Teemu Kallio ei liikkunut juuri lainkaan, mutta ilmoittautui silti maratonille ja Jukolaan – Se muutti hänen elämänsä: näillä asiantuntijan vinkeillä sinäkin onnistut

Elämäntapamuutoksen tehnyttä ja kestävyysurheiluun hurahtanutta Teemu Kalliota motivoi se, että hän on fyysisesti paremmassa kunnossa kuin 95 prosenttia ikäisistään. ”Haluan myös olla nuorille ja omille lapsilleni esimerkki.”

Teemu Kallio oli menettänyt urheilun muutamiksi vuosiksi, mutta nyt se on jälleen erottamaton osa elämää. Erityisesti hän viihtyy poluilla, metsässä ja hiihtoladuilla.

5.10. 9:00

Tampere

Pirkkalalaiselle Teemu Kalliolle Kangasala-Jukola vuonna 2019 ei suinkaan ollut ensimmäinen Jukolan viesti, mutta siitä tuli yksi hänen elämänsä käännekohdista. Aamulehden lukijajoukkueen Jukola-projektin aikana Kallio käynnisti elämäntapamuutoksen, jonka seurauksena kestävyysurheilu on nykyään olennainen osa miehen elämää.

Kallion suhde urheiluun oli aiemmin ollut ”aika satunnainen”. Hän oli elämänsä aikana harrastanut suunnistusta ja salibandya, mutta ristisidevamma oli estänyt isomman liikunnan muutaman vuoden ajan ennen kesää 2018. Silloin entinen työkaveri kysyi Kalliolta, lähtisikö hän mukaan hyväntekeväisyystempaukseen ja juoksemaan Tampere Maratonin maraton-viestiin yhden kymmenen kilometrin osuuden. Tapahtuman tuotto meni lähetystyöhön.

”Päätin, että lähden. Siinä kiinnosti se, että voi tehdä juoksemalla hyvää”, Kallio sanoo.

Kuka?

Teemu Kallio

Ikä: 41-vuotias.

Asuu: Pirkkalassa.

Perhe: Avopuoliso ja kaksi poikaa.

Työ: Yhteisöohjaaja sitouttavan kouluyhteisötyön projektissa Kangasalla.

Suunnistusseura: Pirkkalan hiihtäjät.

Harrastukset: Kestävyysurheilu, salibandyvalmentaminen, pelaaminen (tiekone- ja lautapelit), rintamamiestalo.

Kallio alkoi juosta lenkkejä kolme kertaa viikossa noin puolen tunnin ajan kerrallaan.

”Puolen tunnin juokseminen oli silloin raskasta.”

Pian Kallio huomasi, että Aamulehti etsii kilpailijoita Kangasala-Jukolan lukijajoukkueisiin. Jukola-haasteessa kerättiin rahaa Tampereen uudelle lastensairaalalle.

”Tampere Maraton oli tulossa elokuussa ja Jukola-projekti alkaisi syyskuussa. Koska minulla oli vähän suunnistustaustaa, kiinnostuin siitäkin. Täkynä oli jälleen myös hyvän tekeminen. Työskentelen nuorten parissa, joten tiedän, miten tärkeää työtä Taysissa tehdään nuorten hyväksi.”

Teemu Kallio syyskuussa 2018 Jukola-projektin ensimmäisessä testijuoksussa.

Muutos vaati paljon opettelua

Kallio ajatteli, että Jukola-projektin avulla hän voi kerrata ja saa vinkkejä suunnistustaitoihinsa.

”Tein kuitenkin lupauksen, että suunnistustaidon karttuminen on vasta puolet asiasta. Toinen puoli on se, että fyysisen kunnon pitää olla sen verran kova, että jaksaa juosta metsässä sen toistakymmentä kilometriä.”

Niinpä Kallio päätti ilmoittautua Helsingin maratonille, joka järjestettäisiin kuukautta ennen Jukolaa.

Kalliolle oli kertynyt painoa 106 kiloa. Hän ajatteli, että olisi kiva painaa alle 95 kiloa. Muitakin tavoitteita hän asetti, esimerkiksi tavoiteajan maratonille.

Siitä Kallion elämäntapamuutos käynnistyi. Polar-sykemittarin ohjelmistossa on perustreeniohjelmia erilaisia tavoitteita varten. Kallio rupesi suorittamaan Polarin treeniohjelmaa maratonille. Sykemittari ilmoitti, mitä piti treenata ja milloin.

”Rupesin sitten noudattamaan sitä.”

Elämäntapamuutos vaati paljon muutakin opettelua ravinnosta lähtien.

”Aloin syödä säännöllisesti. Jätin leivän vähemmälle ja tein salaattien, marjojen ja hedelmien syömisestä jokapäiväistä. Lisäsin veden juomista päivällä ja lopetin melkein myös kaiken pikaruoan ja valmisruoan syömisen.”

Vuonna 2018 puolen tunnin lenkit olivat Kalliolle raskaita. Nykyään hän polkujuoksee, hiihtää, suunnistaa ja juoksee säännöllisesti. Nyt Kalliolle pitkä lenkki on kolmetuntinen, lyhyt lenkki alle kymmenen kilometriä.

Kokeile näitä

Teemu Kallion teesit

Tee itsellesi: Aseta tavoitteet ja etene niitä kohti omin ehdoin.

Ei tekosyitä: Aivot ovat mukavuudenhaluiset ja keksivät kyllä kaikkia tekosyitä, miksi treeni kannattaisi jättää välistä. Mene siis juoksemaan, vaikka taivaalta tulisi räntää vaakatasossa.

Ei pikavoittoja: Hyvään kuntoon pääsee vain säännöllisellä ja pitkäjänteisellä työllä.

Muista lepo: Palautuminen ja kehittyminen tarvitsee myös lepoa ja unta.

Kehitys johti ylirasitustilaan

Kallio kävi talvella juoksemassa noin viisi kertaa viikossa ja paino laski syksyn aikana parhaimmillaan 2,5 kiloa viikossa. Ongelmia kuitenkin ilmeni. ”Kunto kasvoi ja sykerajat nousivat. Treeneistä tuli rankempia, koska niitä piti tehdä korkeammilla sykerajoilla. En huomannut nostaa ruokailutottumuksia samalle tasolle. Nautin varmaankin liian vähän hiilihydraatteja.”

”Silloin tuli jonkinlainen ylirasitustila, pieni pohjakosketus. Mietin, että syön enemmän enkä kikkaile ruoalla. Kuukauden se otti, että into treenaamiseen palasi.”

Tuli kevät ja kesä, takana olivat maraton ja Kangasala-Jukola. Kallion paino oli pudonnut vuoden aikana alimmillaan 85 kiloon.

”Takki oli aika tyhjä, en oikein tiennyt mitä tehdä seuraavaksi, koska ei ollut mitään tulevaa tavoitetta enää. En muista, että olisin syksyn aikana treenannut kovin säännöllisesti.”

Talven aikana uusi tavoite löytyi. Vaarojen maraton Kolilla oli täynnä, mutta Kallio ilmoittautui Bodom Trail -polkujuoksukilpailuun ja alkoi harjoitella sitä varten. Alkoi koronapandemia ja kilpailu siirrettiin syksyyn.

”Noihin aikoihin tutustuin kuitenkin Tampere Trail Running -polkujuoksuyhteisöön. Kesäkuussa 2020 polkujuoksijat saivat kokoontua harjoittelemaan turvaväleillä. Kallio lähti mukaan yhteislenkeille ja tutustui ”polkujuoksuskeneen”. Siitä innostuneena hän ilmoittautui Aulangolle toiseenkin polkujuoksukilpailuun.

Siitä lähtien Kallio on hurahtanut polkujuoksuun. Nykyään Kallio kutsuu itseään kestävyysurheilijaksi. ”Se on lisännyt omanarvontuntoani.”

Kallion lempipolkujuoksumaastojen halki kulkee pian moottoritieoikaisu Lempäälästä Pirkkalaan.

Hurahti polkujuoksuun

Nyt Kallio liikkuu säännöllisesti hiihtämällä, juoksemalla ja suunnistamalla. Tällä hetkellä hän harjoittelee kolme kertaa viikossa. Motivaatiota pitävät yllä jatkuvat tavoitteet, joita Kallio itselleen asettaa kalenteriin. Ensi kesänä Kallio haluaa käydä enemmän suunnistuskisoissa. Treenaamisessa hän haluaa siirtää harjoittelun painopistettä kestävyydestä nopeuden kehittämiseen.

Elämäntapamuutoksen vuoksi Kalliosta tuntuu henkisesti raikkaammalta. ”Elämä on myös säännönmukaisempaa tällä hetkellä.”

Kallion vinkki muutoksen pysyvyyteen on miettiä sitä, miksi muutosta tekee, ja tehdä muutos ensisijaisesti itseä varten.

”Minua motivoi tieto siitä, että olen fyysisesti paremmassa kunnossa kuin 95 prosenttia ikäisistäni. Haluan myös olla nuorille ja omille lapsilleni esimerkki.”

Kallio pitää polkujuoksusta, koska siinä on suunnistuksen tavoin vaihtelevia maastoja eikä alusta rassaa jalkoja yhtä paljon kuin sileällä juokseminen.

Elämäntapamuutos

Asiantuntijan 13 vinkkiä

1) Tärkeintä muutoksen aloittamisessa on oma halu ja motivaatio. Ilman omaa halua muutoksesta tulee todella vaikeaa.

2) Tee selkeät ja mitattavat tavoitteet ja välitavoitteet. Jos päätavoite on vuoden päässä, välitavoitteita on hyvä olla matkan varrella, jotta niitä voi saavuttaa aiemmin.

3) Hanki ulkopuolista tukea tai apua. Se voi olla samaan projektiin mukaan lähtevä kaveri tai valmentaja, joka näkee kehitystä ulkopuolisen silmin.

4) Liikuntamuodolla tai lajilla ei ole hirveästi väliä. Pääasia on, että teet jotain, mistä pidät, ja siitä tulee muutos nykyiseen tilanteeseen.

5) Etene riittävän pienin askelin äläkä muuta liian paljon asioita kerralla. Nollasta liikuntakerrasta ei kannata siirtyä heti viiteen kertaan viikossa vaan vaikka yhteen tai kahteen. Sitten kun siitä tulee normaali, siihen voi lisätä jonkun uuden jutun.

6) Eri lajeja kannattaa kokeilla ja käydä testaamassa. Jos laji ei muutaman kerran jälkeen iske, voi kokeilla jotain muuta lajia.

7) Välitavoitteet auttavat myös maltillisuuteen. Lopullisen tavoitteen voi pilkkoa osiin ja piirtää vaikka aikajanan. Vuosi on hyvä aika kokonaistavoitteelle. Sen voi pilkkoa vaikka kuukauden mittaisiin väliaskeliin.

8) Pysyviin rutiineihin auttaa kohtalotoveri tai valmentaja, jonka kanssa voi sopia säännölliset tapaamiset vaikka treenin tai ruoanlaiton merkeissä.

9) Pysy suunnitelmassa, vaikka tulisikin yksittäisiä huonoja päiviä tai yksittäisiä huonoja viikkoja. Jos tavoite on vuoden päässä ja sinulla on yksi huono viikko, sinulla on edelleen 51 hyvää viikkoa jäljellä. Yksittäisistä takapakeista, sairasteluista tai ohisyömisistä ei tarvitse välittää kunhan se ei jää säännölliseksi eli palaa vanhaan ja pysyy suunnitelmassa.

10) Testaa uutta lajia ensin lainavälineillä. Jos laji tuntuu omalta, sen jälkeen voi ottaa selvää, millaisiin välineisiin kannattaa investoida. Hyvillä välineillä on paljon kivempi harrastaa.

11) Riittävä ja laadukas uni ja lepo ovat todella tärkeitä. Yritä saada edes 8 tuntia yhtäjaksoisesta unta. Tärkeitä ovat myös lepohetket päivien aikana ilman koneita, kännykkää tai lapsia.

12) Muista arkiaktiivisuus. Se voi olla työmatkaliikuntaa, hissin välttelyä tai askelten keräämistä, jalkojen päällä olemista.

13) Ruokavaliossa ravitsemussuosituksia noudattamalla pääsee todella pitkälle. Dieetille ei kannata ryhtyä vaan tehdä sellaisia muutoksia, joiden kanssa voi elää loppuelämän.

Vinkit antoi Teemu Kalliotakin elämäntapamuutoksen varrella valmentanut muun muassa kestävyysurheiluun erikoistunut liikuntavalmentaja, personal trainer Ville Siukkola.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut