Timo Koivusalon kanssa kehitetty tv-ohjelma johti siihen, ettei Joel Hallikainen saanut 1990-luvulla olla hetkeäkään rauhassa - Ihmiset - Satakunnan Kansa

Timo Koivusalon kanssa kehitetty tv-ohjelma johti siihen, ettei Joel Hallikainen saanut 1990-luvulla olla hetkeäkään rauhassa

Joel Hallikainen on esiintynyt myös lastentaikurina, risteilyisäntänä ja tv-juontajana, mutta musiikki on aina noussut tärkeimmäksi.

Joel Hallikainen kiinnostui yksin kitaran kanssa esiintymisestä nähtyään Mikko Alatalon keikan Raisiossa 1980-luvun alussa. ”Etsin silloin tietä, miten pääsen kitarani kanssa ihmisten luo. Mikko näytti, että sen voi tehdä.”

10.10. 8:00

Tunnin mittainen syntymäpäivähaastattelu kahvilassa Joel Hallikaisen kanssa on sujunut rauhallisesti. Asiassa ei olisi mitään erikoista, ellei hänen elämässään olisi myös jakso, jolloin tämä ei ollut mahdollista.

”1990-luvulla minulla oli muutaman vuoden ajan pakko olla turvamies mukanani. Kahvilassa istuminen ei onnistunut, koska tähän olisi jatkuvasti tullut ihmisiä kysymään nimikirjoitusta, korttia tai terveisiä. Se oli ihan ok, mutta kun se ei loppunut”, Hallikainen kertoo.

Hän oli 1990-luvun alussa yhtä aikaa maan suosituin televisioesiintyjä ja myydyin levylaulaja. Tuttu juttu pyöri ruudussa, Kuurankukka soi radiossa ja keikoilla. Työviikot kestivät maanantaista sunnuntaihin.

”Olimme silloin vielä yhtenäiskulttuurissa. Televisiossa oli vain kolme kanavaa ja paikallisradiot jauhoivat musiikkiani. Myöhemmin olen kiittänyt Jumalaa, että selvisin siitä hengissä ja perheeni pysyi kasassa.”

Uransa käänteitä miettiessään Hallikainen sanoo musiikin valinneen hänet. Ensimmäinen kosketus kitaraan tapahtui pelastusarmeijalaisen naapurin luona. Parikymppisenä Hallikaisella oli uuden aallon rockyhtye Korroosio, jonka suurin hitti Hei hei hei on hänen sävellyksensä.

1980-luku kului trubaduurikeikkoja tehden, Taikuri Telmuksen hahmossa lapsille esiintyen sekä ruotsinlaivojen risteilyisäntänä. Hallikainen yritti pinnalle pitkään, mutta samalla hän hankki esiintyjän ammattitaidon, joka oli pohjana myöhemmälle menestykselle.

”Yleisön valloittamista keikalla ei opi millään muulla kuin tekemällä. Minun teatterikorkeakouluni oli laivoilla esiintyminen. Musikaalisuuteni esti jatkamasta lastentaikurina, mutta ajattelen heitä lämmöllä, sillä olen niin monta kertaa hikoillut niissä vaatteissa, että tiedän mitä se on.”

Tutustuminen Timo Koivusaloon 1980-luvun lopussa oli käänteentekevää. Kaksikko ideoi yhteisten ruotsinlaivaesiintymisten pohjalta pariskuntien tuntemisleikin televisioon. Hallikaisen Pia-vaimo keksi ohjelmalle nimen Tuttu juttu.

Eräänä iltana Hallikainen lauloi ohjelmassa, koska vieraaksi pyydetty solisti oli sairastunut. Hän esitti juontajaparinsa Koivusalon kirjoittaman Kuurankukan. Yksi tv-esiintyminen riitti käynnistämään valtavan keikkakysynnän.

Hiukan aikaisemmin Hallikainen oli äänittänyt omakustannealbumin ja tarjonnut sitä levy-yhtiöille. Niistä seitsemän antoi pakit, mutta yksi suostui julkaisemaan sen. Kaupasta tuli kannattava, sillä levy on Suomen viidenneksi myydyin albumi.

Hallikainen juonsi Tuttu juttua ja kiersi keikoilla tauotta lähes kymmenen vuotta, kunnes väsyi. Vuosituhannen vaihteessa hän jäi koti-isäksi hoitamaan kolmea vaippaikäistä ja kahta murrosikäistä lastaan. Elämänmuutos oli suuri, mutta sellaista hän myös haki.

”Jos ammattina on kohtaaja ja heitän ihmisille viestin, että tässä olen, siihen täytyy kyetä vastaamaan. Henkiset voimavarani kohdata yleisö ja ihmiset loppuivat. Samoihin aikoihin minulla alkoi syntyä ajatuksia elämän syvimmistä tarkoituksista, ja aloin vähitellen esiintyä hengellisissä illoissa ja keskustelevissa ihmissuhdeilloissa.”

Kitaran kanssa kiertämisestä ja yleisön kanssa keskustelemisesta tuli esiintymisen muoto, jota Hallikainen tekee edelleen päätoimisesti. Hän ei kaipaa jättiyleisöjä vaan esiintyy mieluiten saleissa, joissa hän näkee kaikkien kuulijoiden silmät. Keikkoja, konsertteja ja keskustelevia iltoja on vuodessa noin sata.

Levyjä ilmestyy tasaisesti oman yhtiön kautta. Itse tekeminen on luonnollinen tie, sillä Hallikainen sanoo, ettei hän olisi saanut mitään elämässään, jos olisi jäänyt odottelemaan muiden yhteydenottoja.

”Hengellisen heräämisen myötä tajusin, että minulla on tehtävä täällä. Musiikkini tehtävä on avata ihmisissä tunteita, rohkaista heitä yksinäisyydessä ja antaa sanoja sinne, missä niitä ei ole”, Hallikainen miettii.

”En olisi pärjännyt Teatterikorkeakoulussa tai musiikkiopistossa enkä osaa nuotteja, vaikka olen tehnyt melkein 500 laulua. Olen aina ollut hyvin aktiivinen, hyvin ekstrovertti ja aika avoin. Välillä olen kärsinytkin siitä, mutta on se toisaalta ollut myös siunaus.”

Joel Hallikainen

  • Syntyi 1961 Turussa. Asuu Raisiossa.

  • Laulaja ja lauluntekijä, julkaissut 36 albumia vuosina 1985–2021. Yksi triplaplatinalevy, kaksi tuplaplatinalevyä, kaksi platinalevyä ja viisi kultalevyä. Kaksi Emma-palkintoa (Vuoden miessolistitulokas 1992 ja Vuoden miessolisti 1993).

  • Tv-juontaja, juontanut ohjelmia Tuttu juttu ja Jos sais kerran. Juontaa Sinua, sinua rakastan -parisuhdeohjelmaa AlfaTV:llä Hanna Ranssi-Matikaisen kanssa. Valittiin 1990-luvulla kahdesti Suomen suosituimmaksi tv-esiintyjäksi.

  • Elämäkertakirja Elämäni tarina, kirj. Tomi Lindblom (2019).

  • Perheeseen kuuluvat vaimo, viisi aikuista lasta ja kaksi lastenlasta.

  • Harrastaa sähkömopoilua ja puutyönikkarointia.

  • Täyttää 60 vuotta maanantaina 11. lokakuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: