Raine Kalliolla on erikoinen kesäpesti: Työnkuvaan kuuluu aseen kantaminen ja jääkarhuilta suojautuminen

Raine Kallio on eräopas, jonka kausityö Huippuvuorilla vaatii kovia hermoja, fyysistä kestävyyttä ja pedoilta suojautumista. Jääkarhun kohtaamiseltakaan mies ei ole välttynyt.

Tomi Vuokola
Raine Kalliolla on erikoinen kesäpesti: Työnkuvaan kuuluu aseen kantaminen ja jääkarhuilta suojautuminen

Raine Kallio jättää loppukesäksi tutun kaupunkiympäristön taakseen, kun pesti Huippuvuorten eräoppaana alkaa heinäkuun alussa. Turvaksi lähtee puolivuotias Sissi-koira.

Fanni Kangasvieri

Miltä kuulostaisi kesätyö alueella, jossa jääkarhun aamupalaksi joutuminen on todellinen uhka? Myös karu maasto, aseen kantaminen ja kylmyys kuuluvat toimenkuvaan. Kyseisen tehtävän on ottanut vastaan tamperelainen eräopas Raine Kallio. Mies suuntaa heinäkuun alussa Norjan Huippuvuorille opastamaan aiheeseen perehtyneitä tutkijoita. Viime vuonna Kallio vaelsi arktisen saariryhmän turistialueilla, mutta tänä kesänä kokenut erämies vie retkikuntansa vaarallisemmille reiteille.

–Yleensä turistit pysyvät turvallisemmalla Area 10 -alueella, mutta me kuljemme sen ulkopuolella. Tarkoituksena on suunnata Ny-Ålesund -asutuskeskuksessa sijaitsevalle tutkimusasemalle, josta lähdemme patikoimaan maastoon. En ole ostanut Suomeen vielä paluulippua, mutta palaan Tampereelle luultavasti syyskuussa, Kallio sanoo.

Jääkarhun kohtaaminen on todellinen uhka

Huippuvuorten laki velvoittaa aseen kantamiseen, koska saariryhmän alueella on enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä. Kallion mukaan rauhoitetun karhun saa ampua vain silloin, kun se on 30 metrin välimatkan päässä. Eläimen lähestyessä täytyy siis tyytyä ensin varoituslaukauksiin ja toivoa parasta.

–Nukumme koko retken ajan teltassa, jolloin suojauduimme eläimiltä eräänlaisilla paukkupanoksia sisältävillä langoilla. Jääkarhu osuu niihin lähestyessään telttaa, jolloin saamme lisäaikaa puolustautumiseen. Kaikki viime vuosina sattuneet onnettomuudet karhujen kanssa ovat johtuneet siitä, että lankojen panos ei ole räjähtänyt.

Raine Kallio
Huippuvuorten alueella elää tällä hetkellä noin 3000 jääkarhua.

Huippuvuorten alueella elää tällä hetkellä noin 3000 jääkarhua.

Viime keväänä suomalainen retkikunta joutui ampumaan jääkarhun itsepuolustukseksi, mutta henkilövahingoilta vältyttiin. Vuonna 2011 yhteenotto eläimen kanssa päättyi surullisemmin, kun karhun kohtaaminen vaati 17-vuotiaan brittiläismiehen hengen. Kokenut eräopas suhtautuu siis varsin vakavasti Huippuvuorten vaaroihin. Retkikunnan tutkijoille on hankittu henkivakuutukset, mutta viime kädessä vastuu ryhmästä lepää oppaan hartioilla. Tämän taakan Kallio aikoo myös kantaa.

–Jotkut ovat hieman naureskelleet varautumiselleni, mutta mielestäni vaarallisten tilanteiden ennakoiminen ei ole turhaa, mies tuumaa.

Raine Kallio
Retkikunta suojautuu alueen petoeläimiltä muun muassa paukkupanoksia sisältävin langoin.

Retkikunta suojautuu alueen petoeläimiltä muun muassa paukkupanoksia sisältävin langoin.

Opas joutui kaameaan tilanteeseen karhun kanssa viime kesänä, kun retkikunta törmäsi eläimeen sankassa sumussa.

–Kävelimme suoraan jääkarhun jätöksiin, josta tiesimme eläimen olevan lähellä. Vaelsimme tuolloin kapeassa rotkossa, joka teki tilanteesta vielä pelottavamman. Ammuin ilmaan pari varoituslaukausta, jonka jälkeen odotimme vielä puoli tuntia ennen kuin lähdimme liikkeelle.

Mielenhallinta on punttisalia tärkeämpää

Tutkijoiden lisäksi Kallion mukaan lähtee myös tamperelainen erämies Jesse Karhu sekä puolivuotias Sissi-koira. Sissin tehtävänä on vartioida öisin teltan ulkopuolella ja puolustaa retkikuntaa tarvittaessa. Kallio uskoo, että vahvalla mielenhallinnalla pääsee eräretkeilyssä pitkälle.

–Monet ovat kysyneet, kuinka paljon käyn punttisalilla. Käynhän minä, mutta henkinen hyvinvointi on tärkeämpää. Vietän pitkän ajan teltassa aseen ja haisevan koiran kanssa, joka testaa henkistä kestävyyttä. Jopa kengännauhan katkeaminen voi näissä olosuhteissa tuntua maailmanlopulta.

Raine Kallio
Raine Kallion tehtävänä on taata retkiseurueen turvallisuus ja järjestää ryhmälle henkivakuutukset.

Raine Kallion tehtävänä on taata retkiseurueen turvallisuus ja järjestää ryhmälle henkivakuutukset.

Tässä kohtaa miehelle on pakko esittää sangen yksinkertainen kysymys: Miksi ihmiset ylipäätään hakeutuvat haastaviin olosuhteisiin?

–Toisinaan arvostellaan arktisilla alueilla retkeileviä, koska joskus jääkarhuja joudutaan vaaratilanteissa ampumaan. Alueen oppaat kuitenkin kampanjoivat aktiivisesti luonnonsuojelun puolesta. Omasta puolestani teen kaikkeni, etten joutuisi ampumaan yhtäkään karhua.

Raine Kallio

Eräopas, luonnonsuojelija ja Suomen Arktisen klubin jäsen.

Syntynyt Tampereella 16.9.1982.

Asuu Pispalassa perheen ja kahden koiran kanssa.

Vetää luontoretkiä ja Arktinen Ilta -tapahtumia.

Lähtee eräoppaaksi Norjan Huippuvuorille kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa heinäkuussa.

Harrastaa muun muassa melontaa, eettistä metsästystä, kalastusta ja biologiaa.

Kallion retkiä voi seurata Facebookissa hakusanalla Luontoseikkailija Raine Kallio.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio