Kolumnit

Mun mielestä rokotteet on ihan turhia – Milloin mutuilusta tuli hyväksytty tapa jäsentää todellisuutta?

Mun mielestä rokotteet on ihan turhia – Milloin mutuilusta tuli hyväksytty tapa jäsentää todellisuutta?

Kolumni: Valitettavasti kokemusten korostaminen luo todellisuutta, jossa tärkeämpää on se, miten asiat koetaan kuin se, miten ne oikeasti ovat.

Tuija Siltamäki

Kokemuksista on tullut pääasiallinen tapa jäsentää maailmaa.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa ammattilaisten osaamista täydennetään kokemusasiantuntijoilla, ja verkon keskustelupalstoilla oman terveytensä kokemusasiantuntijat jakavat osaamistaan pyytämättäkin. Lehtien palstoilla sairaudesta, elämänmuutoksesta tai omasta elämästään selvinneet ihmiset kertovat kokemuksistaan, eikä poliittisessa päätöksenteossakaan ole aina niin väliksi, miten asiat oikeasti ovat: kokemus ratkaisee.

Siihen aikaan kun ihmisiä kiinnostivat vielä muutkin asiat kuin heidän oma kokemusmössönsä ja sen analysointi ja tulkitseminen, tällaista toimintatapaa olisi nimitetty mutuiluksi. Enää sellaista sanaa ei ole, koska jokainen on omien kokemustensa paras kokemusasiantuntija, eikä kenellekään saa sanoa, etteivät sinun kokemuksesi ole kiinnostavia tai järkeviä.

Parhaimmillaan kokemusasiantuntijoista ja kokemusten jakamisesta voi toki olla paljon hyötyä. Terveydenhoidossa kokemusasiantuntijat voivat tarjota vertaistukea ja auttaa ihmisiä käsittelemään vaikeita tilanteitaan. Ja jos kaikki Tampereella joskus pyöräilleet ihmiset kokevat, että Tampereella on vaikea pyöräillä, ei kokemus varmastikaan ole syntynyt tyhjästä.

Kokemusten loputon korostaminen on kuitenkin haitallista ja voi pahimmillaan vääristää todellisuutta. Niin tärkeitä kuin kokemukset kokijalleen ovatkin, ne eivät ole faktoja. Vaikka ihminen kuinka kokisi, että rokotteet ovat ihan turhia, se ei todista vuosisatojen tutkimustyötä vääräksi.

Kokemusvetoista todellisuutta on luonut myös media, joka rakastaa tarinoita, kertomuksia ja kokemuksia. Osittain sen on pakkokin, sillä vakiintuneen näkemyksen mukaan juttujen pitäisi olla myös jotenkin kiinnostavia.

Valitettavasti kokemusten korostaminen luo todellisuutta, jossa tärkeämpää on se, miten asiat koetaan kuin se, miten ne oikeasti ovat. Se on kestämätöntä. Kokemuksiin ja kertomuksiin keskittyminen myös rajaa julkisuuden ulkopuolelle sellaisia aiheita, joiden käsitteleminen olisi tärkeää, mutta jotka taipuvat heikosti kertomuksiksi.

Taistelu kokemusten ja kokemusten ylivaltaa vastaan on kuitenkin alkanut. Tämän vuoden alussa käynnistyi Kertomuksen vaarat -tutkimushanke, jossa kuusi kertomuksentutkijaa tutkii muiden tieteenalojen kanssa kertomusmuodon vaaroja. Tarkoitus on herätellä eri yhteiskunnan osa-alueita kertomuskriittisyyteen. Se on todella kannatettava ajatus. Tilausta olisi myös kokemuskriittisyydelle. Jos kokemuspuheelle sanottaisiin useammin “entäs sitten” ja harvemmin “pliis jatka sun tunteiden ja kokemusten reflektoimista”, maailmasta voisi tulla tylsempi ja parempi paikka.


Kommentit (5)

  • Ylipainelaite

    Ei pelkästään rokotteet. Mm Uniapneanhoito C-PAP laitteella on erään miehen mielestä vain muotia ja rahastusta ja laitteet kalliita. Laitteethan ei maksa mitään kun ne saa sairaanhoitopiiriltä ilmaiseksi käyttöön. Ja on TUTKITUSTI TODETTU että laitteen käyttö vahentää aivoinfarkteja ja rattiin nukahtamisia oikein isolla prosentilla. Tuon miehen vaimo sanoi että hän nukkuu nyt eri huoneessa kun äijä kuorsaa niin että siinä lähellä ei nuku kukaan. Ja hengityskatkot ovat karmeita. Niin että mutu tiedolla mies vaarantaa itsensä ja muut.

  • Nimetön

    Ilmeisesti eräs porilainen poliitikkokin on kokenut, ettei evoluutio ole totta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio