Vuosi sitten ketään ei kiinnostanut, kun tutkija Janne Harjamäki antoi neuvoja kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseksi – nyt tutkimustulokset ovat ajankohtaisempia kuin koskaan

Vuoden tiedeviestijäksi valitulle Janne Harjamäelle on tärkeää, että tieteestä saadaan kiinnostavaa muillekin kuin tiedeyhteisön jäsenille.

Janne Harjamäki lähti peruskoulun jälkeen ammattikouluun, koska tykkäsi tietokoneiden kanssa puuhastelusta. Vähitellen tie on vienyt yliopistomaailmaan. ”Olen tehnyt asioita, jotka ovat kiinnostaneet itseäni ja joista olen halunnut oppia lisää.”

24.9. 9:01

Juuri ketään ei kiinnostanut, kun Porin yliopistokeskuksen tutkija Janne Harjamäki antoi vuosi sitten neuvoja kiinteistöjen energiankulutuksen tarkkailuun. Nyt energian säästämistä käsittelevän tutkimushankkeen tulokset ovat äärimmäisen ajankohtaisia.

”Tiede on usein vähän edellä sitä, mistä puhutaan. Viime vuonna meiltä kysyttiin, mitä järkeä on investoida energian säästämiseen, kun kerrostalojen kaukolämpö on niin halpaa. Mutta ehkä tilanne muuttuu nyt, kun energian lisäksi voisi säästää rahaa.”

Vähemmällä enemmän – kohti kiinteistöjen energiaminimiä -hanke (KIEMI) käynnistyi jo vuonna 2019, ennen nykyistä energiakriisiä.

Energian säästämistä käsittelevään tutkimushankkeeseen hyppääminen kolme vuotta ennen energiakriisin räjähtämistä käsiin ei ole ensimmäinen kerta, kun Harjamäki on ennustanut tulevat trendit onnistuneesti. Kun koulukaverit 1990-luvun alussa suuntasivat lukioon, Harjamäki lähti ammattikouluun opiskelemaan tietotekniikkaa.

”Tietokoneet kiinnostivat, ja aavistin, että niissä voisi olla tulevaisuuden juttu.”

Ammattikoulun jälkeen Harjamäki halusi oppia alasta lisää, ja matka jatkui 1990-luvun lopulla Samkiin tietoliikennetekniikan opintoihin. Siellä vastaan tuli seuraava mullistava aihe.

Kuka?

Janne Harjamäki

  • Kotoisin Porista.

  • Tampereen yliopiston tutkija Porin yliopistokeskuksella.

  • Tietotekniikan diplomi-insinööri.

  • Porin yliopistokeskuksen viestintäryhmä nimittämä Vuoden tiedeviestijä 2022. Tunnustuksen perusteena on Harjamäen ansiokas työskentely tutkimushankkeiden yleistajuistamiseksi.

”Matkapuhelimet toki olivat jo käytössä, mutta oppilaitosvierailulla käyneen yrityksen edustajat kertoivat, että seuraava juttu on datansiirto kännyköillä. Päätin, että siitä haluan tietää lisää.”

Harjamäki pääsi jo opintojen aikana töihin ohjelmistosuunnittelijaksi matkapuhelinverkon ohjauksesta vastaavan järjestelmän kehitykseen. Järjestelmän toimivuus vaikuttaa lukemattomien ihmisten arkeen.

”Siinä ei halunnut mokata. Työssä oppi, miten tärkeää on ymmärtää käyttäjien tarpeita.”

Kiinnostus tietoteknologiaan vei lopulta myös yliopistoon. Harjamäki sai kuulla mahdollisuudesta suorittaa diplomi-insinöörin opinnot Porin yliopistokeskuksessa. Ala, josta Harjamäellä oli jo pitkä käytännön kokemus, tuli opintojen myötä tutuksi myös teoreettisemmin.

”On ollut hyödyllistä tuntea tutkimansa asiat myös käytännössä, ei vain teoriassa.”

Tällä hetkellä käynnissä olevissa hankkeissa Harjamäen tehtävä on miettiä, miten tutkimuksen tulokset saadaan käytäntöön, osaksi yritysten ja yksityishenkilöiden arkea.

”On tärkeää, että tieteen saavutukset olisivat helposti lähestyttäviä muillekin kuin tiedeyhteisön jäsenille. Pintaraapaisukin tieteellisestä puolesta voi riittää, kunhan saa kuulijan mielenkiinnon heräämään”, Harjamäki sanoo.

Eräs konkreettinen keino tuoda tutkimustuloksia käytäntöön on KIEMI-hankkeessa rakennettu ARVI-sovellus. Sen avulla kuka tahansa voi arvioida kiinteistönsä energiankulutusta ja selvittää, kannattaisiko johonkin kiinnittää vielä tarkempaa huomiota. Sovellus on vapaasti käytettävissä hankkeen verkkosivuilla.

Suuri yleisö on herännyt pohtimaan energian säästämistä, ja KIEMI-hanke päättyy vuodenvaihteessa. Tutkijan katse on jo tulevissa aiheissa.

”Seuraava askel on miettiä, miten energiaan liittyvä informaatio saataisiin mahdollisimman käyttökelpoiseen muotoon. Kaikki tietävät Olkiluodon, mutta vaikeampaa voi olla hahmottaa, mitä sen tuottama energia on tai mihin sitä käytetään.”

Myös aurinkopaneeleiden suosion kasvu kiehtoo Harjamäkeä. Niihin liittyen voisi olla hyödyllistä selvittää, kuinka paljon energiaa yksityishenkilöiden asennuttamat aurinkopaneelit jo pystyvät tuottamaan.

”Kokonaisuus voi olla jo merkittävä, vaikka kyse on yksittäisistä ihmisistä aurinkopaneeleineen.”

Janne Harjamäki on opiskellut sitä, mihin milloinkin on tuntenut paloa. Viimeisimpänä tutkintona on Winnovassa suoritettu yrittäjän ammattitutkinto. Harjamäestä ei ole tullut yrittäjää, mutta tutkinnon opeista on ollut hyötyä yritysten kanssa yhteistyötä tehdessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut