Raumalainen kansanedustaja Kristiina Salonen kertoo Kotiliedessä, kuinka lapsuuden kiusaaminen ja oppimisvaikeudet vaikuttivat häneen

Kristiina Salonen avautuu haastattelussa lapsuutensa kipeistä muistoista.

Nuorena Kristiina Salonen tunsi usein, ettei hän ollut oikeanlainen – ei riittävän sivistynyt eikä käyttäytynyt tarpeeksi hienosti.

22.6. 12:23

Raumalainen kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) ei pärjännyt koulussa. Salosella oli esimerkiksi vaikeuksia hahmottaa sanoja ja kaksoiskonsonantteja. Hän arvelee oppineensa lukemaan vasta toisella luokalla.

Salonen ymmärsi vasta aikuisena, että oppimisvaikeuksien syynä oli mahdollisesti lukivaikeus, mutta sitä ei aikanaan diagnosoitu.

Muun muassa tästä Salonen puhuu Kotiliedelle (13/2022) antamassaan laajassa haastattelussa.

Salonen avautuu haastattelussa myös kokemastaan kiusaamisesta. Hän kertoo, kuinka oli lapsena ja teininä pyöreä, minkä takia häntä kiusattiin kolmannelta kahdeksannelle luokalle.

Häntä ilkuttiin ”liikkuvaksi lihatiskiksi” ja hänen kotinsa postilaatikkoon pudotettiin haukkumakirjeitä. Hänet myös suljettiin joukon ulkopuolelle.

Salonen myös tunsi usein, ettei hän ollut oikeanlainen, riittävän sivistynyt tai hienosti käyttäytyvä.

Käännekohta Salosen elämässä oli, kun hän laihdutti kahdeksannella luokalla kymmenen kiloa. Kun hän oli selin diskossa, häntä aiemmin kiusanneet pojat hakivat häntä tanssimaan. Hänen käännyttyään pojat olivat hämillään ja Salonen kieltäytyi.

Artikkelissa kerrotaan, miten Salosta vaivannut arvottomuuden tunne kääntyi häntä itseään koskevaksi vaativuudeksi, joka näkyi esimerkiksi ylenmääräisenä perfektionismina, tarkkana liikunnan ja syömisen seuraamisena.

Sittemmin Salosen perfektionismi on hellittänyt. Siihen vaikutti esimerkiksi Edith-tyttären syntymä lapsettomuushoitojen jälkeen. Lapsi on nyt tulossa kouluikään.

Salonen halusi kertoa tarinansa rohkaistakseen muita uskomaan, että he voivat löytää oman polkunsa.

”Älä anna kenenkään muun määritellä itseäsi. Oppimisvaikeudet eivät määrittele elämääsi, voit tehdä sen itse”, Salonen sanoo haastattelussa.

Oikaisu kello 18.13: Korjattu, että Salonen oli pyöreä lapsena ja teininä, ei lapsena ja pienenä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut