Lastenpsykiatrian emeritaprofessori Tuula Tamminen: Lapsen kanssa pitäisi ihmetellä enemmän ja antaa vähemmän valmiita vastauksia - Ihmiset - Satakunnan Kansa

Lasten kanssa pitää ihmetellä enemmän ja antaa vähemmän valmiita vastauksia, sanoo lastenpsykiatrian emeritaprofessori Tuula Tamminen

–Myös luetut ja muilta kuullut ihmistarinat auttavat purkamaan valintojen taakkaa ja seurauksia: Jos hän valitsi noin, miten hän meni siitä lopulta eteenpäin? Muiden tarinat voivat kasvattaa resilienssiä eli selviytymiskykyä.

1.2.2018 18:55

Nykymaailmassa ihmisillä on valtavasti valinnanmahdollisuuksia. Jo pieniltä lapsilta kysytään esimerkiksi, millaisen jäätelön lukuisista vaihtoehtoista hän ottaisi tai minkä kielen he haluaisivat koulussa ensimmäiseksi.

–Aiemmin suuret valinnat koettiin kohtaloksi tai johdatukseksi. Nykyihminen kokee, että liki kaikki on oman valinnan seurausta. Valinnanvapaudesta seuraa vastuu, lastenpsykiatrian emeritaprofessori Tuula Tamminen sanoo.

Hänen mielestään meillä ei ole riittävästi keinoja purkaa valintojen tuottamaa taakkaa tai seurauksia.

Tähän auttaa Tammisen mielestä se, että opettelemme purkamaan valintojamme. Meidän pitää kysyä itseltämme: Miksi valitsin juuri niin kuin valitsin? Lapsilta ja nuorilta pitää kysyä: Mikä mahtoi vaikuttaa siihen, että valitsit juuri noin?

Itseltään Tamminen kyselisi esimerkiksi näin: "Voisikohan veljiesi kuolema vaikuttaa siihen, että rupesit lääkäriksi?"

–Toisaalta aikuiset antavat liikaa valmiita vastauksia ja neuvoja. He voisivat ihmetellä lasten kanssa enemmän. Se jättää tilaa lasten omalle ajattelulle.

Tamminen kertoo, että pikkulapsille on olemassa pohtimiseen perustuva terapiamuotokin: www eli watch, wait, wonder eli katso, odota ja ihmettele.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: