Epätäydellinen seksikin voi olla riittävän hyvää – Terapeutti kehottaa laskemaan seksin aloittamisen kynnystä

Täydellistä hetkeä ei kovin usein tule, joten sitä ei kannata jäädä odottamaan.

Elina Saarikoski
Epätäydellinen seksikin voi olla riittävän hyvää – Terapeutti kehottaa laskemaan seksin aloittamisen kynnystä
Tiina Ellilä

Väestöliiton psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti Johanna Ervast kehottaa pareja alentamaan seksin harrastamisen kynnystä.

–Seksin aloittamisen kynnys on noussut, koska moni odottaa täydellistä vireystilaa, yhtäaikaista seksuaalista halua ja täydellistä hetkeä, vaikka näiden yhdistelmä tulee eteen tosi harvoin. Seksiä kannattaa harrastaa epätäydellisinäkin hetkinä.

–Seksiin on aina mahdollisuus, 24/7. Itse me rajaamme aikaa, mikä olisi mielestämme seksin harrastamiselle sopivaa. Entistä nuoremmat harrastavat yhä vähemmän seksiä.

Seksi on arjen voimavara eikä luksustuote, Ervast sanoo.

–Se, mitä seksistä saa, tuntuu kuitenkin luksukselta.

Rento mieli tahtoo

Miksi seksin aloittamisen kynnys on monille suuri?

–Tämä kuvaa aikaamme. Mietimme paljon, miltä minusta itsestäni tuntuu juuri nyt. Ja sitten, kun otetaan huomioon vielä kumppanin toiveet, jotka eivät ole samatahtiset, meillä jää seksiin liian vähän aikaa.

–Yksinkertaisesti ajanpuute aiheuttaa sen, ettei ehdi tehdä mieli. Aikataulutetut asiat vievät ajan eikä mieli ehdi rentoutua, mikä mahdollistaisi intohimon ja seksuaalisen halun syntymisen.

Seksi vaatii siis väljiä aikatauluja, luppoaikaa.

Mitä elämästä voisi jättää pois?

–Tosi paljon. On vaikea määritellä sivusta, mikä on kenellekin hyvää elämää.

–Itse jättäisin jäljelle työn, koska sitä on kiva tehdä. Säilyttäisin myös perheen ja ystävien kanssa vietetyn ajan, ja siinä onkin jo yllin kyllin! Melkein kaiken muun voi jättää pois, esimerkiksi liiat harrastukset ja erilaiset projektit.

Kerro, mihin koskea

Moni toivoo seksiltä ilotulitusta. Mikä tähän avuksi?

–Ilotulitusta voi tapahtua hyvin arkisessa seksissä. Harvoin kukaan on hotellimaisissa olosuhteissa. Ilotulitusta kannattaa harjoitella omassa mielessään: fantasioida ja miettiä, mikä kiihottaa minua juuri nyt ja mikä tuntuisi hyvältä.

–Seksin aikana on hyvä kertoa kumppanille, mikä saisi aikaan ilotulituksen: mihin kannattaa koskea. Lisäksi voi kysyä kumppanilta, mitä hänelle voisi tehdä: mikä tuntuisi hänestä hyvältä?

Ervast kehottaa vaikka kiljumaan mielessään, jos siltä tuntuu, mutta olosuhteet eivät salli kiljumista.

–Voit myös kuiskata kumppanin korvaan jotakin intohimoa herättävää.


Kommentit (2)

  • Keski-ikäinen

    Netissä on tarjolla verkkosukkia ja stringejä ja seksiä joka ei ole arjessa mahdollista – koska se ei ylipäätään ole eden mahdollista. Tavallinen nainen ei pysty kilpailemaan nettiseksin kanssa. Ja tavallinen ei enää riitä, kun netissä on tarjolla niin pahin voimakkaampia ärsykkeitä. Tämä lienee se suurin ongelma. Minä ainakin menetin aikoinaan mieheni kiinnostuksen pornon vuoksi. Tavallinen ei enää riittänyt.

  • Nimetön

    Niin… Olipa huojentavaa kuulla, että aina vireystila ei ole parhammillaan ja silti seksistä voi nauttia. Tai niin minä luulin, kunnes vuosien jälkeen sain kuulla puolisoltani, ettei seksiä ole ollut riittävästi, en ole ollut tarpeeksi seksikkäästi pukeutunut eikä ole ollut kaikkea kivaa. Minä kuvittelin, että pienten lasten kannssa, puolisoani haluten, myös ns. arkinen seksi oli tyydyttävää. Seksitöntä ei ole ollut. Mutta nyt puoliso ratkaisi nämä asiat menemällä maksulliselle ”ammattilaiselle”, joka ei kuulemma ollutkaan hyvä. Samalla minä kuolin seksuaalisesti, nöyryytettynä. Joten siskot; pitsiä ja verkkosukkaa lelujen kera kehiin! Vaikka maito tippuisi nänneistä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio