Uutisankkuri Piia Pasanen pysyy tyynenä kuohuttavissa tilanteissa: ”Ei voi romahtaa, vaikka miten pahalta tuntuisi”

Uutistyössä on saanut tottua varsinkin huonoihin uutisiin, sanoo Ylen tv-uutisten pitkäaikainen uutisankkuri Piia Pasanen. Silloin ammattirooli suojaa.

Ylen uutisankkuri Piia Pasanen kertoo, että häntä kiinnosti politiikka jo nuorena: ”Se kiinnostus on lähtöisin lapsuudenkodista. Meillä seurattiin asioita – katsottiin, kuunneltiin ja luettiin uutisia.”

Uutisankkuri Piia Pasasen päivä on alkanut aamurituaalilla, joka sopii uutistyötä tekevälle vähän liiankin hyvin. ”Katson aina ainakin yhdet aamutelkkarin uutiset, omat tai kilpailijan”, hän kertoo.

Eikä siinä vielä kaikki.

”Kuuntelen myös uutiset radiosta, ja luen lehdestä ja verkosta.”

Kyse on yhtä paljon työpäivään virittäytymisestä kuin vuosien aikana muotoutuneesta tavasta, Pasanen selventää. ”Mutta on se myös ammattitautia.”

Kun päivät pyörivät uutisten maailmassa ja ajankohtaisten aiheiden parissa, ei niistä niin vain irrottaudutakaan edes vapaa-ajalla. Ja miksi edes pitäisi, kun maailman meno kiinnostaa.

”Ei tietenkään koko ajan tarvitse olla uutisissa kiinni, mutta kyllä haluan olla perillä ainakin suurista linjoista.”

Sen verran Pasanen kertoo kuitenkin tulevansa vastaan, että nukkumaan mennessään hän ei uutisotsikoita älypuhelimellaan selaile.

”Vuosia sitten tein päätöksen, että en nuku puhelimeni kanssa samassa huoneessa. En halua mitään piippauksia ja ilmoituksia, vaan haluan rauhoittaa yöni unelle.”

Pasanen sanoo olleensa jo nuorena utelias tyyppi, jota esimerkiksi politiikan tapahtumat kiinnostivat. ”Se kiinnostus on lähtöisin lapsuudenkodista. Meillä seurattiin asioita – katsottiin, kuunneltiin ja luettiin uutisia.”

Tuskin oli yllätys, että hän päätyi Tampereelle opiskelemaan tiedotusoppia, vaikka samana vuonna ovet aukesivat myös opettajanopintoihin.

”En hetkeäkään miettinyt, kumman valitsisin. Tämä ala veti puoleensa.”

Ylen uutistoimituksessa Pasanen on työskennellyt vuodesta 1999, ja tv-uutisista suuri yleisö hänet tietysti tunnistaa. Harva kuitenkaan muistaa, että Ylellä Pasanen aloitti kesätoimittajana Urheiluruudussa ja freelancerina Poliisi-tv:ssä.

Piia Pasanen aloitti Ylellä aikoinaan kesätoimittajana urheilutoimituksessa. Vuonna 1996 Pasanen haastatteli Petteri Lehtistä SM-uintikilpailuissa Espoonlahdessa.

Poliisi-tv oli mulle todella hyvä koulu. Raija Pelli antoi meille paljon vastuuta. Siinä oppi inserttien tekemistä ja visuaalisuutta, pääsi juttukeikoille ja tietysti juontamaan. Sai monenlaista tärkeää kokemusta.”

Monilla poikkeukselliset uutistapahtumat kietoutuvat yhteen oman henkilöhistorian kanssa: missä olit silloin, kun Neuvostoliitto, kaksoistornit tai Suomen puhtoinen hiihtomaine romahti? Uutistenlukijan käyttämät sanat ja äänenpainot saattavat upota syvälle muistiin.

Pasanenkin palauttaa hetkessä mieleensä nuoruusvuosiltaan useita pysäyttäneitä uutistapahtumia: Charlesin ja Dianan häät vuonna 1981, Olof Palmen murha vuonna 1986 ja Ceaușescujen teloitus joulupäivänä 1989.

”Nyt olen työssäni itse osa tätä samaa jatkumoa. Olen ihmisten kanssa kokemassa näitä tapahtumia.”

Piia Pasanen kuvattiin Maunulan ulkoilumajalla Helsingin Keskuspuistossa. ”Tämä on lenkkireittini varrella – ja täällä kahvilassa on ihan mielettömän hyvät pullat ja munkit.”

Viime vuosina kuohuttavia tapahtumia on totisesti riittänyt. On ollut voimakkaita tunteita herättäviä aiheita, kuten koronapandemia ja sota. Ukrainan sodan myötä Ylenkin uutisissa otettiin käyttöön tapa varoittaa katsojaa uutisjutun kuvituksesta, joka saattaa järkyttää.

Menevätkö uutiset koskaan uutisankkurin ihon alle? Totta kai, Pasanen sanoo.

”Ja tietenkin haluan katsojan kanssa elää sitä uutista. Esimerkiksi Ukrainan sodan aikana olen nähnyt kollegoista selvästi tietyn vakavuuden ja tunnistan sen itsessänikin. Ahdistavien uutisten kohdalla tulee kuitenkin tietty ammattiroolin suoja: pitää pystyä säilyttämään kasvonsa, eikä voi romahtaa, vaikka miten pahalta tuntuisi.”

Myös uutisankkurin mieleen jäävät herkemmin huonot uutiset, Pasanen myöntää. Niitä tuntuu olevan uutislähetyksissä useammin kuin hilpeitä tarinoita.

”Onhan se totta, että ikävät uutiset sytyttävät uutiskoneiston paremmin kuin iloiset uutiset. Mutta on ihanaa, kun lähetyksessä on ollut vaikka MM-kultajuhlintaa ja Lordin Euroviisu-voitto. Silloin voin olla mukana siinä riemussa.”

Uutismaailman syke kiehtoo viisikymppistä uutisankkuria edelleen. Oikeastaan vain suhde suoriin lähetyksiin on muuttunut vuosien varrella, Pasanen sanoo. Toisin sanoen, nykyään ei juurikaan jännitä.

”Nuorempana sitä meni ensimmäiset lähetykset sumussa. Enää ei ole niinkään jännitystä, mutta latautuneisuutta. Pitää olla virittynyt, koska suorassa lähetyksessä voi tapahtua mitä vaan.”

”Olen parhaimmillani silloin, kun joudutaan poikkeamaan kaavasta.”

Kuka?

Piia Pasanen

  • Syntyi Kuopiossa 1973.

  • Yhteiskuntatieteiden maisteri, Tampereen yliopisto 1999.

  • Ylen uutistoimituksessa vuodesta 1999 uutisankkurina ja reportterina. Työskennellyt 90-luvulla myös Urheiluruudussa ja Poliisi-tv:ssä. Juontanut myös Aamu-tv:tä, Linnan juhlia ja Ylen vaalilähetyksiä ja Tangomarkkinoita.

  • Harrastaa monipuolisesti liikuntaa, avantouintia ja kaikkea ruokaan liittyvää. Intohimoinen Italia-fani.

  • Naimisissa MTV Uutisten vastaavan päätoimittajan Tomi Einosen kanssa. Perheeseen kuuluu lisäksi kaksi lasta.

  • Asuu Helsingissä.

  • Täyttää 50 vuotta maanantaina 17. huhtikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut