Yrjö Juhani Nordlund oli puhelias seuramies ja iloinen hauskuuttaja, joka tunsi valtavan määrän porilaisia

18.9. 9:00

Yrjö Juhani Nordlund menehtyi leikkauksen jälkeiseen komplikaatioon 13. elokuuta. Hän oli syntynyt 7. maaliskuuta vuonna 1938.

“Ykänä” tunnettu Yrjö asui koko ikänsä Porissa. Vähänrauman pidetty vakikasvo kävi ammattikoulussa autopuolen ja palveli varusmiesajan Satakunnan lennostossa lääkintäaliupseerina.

Postin palveluksessa hän toimi postinkantajana ja autopostimiehenä 1950-luvun lopulta 1990-luvun alkuun asti. Hän meni naimisiin puolisonsa Sinikan kanssa 17. syyskuuta vuonna 1960, ja yhteisiä aviovuosia kertyi miltei 62. Pariskunnan Anne-tytär syntyi 17. huhtikuuta vuonna 1962.

Ykä harrasti nuorena pituushyppyä – paras tulos oli lähes seitsemän metriä. Liikunta ja urheilu pysyivät mukana läpi elämän. Ykä juoksi Yyterin Piikin ja monet hölkkäkilpailut 1970-luvulla. Aktiivinen penkkiurheilija nautti etenkin jalkapallosta, jääkiekosta ja yleisurheilusta.

Ykä seurasi aktiivisesti myös jääpalloa Narukerän edustusjoukkueessa pelanneen tyttärenpoikansa Jani Hietikon kautta. Kuten seura Facebookin muistokirjoituksessaan totesi, viimeisten vuosien varrella sairaudet pitivät Ykän poissa kokouksista ja aktiivitoiminnasta, mutta hän eli aina vahvasti Narukerälle. Ykä oli myös vetaraanijaosto Ikikerän jäsen. Lisäksi 29-vuotiaasta asti raittiina ollut Ykä toimi vuosikymmeniä AA-liikkeen aktiivina.

Ykä tunnettiin poikkeuksellisista sosiaalisista taidoistaan. Puhelias seuramies ja iloinen hauskuuttaja tunsi valtavan määrän porilaisia. Sinikka-vaimo muistelee, että eräänä vappupäivänä Ykä lähti käymään kauppatorilla ja toi sieltä ison porukan ihmisiä kotiin kahville. Tästä tulikin perinne, johon Sinikka oppi jatkossa varautumaan.

Ykän pyörä- ja kävelylenkit Vähäraumantiellä saattoivat kestää monta tuntia, sillä aina tuli vastaan uusia tuttuja, joiden kanssa piti vaihtaa kuulumiset pitkän kaavan mukaan. Ykä tunnettiin auttavaisena ja muiden huolia ymmärtävänä humaanina herrasmiehenä.

Ykä oli koiraihminen ja spontaanien retkien ystävä. Hänen “pappatunturinsa” kyydissä saattoi lapsenlapsi päästä hetken mielijohteesta niin Ahlaisiin kuin Yyteriin tai Makholman mökille, jossa Nordlundit viettivät monen monta kesää.

Itse muistan, miten Helkama Raisu -moponi ja Ykän menopeli kisailivat 1990-luvulla Ameriikantiellä – hänellä oli aina aikaa pienille leikkimielisyyksille. Sukujuhlissa Ykän vitsit naurattivat ihmisiä välillä kyyneliin asti.

Lapsenlapset Jani ja Mari sekä lastenlastenlapset Teppo, Viljo, Aada ja Ella olivat Ykän silmäteriä. Perheen lisäksi Ykää jää ikävöimään joukko sukulaisia, ystäviä ja tuttuja.

Tomi Nordlund

Kirjoittaja on Yrjö Nordlundin veljenpoika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut