Suomen parhaat marengit loihtiva Outi Rossi: "En osaa leipoa muuta"

Marenkiyrittäjä Outi Rossi kysyy asiakkailta kuulumisia asuinkadusta suunniteltuihin resepteihin ja haaveilee yhdestä vapaasta sunnuntaista. Osuuskauppasuvun nainen ei osaa leipoa muuta kuin marenkia, mutta Suomen parhaaksi tituleerattuna se riittää. Yhtäkään rumaa kakkua hän ei ole vielä elämässään nähnyt.

Heikki Westergård
Suomen parhaat marengit loihtiva Outi Rossi: "En osaa leipoa muuta"

Marenkiyrittäjä Outi Rossi leipoo myös sunnuntaisin. Haaveissaan hän olisi vapaalla edes yhtenä pyhänä.

Milla NurmiPori

Mitä kuuluu, Annan Marenkileipomon yrittäjä Outi Rossi?

–Kiirettä kuuluu! Kesä menee taas niin vauhdilla, että ei edes muista, mitä kaikkea tapahtui. Mutta tämä on sitä oikeasti hyvää kiireisyyttä – jos ei olisi vilskettä, sitä alkaisi miettiä, mikä on vialla.

Muodostuuko kesäsi joistakin tietyistä asioista?

–Kauhea sanoa, mutta en ehdi tehdä muuta kuin töitä. Joskus olisi mukava lähteä tuttujen mökille tai muualle ulos, mutta ei se tule kuuloonkaan; silloin ei ole myytävää hyllyssä. Ja kun työkaverina on tyttäreni, tämä on koko ajan kuin toinen koti. Olen aina ollut työorientoitunut, joten tarvittavaan asennoitumiseen on ikään kuin oppinut.

Miten rentoudut, vai pyörivätkö marengit mielessäsi unissakin?

–Koen osaavani nollata itseni aika hyvin. Kun tietää, että asiakasryntäys syksyä kohti mentäessä hieman hiljenee, sen pystyy sisäistämään. Jos työvuori tuntuisi ihan loputtomalta, olisi varmasti tosi rankkaa.

–Työni on sen verran sitovaa, että säännöllisen harrastuksen ottaminen on aikalailla mahdottomuus. Kun aikaa ja jaksamista on, tykkään tehdä ruokaa. En ole sellainen, että keittäisin yhtä kastiketta monta tuntia. Perusruokien kokkaaminen on se juttu, ei mitään liiallisen konstikasta. Olen muutenkin sellainen huushollaaja ja eräänlainen sosiaalinen erakko. Töissä tapaa ihania ihmisiä, saa toteuttaa sitä puolta. Kotona sitä joskus vain istuu ja kuuntelee, kun ruoho kasvaa.

Muistatko, millaisia ensimmäiset marenkisi olivat?

–Oi, muistan. Erittäin hyvin. Minulle näytettiin kerran mallia, ja siitä homma sitten lähti. Alussa tekeleeni muistuttivat lehmän lantakakkuja – eihän maussa mitään vikaa ollut, mutta ne olivat ulkomuodoltaan aivan kamalia! Jokaisella leipurilla on oma jälkensä; tämä on käsityötä, ja sen kuuluukin näkyä.

Heikki Westergård
Annan Marenkileipomossa piipahtaa asiakkaita pitkienkin matkojen takaa. –Porissa meidän putiikkimme tuntuu olevan jonkinlainen matkailunähtävyys, Outi Rossi naurahtaa.

Annan Marenkileipomossa piipahtaa asiakkaita pitkienkin matkojen takaa. –Porissa meidän putiikkimme tuntuu olevan jonkinlainen matkailunähtävyys, Outi Rossi naurahtaa.

Lukeminen on sinulle mieluista ajanvietettä. Mikä kirja on piirtynyt muistoihisi?

–Kuuntelen parhaillaan Sinuhe egyptiläistä äänikirjana, se teki minuun suuren vaikutuksen jo teini-iässä. Luen harvoin mitään kirjaa kahteen kertaan, mutta tämä on poikkeus: joka kerta kun tartun siihen, löydän jotakin uutta. Koukuttavaa kirjaa lukiessa tulee aina olo, kunhan se vain ei loppuisi. Aika kuluu huomaamatta siivillä.

Elät keskellä marenkitaivasta. Mikä on oma kesäherkkusi?

–En yleensä perusta makeasta, mutta tämän hetken ehdoton suosikkini on lakritsijäätelö. Sitä syön hartaudella, miehen jälkiruokakipasta käyn aina sorkkimassa lusikallisen. Olen myös ihastunut lakritsijauheessa kieritettyihin taateleihin, joita ystäväni maistatutti minulla. Kotona marenkia ei tule juuri laitettua, muuten kuin vieraille.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Annanleipomon marengit ovat monen sukupolven herkku ja niitä vietiin Helsinkiinkin herrojen herkuksi presidentille asti.

  • Nimetön

    Marenkiin tarvitaan kananmunista vain valkuaiset, mihin keltuaiset joutuvat?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio