Moni luulee kesällä pärjäävänsä vähemmillä unilla – Todellisuudessa unen tarve vähenee kesällä vain muutamalla minuutilla, sanoo asiantuntija

Virkistävän vaikutuksen lisäksi valolla on toinen päätehtävä: se ohjaa elimistön keskuskelloa. Sisäisellä kellolla on suuri vaikutus siihen, miten nukumme.

Vaikka unet olisivat jääneet lyhyiksi, osa kokee, ettei kesällä väsytä päivisin samalla tavalla kuin talvella. Kokemus saattaa olla todenperäinen.

10.7. 10:35

Suomalaisten unelle kesä on vaikein vuodenaika, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partonen.

Moni kärsii kesällä unihäiriöistä, eivätkä syynä ole pelkästään helteet. Uneen vaikuttavat muun muassa sosiaaliset aktiviteetit, ihmissuhteet, liikunta, alkoholi ja stressi mutta ennen kaikkea valo.

Valo on tärkein vuorokausirytmin tahdistaja, toteaa professori, koordinoiva johtaja Tarja Saaresranta Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) Uni- ja hengityskeskuksesta.

Tässä jutussa Partonen ja Saaresranta selventävät, miksi valo vaikuttaa uneemme niin paljon.

Valo vaikuttaa suoraan siihen, kuinka hyvin tai huonosti nukumme.

Kun silmiin kohdistuu valoa, se kulkeutuu silmänpohjan kautta hermosäikeitä pitkin aivojen talamus-nimiselle alueelle, joka on hyvin keskeinen vireystilan säätelyssä. Aina kun silmiin osuu valoa, ja etenkin silloin jos valo voimistuu, virkistymme.

”Näin valo vaikuttaa siis siihen, kuinka virkeiksi itsemme tunnemme tai miten paljon meillä on tarmoa tehdä asioita”, Partonen toteaa.

Virkistävän vaikutuksen lisäksi valolla on toinen päätehtävä: se ohjaa sisäistä kelloa. Sisäinen kello on hermosoluista koostuva elimistön keskuskello, joka sijaitsee aivojen hypotalamuksessa ja joka säätelee elintoimintojamme.

Sisäinen kello muodostaa vuorokausirytmin eli muun muassa säätelee sitä, milloin luontaisesti nukkuisimme ja valvoisimme. Jos sisäinen kello alkaa jätättää, eikä sitä saa tahdistettua samaan rytmiin aikaa säätelevän kellon kanssa, johtaisi se pikkuhiljaa siihen, että ihminen nukkuisi päivät ja valvoisi yöt.

Jos silmiin kohdistuu valoa päivä toisensa jälkeen samaan aikaan vuorokaudesta erityisesti aamuisin, se pitää sisäisen kellon tahdissa. Tämä on hyväksi myös nukkumiselle.

Talvella sisäinen kello alkaa jätättää, koska silmiin ei kohdistu aamulla riittävästi valoa.

Tätä vastoin kesällä sisäinen kello voi alkaa jätättää, kun valoisina kesäiltoina valoa kohdistuu silmiin iltaisin. Valo pitää meidät virkeänä pitkään ja unen saaminen viivästyy.

Lisäksi uni voi olla laadultaan heikkoa eikä sitä riitä niin pitkään kuin oma unentarve vaatisi. Sisäinen kello vaikuttaa nimittäin myös siihen, kuinka pitkään on mahdollista nukkua.

Sisäisen kellon ohjaamia elintoimintoja on esimerkiksi hormonien tuotanto. Unen kannalta tärkein hormoni on melatoniini eli yöhormoni.

”Luontaisesti elimistö tuottaa runsaasti melatoniinia pelkästään öisin, mutta vain silloin, kun yö on riittävän pimeä”, Partonen toteaa.

Jälleen kerran ohjaavana voimana on valo. Siksi kesän unihäiriöiden taustalla voivat olla myös melatoniinin tuotannon vaikeudet. Valo estää melatoniinin tuotantoa ja eritystä aivojen käpyrauhasesta verenkiertoon.

Kun melatoniinia on verenkierrossa paljon, se avaa portin uneen. Väsymys voimistuu.

Melatoniini ei ohjaa vain nukahtamista, vaan myös unen laatua. Se syventää univaiheita niin, että kevyestä univaiheesta päästään siirtymään syvempiin univaiheisiin.

”Melatoniini pitää unta yhtenäisenä pakettina. Ihminen heräilee luontaisesti kesken unien, mutta melatoniini pitää heräilyn aisoissa niin, etteivät heräämiset muutu valvomiseksi”, Partonen sanoo.

Kun valon tulo silmiin loppuu, kestää noin tunnin ennen kuin melatoniinia on nukahtamista varten riittävästi verenkierrossa. Kesällä tämä olisi hyvä muistaa, kun valoa riittää pitkälle iltaan. Toisaalta myös älylaitteiden valo voi estää melatoniinin tuotantoa.

Unen tarve ei vähene kesällä kuin keskimäärin muutamalla minuutilla.

Vaikka unet olisivat jääneet lyhyiksi, osa kokee, ettei kesällä väsytä päivisin samalla tavalla kuin talvella. Kokemus saattaa olla todenperäinen.

”Ainakin on helpompi herätä kuin pimeänä aamuna, kun valo on vähentänyt melatoniinin tuotantoa jo ennen kuin heräämme”, Saaresranta sanoo.

Väsyttävän melatoniinin tuotanto siis loppuu kesäaamuna helpommin kuin pimeänä talviaamuna.

Toisaalta virkistymisen tunne liittyy myös siihen, että on onnistunut pitämään unirytmin säännöllisenä. Kun talvella käy usein niin, että sisäinen kello jätättää valon puutteen vuoksi ja herääminen myöhästyy, kesällä sisäinen kello pysyy helpommin rytmissään aamuvalon vuoksi.

Unen tarve pysyy kuitenkin lähes samana vuodenajasta riippumatta, vaikka Saaresrannan mukaan on viitteitä siitä, että ihmiset nukkuvat kesällä vähemmän kuin talvella. Partosen mukaan unen tarve ei kuitenkaan vähene kesällä kuin keskimäärin muutamalla minuutilla.

Osalle ihmisistä vuorokausirytmin ja valoisuuden muutokset ovat helpompia kuin toisille.

”Ihmisten välillä on suuria eroja siinä, miten ylipäätään sopeutuu vaikka vuorotyöhön tai aikaerorasitukseen. Jos ihmisellä on jo ennestään nukahtamisvaikeuksia, kesällä ne todennäköisesti vaikeutuvat”, Saaresranta sanoo.

Kesän unihäiriöiden korjaaminen liittyy mihinpä muuhun kuin valoon. Sisäistä kelloaan voi auttaa siinä, että oleskelee ulkona valossa aamupainotteisesti.

Apua voi saada silmät peittävästä unimaskista ja pimennysverhoista, jotta makuuhuone olisi iltaisin melatoniinin tuotannolle tarpeeksi hämärä.

Tärkeää olisi välttää univajetta, ettei unirytmi pääse keikahtamaan pois raiteiltaan.

Partonen kehottaa ihmisiä miettimään sitä, kuinka paljon unta tarvitsee pysyäkseen seuraavan päivän virkeänä. Aikuisilla unen tarve vaihtelee jopa kuuden ja yhdeksän tunnin välillä.

Lisäksi unta auttaa säännöllinen, aamulla tai alkuiltapäivisin harrastettu liikunta.

Alkoholi heikentää aina unen laatua, Partonen muistuttaa. Samoin stressi voi vaikeuttaa nukkumista, joten rentoutuminen ja huolien purkaminen auttaa untakin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut