Tämä pieni valinta aamulla aktivoi koko kehon, voitelee nivelet ja tuo työpäivän alkuun hyvää mieltä

Puolen tunnin kävelymatka töihin ja takaisin tekee keholle monta muutosta. UKK-instituutin asiantuntija kertoo, miksi kävelijällä päivä alkaa autoilijaa leppoisammin.

Teit kehollesi monta hyvää palvelusta, jos kävelet työmatkasi. Jos jatkat samaa tulevinakin päivinä, alkaa hyötyjä kerääntyä lisää.

5.3. 17:00

Puolen tunnin kävely töihin tuo monta hyötyä. Kysyimme UKK-instituutin erikoissuunnittelija Annika Taulaniemeltä, mitä kehossa aamun aikana tapahtuu. Taulaniemi on perehtynyt liikunnan terveysvaikutuksiin.

Mitä aamuinen työmatkakävely aurinkoisessa säässä tekee ihmiselle?

”Kävely aktivoi koko kehoa: aivoja, hermostoa, lihaksistoa, niveliä ja aineenvaihduntaa. Emme pääse eteenpäin muuten kuin lihasten avulla. Ne tarvitsevat siihen energiaa, jonka ne saavat veren rasvoista ja sokereista. Prosessissa tarvitaan myös happea. Sydämen syke siis kiihtyy ja me hengästymme, jotta saamme happea. Liikunta parantaa lihasten aineenvaihduntaa ja harjoittaa sydäntä. Liikkuessa verenpaine nousee, mutta liikkumisen jälkeen se laskee. Siitä tulee terveysvaikutusta. Myös nivelten aineenvaihdunta paranee. Nivelneste voitelee liikkuessa nivelpintoja, ja esimerkiksi jotkin kivut voivat helpottaa.”

Miksi kävely rentouttaa?

”Se liittyy aivoihin ja hermostoon. Liikkuessa aktivoituu ensin sympaattinen hermosto. Liikunnan jälkeen aktiivisuus siirtyy kuitenkin rauhoittavaan ja rentouttavaan parasympaattiseen hermostoon. Työpäivän alussa voi siis olla hyväntuulisempi. Se liittyy myös siihen, että jotta aivot voisivat käskeä lihaksia liikkumaan, tarvitaan välittäjäaineita. Niiden eritys lisääntyy. Samat aineet dopamiini ja endorfiini lisäävät mielihyvän tunnetta ja vaikuttavat positiivisesti mielialaan. Lievät masennusoireet, ahdistus ja stressi lievittyvät ulkona valossa liikkuessa.”

Nouseeko kunto?

”Riippuu tietenkin ihmisen lähtötasosta. Jos on maratoonari, kävely ei juuri lisää kuntoa. Sohvaperunalle vaikutukset alkavat nopeasti. Jos kävelee muutaman viikon, alkaa jo huomata vaikutusta. Esimerkiksi puolessa tunnissa kertyy kävelytahdista riippuen noin 4 000 askelta. Ja jos kävelee vielä takaisin iltapäivällä, kertyy jo 8 000 askelta lisää päivän kokonaisuudessa. Liikkumattomalle tai vähän liikkuvalle se on aika paljon. Aluksi ei kasva vielä kunto, mutta hermoimpulssien kulku sujuvoituu, tasapaino paranee, ja liikkumisesta tulee helpompaa. Parin kuukauden kävelyn jälkeen hengästyminen vähenee, ja peruskuntokin alkaa nousta.”

Onko äkillisestä liikkumisesta riskejä?

”Jos ihan äkkiseltään aloittaa kävelyn, ja aiemmin on ollut ihan liikkumaton, siitä voi seurata lihas- tai nivelkipuja. Ehkä aluksi kannattaisi sopia paluumatkalle vaikka kimppakyyti ja lisätä kävelyä vaiheittain. Normaaliliikkujalle ei tule rasitusvammaa, jos lisää päivään kaksi kertaa puolen tunnin kävelyn. Todella suuren äkillisen liikuntamäärän muutoksen seurauksena voi tulla rasitusvammoja. Itselleni tuli aikoinaan aktiivinen koiranpentu, jonka takia reipas liikuntamääräni lisääntyi yhtäkkiä päivässä parilla tunnilla. Sain lonkkaan nivelpussin tulehduksen. Kannattaa siis lisätä askelia asteittain.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut