili luuli, että selviäisi pyöreistä niin vähin äänin. Toisin kävi.

Väkijoukko ympäröi suurta, pressulla verhottua monoliittia. Päivittelystä ei ollut tulla loppua, kun sen alta paljastui 2,4-litrainen dieselmersu, semmoinen kunnon karavaanarin työjuhta. Vuosimallin 1979 matkailuauto on nyt suurin piirtein saman ikäinen, kuin Soilin edellinen auto.

11 vuotta sitten Soili teki ihmiskokeen. Hän päätti asua vuosimallin 1967 pakettiautossa kokonaisen vuoden. Huomiota herättäneestä kokeesta kirjoitettiin lehteenkin. Miten mies kokeeseen päätyi?

–Olin lopettanut ryyppäämisen ja kaipasin tekemistä. Asuntoautolla pääsi liikkumaan mielensä mukaan. Asuminen oli edullista ja uni tuli viileässä tilassa hyvin.

Vuosi autossa sujui niin hyvin, ettei Soili malttanut lopettaa koettaan siihen. Hän vietti mersussaan toisenkin vuoden.

Tuolloin lehtihaastattelussa 49-vuotias Soili kertoi haaveilevansa toisinaan myös pysyvämmästä kodista. Unelma oli oma talo. Se jäi hankkimatta.

–En minä sellaista tarvinnut, vuokrahuoneisto kerrostalossa riittää, Harjavallan keskustassa viime vuodet asunut Soili sanoo.

Vesa Soilin tyttäret, Johanna Järvinen ja Sonja Soili veivät isänsä keilaamaan merkkipäivänä. Autoyllätys pysyi salaisuutena.

Vesa Soilin tyttäret, Johanna Järvinen ja Sonja Soili veivät isänsä keilaamaan merkkipäivänä. Autoyllätys pysyi salaisuutena.

Ystäviä Vesa Soilin ympärille tuntuu kertyneen, asui hän missä tahansa. Harjavallassa kolehdilla kerätty matkailuauto on hyvä osoitus siitä.

Kokemäellä Soili puolestaan palkittiin heinäkuussa Vuoden 2017 kunniakyläläisen -diplomilla. Sen luovuttivat ensimmäistä kertaa kokoontuneet Kokemäen entiset nuoret ensimmäisessä Lähetääks kylälle -tapahtumassa. Diplomin saatesanoissa luonnehditaan miestä teiden ritariksi, ikuisen nuoruuden ikoniksi ja kaikkien tuntemaksi Veskuksi. Tuntuu osuvalta.

Jos viinan juonnin lopettaminen ajoi miehen autoon, on mies tehnyt terveytensä eteen muitakin muutoksia.

–Joitakin vuosia sitten hengästyin niin portaissa, että luulin saaneeni keuhkoahtaumataudin. Ei se sitä ollut, mutta lopetin tupakanpolton.

Vuoden alussa todettu munuaissairaus pakotti muuttamaan myös ruokavalion perusteellisesti. Kaksi kertaa viikossa dialyysihoidossa käyvä Soili on kuitenkin terveytensä kanssa sinut. Hoito on tepsinyt ja olo on hyvä.

Jokin pahe täytyy toki olla.

–Kerran viikossa ajan Kokemäen Grilli-Cityyn makkaraperunoille. Maarit tekee ne niin hyvin.


Kommentit (4)

  • Pekka S

    Serkku pojalle paljon onnea

  • Serkkupoika

    Kiva yllätys tämä juttu,kun ei ole kuullut vuosiin Johannasta tai Veskusta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio