Stressaava elämäntapa aiheuttaa nuorille yhä enemmän kuukautis­häiriöitä – Ne lisäävät myös myös muita terveys­ongelmia

Kuukautis­häiriöiden hoidon lisäksi nuoret tarvitsisivat kokonais­valtaista tukea voidakseen huolehtia hyvin­voinnistaan, toteaa nuoriso­gynekologi Elina Holopainen.

Nuorten syömis­häiriöiden pahentuessa ja muun pahoin­voinnin lisääntyessä myös kuukautis­häiriöisiä tulee vastaanotoille yhä enemmän, sanoo nuoriso­gynekologi.

Nuorten masennus- ja ahdistusoireilu on yleistynyt valtavasti. Se kulkee käsi kädessä sen kanssa, että sosiaalisen median ja älypuhelinten parissa käytetään yhä enemmän aikaa.

Koronaepidemia lisäsi nuorten oireilua entisestään: tuoreimmassa Terveyden- ja hyvnvoinnin laitoksen (THL) koulu­terveys­kyselyssä vuonna 2021 tytöistä 30 prosenttia kertoi kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuneisuudesta. Syömishäiriöt ovat korona-aikana lisääntyneet useissa länsimaissa jopa kaksin- tai kolmin­kertaiseksi verrattuna aikaan ennen pandemiaa.

Stressaava elämäntapa, jossa nuoret haluavat pärjätä koulussa, menestyä sosiaalisesti ja samaan aikaan harrastaa tavoitteellisesti, näkyy myös fyysisesti. Nuorilla se voi näkyä esimerkiksi siinä, että kuukautiset jäävät pois. Tarkkoja tilastoja kuukautis­häiriöistä ei ole, mutta lääkärin mukaan ilmiö on yleistynyt.

”Monella kuukautis­häiriöistä kärsivällä nuorella häiriön syynä ovat elämäntavat, ja tämä ryhmä on aika iso”, sanoo naisten­tautien ja synnytysten erikois­lääkäri, nuoriso­gynekologi Elina Holopainen Husin Naisten­klinikan lisääntymis­lääketieteen yksiköstä. Holopainen on myös Suomen lapsi- ja nuoriso­gynekologisen yhdistyksen puheen­johtaja.

Elina Holopainen

kuukautiset alkavat yleensä parin vuoden jälkeen siitä, kun murrosiän ensimmäiset muutokset ovat alkaneet. Ensin alkavat rinnat kasvaa ja lantio pyöristyä. Kuukautisten alkaminen kertoo nuorelle, että hänestä on tulossa lisääntymis­kykyinen.

Suomessa kuukautiset alkavat 10,5–15,5 vuoden iässä, keskimäärin vähän yli 13-vuotiaana. Jos kuukautisia ei ala kuulua 15,5 ikävuoteen mennessä, syytä aletaan selvittää. Alkamisaikaan vaikuttavat myös perinnölliset tekijät.

”Pari ensimmäistä vuotta kuukautiset ovat vielä helposti epäsäännölliset, mutta pikku hiljaa ne normaalisti muuttuvat säännöllisemmiksi”, Holopainen kertoo.

Riittämätön lepo, stressi, muutos ravitsemuksessa tai raju painon­muutos ovat yleisiä syitä kuukautisten pois­jäännille.

Jos jo säännölliseksi muuttuneet kuukautiset jäävät pois kolmena kuukautena peräkkäin, on Holopaisen mukaan syytä selvittää, missä on vika. Jos kuukautiset ovat olleet hyvin epäsäännölliset, niiden puuttumista aletaan tutkia puolen vuoden poissaolon jälkeen.

Jos kuukautiset yhtäkkiä loppuvat, kolmelta neljästä nuoresta löytyy taustalta jokin elämäntapaan liittyvä muutos.

”Riittämätön lepo, stressi, muutos ravitsemuksessa tai raju painonmuutos ovat hyvin yleisiä syitä kuukautisten pois­jäännille”, Holopainen sanoo.

Hän on nähnyt, että esimerkiksi siirtyminen vegaani­ruokavalioon voi johtaa siihen, että kuukautiset jäävät pois. Silloin vegaaniksi ryhtyminen on toteutettu ilman selkeää ymmärrystä siitä, mitä ravintoaineita elimistö tarvitsee.

”Nuoret jättävät esimerkiksi helposti pois lähes kaiken rasvan, vaikka sukuhormonit tarvitsevat rakennus­aineekseen kolesterolia ja keho ylipäätään rasvaa voidakseen toimia”, Holopainen sanoo.

Ravitsemus­suositusten mukaan noudatettuna vegaani­ruokavalio ei kuitenkaan aiheuta kuukautis­häiriöitä.

Toki kuukautisten poisjäämisen taustalla voi olla myös raskaus tai jokin sairaus, kuten kilpi­rauhasen toimintahäiriö, keliakia, vakava anemia tai muna­sarjojen ennen­aikainen vajaa­toiminta.

Aivolisäke voi tuottaa liikaa prolaktiini­hormonia, joka aiheuttaa kuukautisten poisjäännin. Liiallisen prolaktiini­tuotannon syynä voivat olla esimerkiksi psyyken­lääkkeet tai aivolisäkkeen hyvän­laatuinen kasvain.

Ylipaino tai lihavuus vaikuttaa kuukautis­kiertoon häiritsemällä munasolun irtoamista. Mikäli kuukautisten poisjäännin syynä on ylipaino, painon pudottaminen kymmenenkin prosenttia usein palauttaa ne. Käytännössä se tarkoittaa yleensä 7–8 kiloa.

Kuukautiskiertoa säätelee tarkasti kolmi­portainen keskus­hermosto­välitteinen mekanismi, jossa aivot lähettävät viestin aivo­lisäkkeelle ja edelleen munasarjoille. Tämä saa aikaan hormonien erittymisen ja aiheuttaa munasarjassa munarakkulan kasvun, munasolun kypsymisen ja ovulaation.

Munarakkula erittää estrogeenia, joka saa aikaan limakalvon paksuuntumisen kohdussa. Häiriö tässä mekanismissa aiheuttaa sen, että limakalvo paksuuntuu epätasaisesti, mikä johtaa vuoto­häiriöön.

Esimerkiksi alipaino ja stressi vaikuttavat tähän elimistön käsky­järjestelmään ja aivolisäkkeen hormoneihin negatiivisesti, minkä seurauksena munasarjoista ei erity naishormoni estrogeeniä eikä ovulaatiota tapahdu.

Jos kuukautisten poisjääminen osuu keskelle nuoruusiän muutoksia, voi fyysinen kehitys pysähtyä. Silloin esimerkiksi kohtu ei kasva täyteen kokoonsa ja rintojen kehitys jää kesken. Joskus myös pituus­kasvu pysähtyy.

Jos kuukautiset ovat pitkään poissa, riskinä ovat lisääntyneet luun­murtumat.

”Jos kohtu jää liian pieneksi, hedelmöittyneen alkion kiinnittyminen sen seinämään vaikeutuu, ja se voi myöhemmin lisätä jo alkaneen raskauden kesken­meno­riskiä”, Holopainen sanoo.

Osalle naisista tilanne paljastuu vasta myöhemmin siinä vaiheessa, kun he haluaisivat tulla raskaaksi ja lopettavat ehkäisy­pillerien käytön, mutta vuoto ei alakaan. Yhdistelmä­ehkäisy­pillerit estävät ovulaation ja sitä kautta omien munasarjojen hormoni­tuotannon. Silloin ehkäisy­pillerien hormonien vaikutuksesta vuoto tulee normaalisti, vaikka oma hormoni­tuotanto ei olisikaan kunnossa. E-pillerit siis tavallaan peittävät taustalla olevan ongelman, jolloin se jää korjaamatta.

Naissukuhormonia tarvitaan myös luuston kehittymiseen. Jos kuukautiset ovat pitkään poissa, riskinä ovat lisääntyneet luunmurtumat. Erityisesti anoreksiasta kärsivillä nuorilla on riski sille, että luumassa jää ikätasoa pienemmäksi. Estrogeeni suojaa elimistöä myös sydän- ja verisuoni­taudeilta.

Usein kuukautisten poisjäämisen taustalta löytyy Holopaisen mukaan psyykkisiä syitä: vaativa ja täydellisyyttä tavoitteleva persoonallisuus, stressin­sieto­kyvyn häiriöitä ja mieliala­häiriöitä, kuten masennusta tai ahdistusta. Estrogeenin puute sinänsäkin aiheuttaa väsymystä, vetämättömyyttä ja haluttomuutta.

”Hirveän usein taustalla on iso vyyhti erilaisia ongelmia”, Holopainen sanoo.

Hän muistuttaa, että on myös hyvin yksilöllistä, miten elämäntapaan liittyvät asiat vaikuttavat stressiin elimistössä. Kuukautisiin vaikuttavia asioita voivat olla esimerkiksi anoreksia ja aliravitsemus­tila, koulustressi tai masennus, johon liittyy ylipaino-ongelmaa.

”Joillakin jo lievä elimistöä stressaava asia vaikuttaa hormoni­toimintaan, mutta toinen voi olla vaikka kuinka alipainoinen, mutta hänellä on silti kuukautiset”, Holopainen sanoo.

Usein kuukautis­ongelmat poistuvat, jos taustasyy niiden puuttumiselle saadaan korjattua. Se tarkoittaa aluksi esimerkiksi ravitsemus­terapeutin ohjausta ja tarvittaessa nuoren kohdalla koko perheen tilanteen tukemista.

Holopaisen mukaan ei läheskään aina riitä, että yksittäinen hoito erikois­sairaan­hoidossa voisi ratkaista nuoren ongelmia, vaan tukea pitäisi saada myös perus­terveyden­huollosta.

Holopainen peräänkuuluttaa nuorten mielenterveyteen ja kokonais­hyvin­vointiin keskittyvää huolenpitoa. Moni nuori tarvitsisi Holopaisen mukaan yleistä elämän­hallinnan tukea, koska osalla on rikkinäisiä perheitä, eikä koulun antama tuki riitä.

”Usein tekisi mieli vain halata näitä vastaanotolle tulevia nuoria tyttöjä”, Holopainen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut