Osaa tipattoman tammi­kuun viettäneistä uhkaa nyt ”helmi­kuun helvetti” – Tunnista nämä vaaran merkit

Juuri nyt on hyvä hetki käydä itsensä kanssa keskustelu omasta alkoholin­käytöstä, sanoo ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Jos tekee juuri nyt tekee kovasti mieli oluelle tai viinille, kannattaa miettiä hetki.

8.2. 9:00

Tipaton tammikuu takana?

Onneksi olkoon!

Tutkimusten perusteella olet saattanut hyötyä monin tavoin.

Alkoholitauko ehkäisee lihomista, vähentää maksaan kertynyttä rasvaa, parantaa yöunta ja mielialaa. Tauko voi elvyttää myös seksielämää: libido vahvistuu.

Mutta ennen kuin syöksyt ”ansaitulle oluelle” palkitsemaan itseäsi, mieti hetki.

”Tipatonta tammikuuta voi seurata helmikuun helvetti”, varoitti Christer Schoultz mielipide­kirjoituksessaan, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa.

”Mitä suuremman manifestin tipattomasta tammikuustaan tekee, sitä todennäköisemmin on päihde­riippuvainen”, Schoultz kirjoitti.

Schoultz huomautti, että vaikka suurimmalle osalle tipattoman tammikuun viettäminen on terveellistä ja turvallista, juoville alkoholisteille se ei sitä ole.

Schoultz on aiemmin kertonut julkisuudessa omasta päihde­riippuvuudestaan. Schoultzin mukaan alkoholisti osoittaa tipattomuudellaan itselleen ja lähipiirilleen, että hän hallitsee juomisensa eikä ongelmaa ole, mikä oikeuttaa hänet juomaan 11 kuukautta vuodesta.

Mielipide­kirjoituksessaan Schoultz kuvaa, kuinka tipatonta viettävä alkoholisti voi tammikuussa olla ”kuivahumalassa”. Tipattoman aikana tämä on kireä kuin viulun kieli ja syyttää alitajuisesti juomattomuudestaan muita ihmisiä. Perhe osaa päätellä käytöksestä, että ”kohta lähtee äijä ryyppäämään”.

A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ei lääkärinä tunnista termiä kuivahumala. Hän sanoo myös vastustavansa ajatusta, että tipattomuus olisi vain tapa osoittaa juomisen hallintaa eli ”tavallaan yritys kusettaa muita ihmisiä”.

Kaarlo Simojoki

Hän uskoo, että ihmisillä on hyvin erilaisia motiiveja viettää tipatonta tammikuuta: jotkut viettävät sitä siksi, että se on hyvä tapa.

Moni ajattelee terveyttään – loppuvuoden juhlakausi pikkujouluineen, joulun­pyhineen ja uuden vuoden perinteineen on Suomessa perinteisesti kostea.

Schoultzin kuvaaman kuivahumalan oireet Simojoki liittää laajempaan kokonaisuuteen: ne ovat alkoholi­riippuvuuden oirekuvaan kuuluvia vieroitusoireita, joihin kuuluvat juurikin äreys, äkäisyys, keskittymis­kyvyn puute ja jopa aggressiivisuus.

Katkaisuhoidossa näitä oireita pyritään lievittämään lääkkeillä. Vaikein vaihe kestää Simojoen mukaan 2–4 viikkoa.

Hän arvioi, että vaikeasti alkoholisoituneella ihmisellä tuskin on voimavaroja saati tukirakenteita kyetä viettämään tipatonta tammikuuta.

”Tosin riippuvuutta on monen tasoista ja raja lievästä vaikeaan on liukuva.”

Hälyttävä merkki on se, jos huomaa, että mieltä hallitsee yksi ajatus: ”Kohta pääsee dokaamaan.”

Mistä tietää, että omasta alkoholinkäytöstä on syytä huolestua?

Hälyttävä merkki on Simojoen mukaan se, jos huomaa, että mieltä hallitsee yksi ajatus: ”Kohta pääsee dokaamaan.”

”Jos juomisen odotus täyttää mielen niin vahvasti, että se syö voimaa kaikesta muusta ja alkaa kaventaa omaa elämää, se kertoo riippuvuudesta.”

Tipaton tammikuu tarjoaa Simojoen mukaan hyvän tilaisuuden tarkastella omaa alkoholin­käyttöään.

Juuri nyt on hyvä hetki käydä keskustelu oman itsen kanssa – ja vielä parempi, jos sen käy oman läheisen kanssa.

”Voi pohtia, mikä on oma suhde alkoholiin seuraavan 11 kuukauden aikana. Mikä on itselle sopiva määrä alkoholia ja montako kertaa kuukaudessa alkoholia kannattaa juoda”, Simojoki sanoo.

Jos olet viettänyt tipatonta siksi, että muutkin tekevät niin, kannattaa miettiä, oletko menossa viikonloppuna kaljalle samasta syystä.

"Jos kovasti tekee mieli kaljaa, onko kyse vain halusta olla äijä äijien joukossa”, Simojoki kysyy.

Jos taas olet viettänyt tipatonta siksi, että se on hyväksi terveydelle, kannattaa miettiä, kannattaako itseä palkita hyvästä suorituksesta juuri alkoholilla

”Olisikohan tässä ristiriita”, Simojoki huomauttaa.

”Moni huomaa, että sen minkä kesti hyvin pari­kymppisenä, aiheuttaakin ongelmia, kun ikää tulee 40, 50 tai 60 vuotta.”

Jos taas olet ollut tipattomalla pakosta eli siksi, että loppuvuonna tuli juotua liikaa, kannattaa miettiä, kannattaisiko vähentää.

”Moni huomaa, että sen minkä kesti hyvin parikymppisenä, aiheuttaakin ongelmia, kun ikää tulee 40, 50 tai 60 vuotta. Jos painoa alkaa kertyä, verenpaine tai sokeriarvot heitellä tai jos illalla on vaikea nukahtaa tai alkaa heräillä aamuyöstä, alkoholin käyttöä kannattaa miettiä uudelleen”, Simojoki sanoo.

Hän suosittelee keskustelemaan aiheesta kumppanin kanssa. Tutkimusten mukaan ihmiset juovat 77 prosenttia nauttimastaan alkoholista kotonaan. Lähes puolet tästä määrästä he juovat yhdessä kumppaninsa kanssa, Simojoki huomauttaa.

Juodaanko joka viikonloppu pari pulloa viiniä ihan tavan vuoksi? Käydäänkö joka viikko squashin jälkeen oluella? Tuleeko televisiota katsellessa automaattisesti otettua olut tai useampia?

”Yhdessä voi miettiä, onko tämä ok, vai voisiko jostakin luopua. Tai todeta, että näin on hyvä.”

Samalla kannattaa hänen mukaansa kuitenkin pysyä tarkkana.

”Jos hyväksi havaitusta määristä aletaan lipsua, voi keskustelun käydä uudelleen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut