Suomessa on ihminen, joka on ollut naimisissa 11 kertaa – Sari ja Jari Hotasen avioliitto on molempien neljäs

Eroamista ei enää pidetä samanlaisena epäonnistumisena kuin aiemmin, sanoo psykologi ja psykoterapeutti Suvi Laru.

Jari ja Sari Hotanen tapasivat pari vuotta sitten deittisovelluksen kautta. Kun pariskunnan häitä juhlittiin viime helmikuussa, molemmat solmivat neljännen avioliittonsa.

18.8. 16:29

Jari Hotanen, 58, onnistui yllättämään Sari Hotasen, 54, petankkiturnauksessa lokakuisena lauantaina kaksi vuotta sitten.

Kun peli oli lopussa, Sari löysi kuulapussistaan sormuksen, jonka päällä oli kysymysmerkki. Hän alkoi itkeä. Pelikaverit kysyivät, mikä hänellä on.

”Minulta meni pasmat sekaisin. Näytin sormeani ja sanoin, että Jari kosi ja että sanoin joo”, Sari muistelee.

Kihlautuminen oli Sarille yllätys myös toisella tavalla. Hän oli ollut aiemmin kolme kertaa naimisissa.

”Kolmannen avioeron jälkeen ajattelin, että en mene enää ikinä naimisiin. Mutta ei pidä sanoa että ’ei koskaan’.”

Pari tapasi toisensa deittisovelluksessa viisi kuukautta ennen kihlautumista. Molemmat olivat olleet sinkkuina noin vuoden.

Oli lauantai-ilta, ja Sari oli juuri ajatellut poistaa koko sovelluksen.

”Mietin, että ei siellä ketään ole. Katsoin kuitenkin, mitä sinne oli tullut, ja Jarin kuva tuli vastaan. Ajattelin, että onpa hyvännäköinen mies.”

Ensimmäisen viestin lähetti Jari.

”Viestittelyä jatkui muutama tunti, ja sunnuntaina tapasimme lenkillä. Periaatteessa siitä asti olemme olleet yhdessä”, Jari kertoo.

Häitä juhlittiin pienimuotoisesti viime helmikuussa. Kyseessä on myös Jarin neljäs avioliitto.

Sari ja Jari Hotanen työskentelevät nykyään yhdessä. Jari pyörittää kolmea ruokakauppaa, ja Sari on kassalla sekä hyllyttää tavaroita.

Tilastokeskuksen mukaan Sari ja Jari Hotasen tapaan neljä avioliittoa solmineita oli Suomessa vuoden 2021 lopussa yhteensä noin 2 600 miestä ja noin 3 200 naista.

Vähintään viisi kertaa naimisissa olleiden osuus väestöstä on vain 0,02 prosenttia.

”Nämä voivat liittyä tapauksiin, joissa sama aviopari avioituu ja eroaa yhä uudelleen ja uudelleen”, yliaktuaari Markus Rapo Tilastokeskuksesta kertoo.

Vuoden 2021 lopussa Suomesta löytyi peräti 11 kertaa avioliiton solminut henkilö. Tilastoista ei ilmene, ovatko avioliitot solmittu eri ihmisen vai saman ihmisen kanssa.

Sari on Jari Hotasen kolmas aviovaimo, sillä Jari on ollut kaksi kertaa naimisissa saman henkilön kanssa. Ensimmäinen avioliitto katkesi, kun esikoinen oli pieni.

”Olin paljon poissa kotoa töiden ja harrastusten takia, ja nuorella naisella pienen lapsen kanssa tuli mitta täyteen. Ymmärrän sen hyvin.”

Lopulta asiat selvisivät puhumalla. Pari avioitui uudestaan ja oli naimisissa melkein 20 vuotta.

Seuraava liitto kesti 14 vuotta. Jarin mukaan pari kasvoi erilleen.

”Kun alkuhuuma meni, olimme enemmän kavereita. Totesimme, ettei siinä ole mitään järkeä, että tämän ikäiset ihmiset asuvat kimppakämpässä.”

Sari Hotasella on takanaan kaksi lyhyempää avioliittoa ja yksi kahdeksan vuoden liitto.

Pari on puhunut jonkin verran keskenään aiemmista suhteistaan.

”Jos tulee vastaan jokin aiempi tilanne, siitä kerrotaan. Ja jos toinen kysyy, siihen vastataan. Mutta nyt eletään uutta elämää, joten turha niitä on ruveta sieltä kaivelemaan”, Jari sanoo.

Sekä Jari että Sari ovat aiemmin kokeneet erojensa myötä epäonnistumisen tunteita.

Sarin mukaan hänelle läheinen ihminen sanoi hänelle kerran, että on noloa erota.

”Tulihan siitä vähän ilkeä olo. Mutta se oli hänen mielipiteensä, ja minä teen omat ratkaisuni. Ja tämä ihminen erosi sitten myöhemmin omasta liitostaan.”

Jari ei ole kuullut kuittailuja vaimon vaihtamisesta.

”Kyllähän sitä voi miettiä, että ’neljäs kerta naimisissa – voisi äijä nopeamminkin päättää’. Mutta kaikenlaista sattuu ja tapahtuu. On pitkiä avioliittoja, ja kaikki kunnioitus heille, mutta yhtä lailla lyhyille avioliitoille on ollut tarkoituksensa.”

Jari ajattelee, että kannattaa mieluummin kehdata erota kuin pysyä huonossa liitossa.

”Vaikka sanotaan, että myötä- ja vastoinkäymisissä, niin ei kai tarvitse tyhmä olla. Jos parisuhde ei toimi ja et viihdy toisen kanssa, miksi pitäisi hakata päätä seinään.”

Sari ja Jari Hotanen ovat leikkisästi sopineet, että heillä on 30 vuoden sopimus. Tulevaisuuden haaveissa on pysyä terveinä sekä ajaa vielä joskus yhdessä Route 66 -reitti.

Eroamista ei koeta enää samanlaisena epäonnistumisena kuin aiemmin, sanoo psykologi, psykoterapeutti ja Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Suvi Laru.

”Eroaminen on hyvin normaali asia. Parisuhteilla on kaarensa ja vaiheensa. Tärkeää olisi muistaa, että ei hätiköidä suhteisiin eikä hätiköidä eroihin. Molemmissa voi tarkastella omia tarpeita, ja aina voi oppia uutta itsestään ja toisesta.”

Epäonnistumisen tunteet eron yhteydessä ovat kuitenkin normaaleja. Useimmiten suhteessa toivoo, että se toisi onnea ja kestäisi aina, Laru sanoo.

”Jos niin ei käy, voi alkaa pohtia, ’olenko vääränlainen tai mitä tein väärin’. Silloin yritän sanoittaa itsemyötätuntoa: me muutumme, ja eri elämäntilanteissa voi tarvita erilaisia ihmissuhteita.”

Laru on työssään kohdannut kokemuksia siitä, että pitkän suhteen jälkeen voi tuntua, ettei itsestä enää ole uuteen suhteeseen. Silloin Laru kehottaa antamaan itselleen aikaa.

”Ei pidä pakottaa itseään mihinkään. Onni löytyy itsestä ja omista puitteista. Mutta ei myöskään kannata sulkea mahdollisuutta pois. Elämä voi yllättää, ja nurkan takaa voi tulla ihania uusia asioita.”

Uuden suhteen edessä moni kokee Larun mukaan pelkoa siitä, että tämäkin suhde kariutuu. Aiempien suhteiden kokemukset heijastuvat monella tapaa uuteen suhteeseen. Sen takia olisi tärkeää, että aiempi ero olisi käsitelty ja pureskeltu.

Tämä olisi äärimmäisen tärkeää esimerkiksi pitkän avioliiton kariutumisen jälkeen.

”Entisistä suhteista voi oppia, mitä ei ehkä haluaisi toistaa ja mitä tarvitsee nyt. Ja miten voi enemmän kertoa toiselle uudessa suhteessa itsestään, jotta toinen pysyy tietoisena siitä, kuka kumppani on. Omia ja kumppanin tarpeita ja odotuksia on hyvä päivittää koko ajan.”

Mitä aiemmat suhteet ovat opettaneet Sari ja Jari Hotaselle? Puhumisen tärkeyttä, vastaavat molemmat.

”Puhumme asioista niiden oikeilla nimillä ja mielellään ajoissa”, Jari sanoo.

Pari on leikkisästi sopinut, että heillä on nyt 30 vuoden sopimus.

”Viidensiä häitä ei taida olla tulossa”, Jari sanoo.

Tulevaisuuden haaveisiin kuuluu terveinä pysyminen – ja Route 66 -reitin ajaminen Yhdysvalloissa eläkepäivillä.

”Ehkä moottoripyörällä”, Sari sanoo.

Jari on toista mieltä: ”En kyllä aja moottoripyörällä enää eläkkeellä, en varmasti.”

Sari nauraa. ”Minä voin ajaa avoautosi takana moottoripyörällä osan matkaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut