Vaihdevuosiaan elävä Heli vapautui seksilukoista: ”Jos on painostusta, aloitan neliraajajarrutuksen” - Ihmiset - Satakunnan Kansa

Vaihdevuosiaan elävä Heli vapautui seksilukoista: ”Jos on painostusta, aloitan neliraajajarrutuksen”

Tamperelaiset Ali Helin (vas.) ja Heli Heino kirjoittivat rohkean kirjan parisuhteestaan.

2.3.2017 10:28

Pariskunta kirjoitti seksuaalisen romaanin vaihdevuosi-ikäisen naisen vapautumisesta – siis omasta elämästään. Kirjan Liina ja Leo ovat 92-prosenttisesti Heli ja Ali.

Kirja Venuksen vuosi on erittäin omakohtainen teos. Mistä se puhuu?

Heli Heino: Kirja kertoo aran ja miehiä pelkäävän naisen vapautumisesta seksuaalisesti, yllättäen ja vähän vastoin tahtoaankin.

Vaihdevuodet sen tekivät. Luulin että nyt loppuivat ne vähäisetkin halut, joita oli seitsemän vuoden selibaatin aikana ollut. Kävikin päinvastoin.

Miten tapasitte?

H: Meidät naitettiin yhteen kysymättä, yhteinen kaveri välitti yhteystiedot. Ali oli ensin kuullut nimeni väärin ja kutsui minua Heidiksi. Sitten hän vielä soitti väärälle Heidille.

Ali Helin: Ei se ollut mitään ah ihanaa, tahdon sinut ensisilmäyksellä. Kun tapasimme ensimmäisen kerran kahvilassa, Heli heitti kaikki huonoimmat puolensa tiskiin. Ajattelin, että ou nou, en halua mihinkään hoivasuhteeseen.

Kirjassa toistuu käsitys alati iloisesta, nuoresta ja isotissisestä naisesta miesten unelmana. Miksi?

H: Sellainen on päinvastainen kuin minä. Siinä on perusominaisuudet, joita mies luultavasti haluaa naiselta ja minulla ei ole niistä yhtäkään. Itsetuntoni ja omakuvani naisena oli ankara ja tuomitseva.

En lapsena koskaan saanut kuulla olevani ihana pieni tyttö. Nyt kun Ali näkee minut hyväksyvästi ja rakastavasti, olen olemassa enemmän kuin ennen. Se tuottaa minulle hyvää oloa.

A: En minäkään aivan kunnossa ollut, kun tapasimme. Pitkä suhde oli mennyt poikki. Tarvitsin myös hyväksyntää.

Mikä on vapautumisen avain?

A: Helillä on ollut halu oppia ja tutustua itseensä, nyt kun hän on saanut rohkaisua. Olen aina pitänyt seksistä hyvinkin paljon. Heli vähän joutuu jarruttelemaan.

H: Heti jos on painostusta, aloitan neliraajajarrutuksen.

A: Mikä katsotaan painostukseksi? Jos heitän jotakin rohkeaa, niin Heli on, että mitä sinä nyt. Hän saattaa huomauttaa, että olet kokenut tämän asian edellisessä suhteessasi ja koetat siirtää sitä meille. Niitä asioita joita pidän hyvinä tottakai kannattaakin tuoda uuteen suhteeseen, antaa niitä Helille.

H: Minä pidän ensisijaisesti uusia heittoja uhkana ja sitten vasta lähden tutkimaan asiaa. Ali tietää paljon seksistä, mutta hän joutuu opettelemaan minua.

Mikä on toisen paras puoli?

H: Alin halu oppia.

A: Heli on vaan uskomattoman viisas. Hänessä on lempeää viisautta. Hän myös sanoo suoraan.

H: Olen oppinut pitämään puoleni. Sen voi oppia 50-vuotiaana.

Minulla on luottamus siihen, että minulle ei tapahdu mitään pahaa, vaikka sanon Alille vastaan. Hän ei kävele pois tai hyökkää silmilleni. Minun on turvallista sanoa ja olen kehittänyt sitä taitoa.

A: Helin itsearvostus on lisääntynyt.

H: Olen myös käynyt terapiassa. Alin kanssa olen elänyt niitä hyviä oivalluksia, joita olen saanut terapiassa.

A: En minäkään aina osaa pitää puoliani. Terve itsekkyys on opettelussa.

Miten olet kohdellut Heliä, jotta hän on pystynyt kasvamaan?

A: Olen pitänyt puhevälit kunnossa. Olen kysellyt ja udellut aina uudestaan. Asiat on perattu sitä myöten, kun niitä on tullut vastaan. Muutaman kerran olen pyytänyt päivän tai kaksi lisäaikaa.

H: Puhumme hirveästi. Sängyssäkin.

A: Lähdemme joskus automatkalle lintuja katselemaan ja joskus näemmekin lintuja. Mutta autossa puhumme hirveästi. Auto on hieno paikka puhua.

Minulle on hirveän tärkeää selkeys, että tiedän oman asemani ja mitä toinen tarkoittaa. Heli on siinä ihan kauhean hyvä.

H: Ei ole uhkailua jättämisellä, ei silmille tulemista. Kaikki puhutaan, vaikka se sattuu.

A: Ei ole pelaamistakaan. Esimerkiksi palveluksilla.

Millaisia fyysisiä haasteita vaihdevuodet aiheuttavat parisuhteelle?

H: Varmasti suurin fyysinen haaste on, että pimppi ei kestä niin paljon käyttöä, koska limakalvot ohenevat. Ne aristavat helpommin ja menevät rikki. Toki voi hoitaa paikallisesti, että pääsee ihan siedettävään hoitotulokseen. Alin mielestä seksiä voisi olla paljon. Minun paikkani eivät kestä niin paljon.

A: Sinä vähän korostat tuota liikaa. Minusta tämä menee aika hyvässä balanssissa.

H: Mutta voi olla, että jos illalla on rakasteltu, aamulla minä en voikaan. Minulla on ollut myös hikoilupuuskia ja sydämentykytystä, kuvotusta ja huimausta. Kuukautiset ovat tihentyneet. Mielialat vaihtelevat, olen itkuinen. Ja virtsan karkailu on aihe, joka saa Alin vetäytymään. Ei pidä ryöstöviljellä miehen empaattisuutta. Jos minusta tulee lääketieteellinen tapaus Alin mielessä, enkä enää ole nainen, se ei ole eduksi parisuhteellemme.

Miten vaihdevuosien haasteista pääsee parisuhteessa yli?

A: Tieto siitä, että ne loppuvat jonakin päivänä, auttaa. Mutta onhan elämässä muutakin kuin seksi.

H: Ali laittaa usein saunan päälle, kun näkee, että minulla on kurja olla. Sellaista perushuoltoa, mitä mies ja nainen voivat suomalaisessa arjessa toisilleen tarjota.

Miten olennaista toisen auttaminen on?

H: Minä en ole lapsenakaan tottunut, että minua autetaan. En osaa pyytä apua. Koetan kyllä näyttää tarpeiselta. Että jos Ali vaikka hoksaisi, että talvirenkaani pitää vaihtaa. Aina jos olen pyytänyt jotain selväsanaisesti, jotain alkaa tapahtua. En halua antaa kuvaa, että koetan hyötyä toisesta.

A: Miehellehän on tärkeää, että hän on hyödyllinen. Hän kokee tarpeellisuutta. Jos Heli ei pyydä minulta yhtään mitään, minähän olen arvoton. Äijästä pitää ottaa vähän tehoja irti.

Heli Heinon omakohtainen romaani Venuksen vuosi (Atena 2017) ilmestyy torstaina 2. maaliskuuta.

Ammatti:Media-alan ammattilainen

Asuu:Hervannassa Tampereella

Perhe:20-vuotias poika

Harrastukset:Lintujen tarkkailu ja tähtiharrastus

Lempiruoka:Sienipasta

Kirja yöpöydällä:Topeliuksen Luonnonkirja

Ammatti:Puuseppä

Asuu:Lielahdessa Tampereella

Perhe:16- ja 23-vuotiaat pojat

Harrastukset:Musiikin kuuntelu, rock-musiikki

Lempiruoka:Kala- ja liharuuat

Kirja yöpöydällä:Bukowskin Kaupungin kaunein tyttö

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: