Pauliina Asikaisella on erilainen kesätyö – hän kiertää Suomea Cheekin kanssa

Pauliina Asikainen päätti edellisenä iltana osallistuvansa Cheekin taustatanssijoiden hakutilaisuuteen. Hänet valittiin parinsadan hakijan joukosta.

Elias Lahtinen
Pauliina Asikaisella on erilainen kesätyö – hän kiertää Suomea Cheekin kanssa

Pauliina Asikaisen kesätyön haluaisi varmasti moni muukin. Taustatanssijana oleminen vaatii kuitenkin asennetta ja heittäytymiskykyä.

Fanni Kangasvieri

Helsinkiläinen tanssistudio, pauhaava musiikki ja vastapäätä istuva Cheek. Jos 20-vuotiaan Pauliina Asikaisen sydämenlyönnit laskisi, lukema huitelisi pilvissä.

Takana on neljä koekierrosta, melkein 200 karsiutunutta tanssijaa ja rankka pääsykoekevät.

–En odottanut mitään. Ajattelin mennä vain katsomaan, mihin taitoni riittäisivät, Asikainen kertaa tapahtunutta.

Eletään huhtikuun loppua vuonna 2016. Artisti Cheekin järjestämän koe-esiintymisen viimeisessä tulikokeessä on jäljellä enää kourallinen hakijoita. Tarkoituksena on löytää taustatanssijat tulevan kesän keikoille.

Naiset järjestetään riviin, jonka jälkeen esiin kutsutaan neljä.

"Nähdään treeneissä" Asikainen muistaa Cheekin huikanneen. Tilaisuus on päättynyt, ja päätös on tehty. Hän on yksi valituista.

–Uskomatonta, että elämä muuttui noin paljon vain yhdessä päivässä, Asikainen hymähtää.

Tilaisuus oli kuitenkin vain hiuskarvan päässä. Koe-esiintymistä edeltävänä iltana Asikainen oli nimittäin vielä sitä mieltä, ettei osallistuisi koko spektaakkeliin.

–Lopulta kävin ensin valmennuskurssilla ja menin sieltä tanssistudiolle. Perheen ei tiennyt päätöksestäni mitään, ennen kun soitin heille valinnasta.

Henkinen jaksaminen kunniaan

Jos kelattaisiin vuoden 2016 elokuun loppumaininkeihin, Asikainen olisi parasta aikaa valmistautumassa Blockfestin lavalle. Esiintymistahti oli tuolloin kova, ja keikkoja oli jopa kolme viikossa. Sama pyöritys on jatkunut myös tänä kesänä Profeettojen taustajoukoissa.

–Henkinen tasapaino on tässä työssä tärkeää. Ilman sitä paineet kasautuisivat liian suuriksi, Asikainen miettii.

Elias Lahtinen
Ennen keikkaa Asikainen pyrkii keskittymään hetkeen ja tyhjentämään mielensä.

Ennen keikkaa Asikainen pyrkii keskittymään hetkeen ja tyhjentämään mielensä.

Kun tanssija lunasti paikkansa Cheekin riveistä vuosi sitten, avautui opiskelupaikka myös Jyväskylän yliopistossa. Vaikka tanssi on ollut suuri osa Asikaisen elämää jo vuosien ajan, ei hän uskonut siitä tulevan työtä.

–Opiskelen tällä hetkellä liikuntapedagogiikkaa, mutta muuten en ole unelmoinut tanssivani ammattimaisesti. Tai en ole uskaltanut ajatella sitä.

Ei Cheek vaan Jare

Kiertuematkojen uimareissut ja energiset yleisöt ovat kaikki jääneet tanssijan mieleen. Erityisen lämpiminä muistoina hän kertaa vuoden 2016 Ruisrockin ja Qstockin tapahtumia.

–Keikan ensimmäiset biisit jännittävät eniten, mutta pahin tärinä katoaa nopeasti. Viime vuoden Ruisrockissa yleisö oli ainakin aivan mahtava.

Asikainen puhuu pomostaan tuttavallisesti. Hänelle kansan suosioon noussut artisti ei ole Cheek, vaan ihan pelkkä Jare.

–Ennen ensimmäisen kiertueen alkamista ajattelin Jaren olevan etäisempi. Todellisuudessa hän on rento tyyppi, ja teemme tiimin kanssa kaikenlaista myös työn ulkopuolella.

Vaikka Asikaista on voinut kuluneen vuoden aikana nähdä myös television kuvaruudulla, ihmiset eivät tunnista kadulla. Sosiaalista mediaa hän käyttää harvoin.

–En ole saanut minkäänlaisia omituisia yhteydenottoja mistään suunnasta. Jarenkin kanssa liikumme yleensä backstage-alueella, jolloin emme esiinny yhdessä julkisesti.

Tunnetun artistin taustatiimissä työskenteleminen ei voi olla pelkkää ruusuilla tanssimista. Pitkät päivät, stressaava aikataulu ja paineet aiheuttavat viilipytyllekkin vähintään tykytyksiä sydänalassa.

–Työ on toki kuluttavaa, mutta Jare on ammattilainen. Koreografioihin tehdään kiertueen aikana muutoksia, mutta niistä selvitään aina kunnialla.

Vielä kerran

Ennen lavalle nousemista Asikainen pyrkii tyhjentämään mielensä. Jos esityksen aikana ajatukset harhailevat, ei tanssimisesta tule mitään. Myös unirytmi on muuttunut työnkuvaan sopivammaksi.

–Keikat alkavat yleensä aina keskiyön aikoihin, jonka takia menen vapaallakin nukkumaan myöhään. Tällä tavoin saan parhaiten lepoa.

Vaativan kiertueen jälkeen Asikainen haluaa olla vain olla. Vaikka tänä kesänä aikatauluun on listattu vain seitsemän keikkaa, on sekin vaatinut veronsa.

–Olen ulospäin suuntautunut, mutta hakeudun omiin oloihini keikkojen päätyttyä. Jatkuva sosiaalisuus voi myös olla kuluttavaa.

Vielä on kuitenkin viimeisen koitoksen aika. Asikainen valmistautuu nousemaan vielä kerran Blockfestin keikkalavalle. Aivan niin kuin vuosi sitten.

Pauliina Asikainen

Ikä: 21-vuotias.

Työ: Työskentelee toista kesää Cheekin taustatanssijana. Tänä vuonna myös Profeettojen tiimissä.

Opiskelu: Liikuntapedagogiikka Jyväskylän yliopistossa.

Aiempi koulutus: Valmistui Tampereen yhteiskoulun lukiosta vuonna 2015.

Vapaa-aika: Käy tanssistudioiden järjestämissä työpajoissa, näkee ystäviään ja lukee.

Asuu: Pirkkalassa, mutta oleilee opiskeluiden aikana Jyväskylässä.

Muisto: Kiertueen spontaanit uintiretket.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio