Muistoissamme Harri Lehti – sekunnin tarkka rumpali on poissa

7.9. 10:56

Harri Kalevi Lehti, syntyi Porissa 5. lokakuuta 1944 perheen kahdesta lapsesta nuorimmaisena. Hän menehtyi nopeasti edenneen sairauden uuvuttamana 13. elokuuta 2022.

Harri kävi Porissa poikien ammattikoulun, josta valmistui autonasentajaksi. Jo nuorena hän osti rummut, joilla harjoitteli kotitalonsa kellarissa, ja näin innostus musiikkiin ja muusikon ura vei voiton.

Harrin soittoura alkoi jo 16-vuotiaana Suomen sirkuksen lavoilla ja jatkui myöhemmin erilaisissa kokoonpanoissa muun muassa Seppo Hakalan, Tuomo Viljasen ja Veikko Tuomen sekä Antti Hammarberg´n eli Irwin Goodmanin kanssa. Myös monet muut orkesterit ja bändit tulivat vuosien kuluessa hänelle tutuiksi.

Eräässä haastattelussa mainittiin, että Harri on rumpali, joka on sekunnin tarkka lyöjä. Harri myös opetti nuoria rumpaleita.

Paula Koivuniemen orkesteriin Harri liittyi 1960-luvun loppupuolella. Paula ja Harri vihittiin Keski-Porin kirkossa 1969, ja tästä liitosta parille syntyi poika.

Porista nuori muusikkoperhe muutti Tampereelle, jossa alkoivat uudet rytmit, muun muassa TV2:n studiobändissä. Tuohon aikaan Paula ja Harri myös keikkailivat ympäri Suomen.

Myöhemmin avioliitto särkyi, ja Harri muutti takaisin kotikaupunkiinsa ja meni Porin Kemiran tehtaalle töihin. Hän päätti lopettaa soittamisen, mutta eivät ne keikat siihen kuitenkaan loppuneet. Soittamisen ja keikkailun ohessa hän työskenteli Kemirassa 26 vuotta.

Harrin uudesta avioliitosta Sirpan kanssa syntyi myös poika. Aviossa pari ehti olla 40 vuotta.

Kun 1960 suunniteltiin Pori Jazzin perustamista, yhtenä puuhamiehenä oli myös Harri Lehti.

Lehti sekä muut muusikot Jyrki Kangas, Kari Sarpila ja Matti Aalto perustivat Poriginal Quartetin, alkoivat soittaa jazz-musiikkia ja keikkoja riitti. Eräässä radio-ohjelmassa, Kangas esitellessään seuraavaa kappaletta sanoi: "Harri soittaa tässä nelosia".

Ikuiseksi arvoitukseksi jäi, mitä Jyrki tällä tarkoitti.

Muutamia vuosia sitten Harri meni takaisin Paula Koivuniemen "talliin". Paula sanoikin, että Harri oli paras työntekijä minkä saattoi saada; Harri osallistui pyyteettömästi kaikkeen, oli ystävällinen ja kohtelias kaikille. Jos esiintyi joku ongelma, hän tiesi miten siitä selvitään ja hoiti myös asian kuntoon.

Sitten tuli korona, joka pysäytti kaiken, mutta yksi keikka oli vielä tekemättä –  pitkäaikaisen ystävän ja soittokaverin, Jyrki Kankaan muistokonsertti. Kuka olisi tuolloin uskonut, että myös Harrin 60 vuotta kestänyt keikkailu päättyisi niin pian.

Harri muistetaan lämminhenkisenä, huumorintajuisena ja seurallisena.

Kaipaamaan jäivät vaimo Sirpa, pojat Toni ja Tomi Lehti, Seija Lehti, Paula Koivuniemi sekä muut sukulaiset ja lukuisa joukko ystäviä.

Seija Lehti

Harri Lehden sisko

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut