Pitääkö huolestua, jos perheen kuusivuotias ei vielä osaa sanoa ärrää? Näin puheterapeutit vastaavat epätietoiselle

Muutamilla yksinkertaisilla asioilla tuet merkittävästi jo aivan pienen lapsen puheen kehitystä.

Lapsen puheen haasteet huolestuttavat monia, mutta apuakin on saatavilla. Joissakin kunnissa kuusivuotiaille tarjotaan tarvittaessa artikulaatioryhmäkäyntiä, jossa käydään läpi r-äänteen harjoitteluun liittyviä seikkoja.

15.5. 9:04

Lukija pohti, onko syytä olla huolissaan, kun perheen kuusivuotias ei vielä osaa sanoa r-kirjainta. Huoli on tuttu monelle muullekin, sillä äännevirheet ovat Suomessa yleisimpiä lasten puheen häiriöitä.

Kysyimme asiaa puheterapeutti Johanna Hakoselta ja johtavalta puheterapeutilta Jussi Kuusisalolta. He arvioivat ja kuntouttavat työkseen kommunikaatioon, nielemiseen, puheeseen ja kieleen liittyviä häiriöitä. Äännekuntoutus on yksi osa puheterapeutin työtä.

Eli pitääkö siis olla huolissaan, jos lapsi ei vielä kuusivuotiaana osaa sanoa r-kirjainta kunnolla?

”On verrattain tavallista, että vielä kuusivuotiaana opetellaan jotain äännettä. Tutkimusten mukaan jopa joka viidennellä viisivuotiaalla lapsella on jokin äännevirhe ja vielä kouluikäisilläkin lapsilla ne ovat tavallisia.”

Missä iässä puhehäiriöt yleensä alkaa huomata? Entä mitkä ovat haastavimmat kirjaimet?

”Puheterapiaan voi ohjautua jo 1–2 vuoden iässä esimerkiksi puheen ymmärtämisen haasteiden tai puhumattomuuden vuoksi. Viivästynyt kielenkehitys havaitaan usein 2–3-vuotiailla. Yksittäisten äänteiden harjoittelu voidaan aloittaa äänteestä riippuen 4–6-vuotiaana. R-äännevirhe on yleisin, mutta missä tahansa muunkin äänteen hallinnassa voi olla vaikeuksia. Esimerkiksi K-äänne voi olla vaikea oivaltaa.”

Mitä vanhempi voi tehdä, jos huolestuu lapsen puheesta?

”Jos vanhemmalla nousee huoli lapsensa puheesta tai kielellisistä taidoista, huolen voi tuoda esiin neuvolatarkastuksessa tai kouluterveystarkastuksessa.

Auttaako joku jo aivan pikkuiselle lapselle tehtävä asia, kuten vaikka taaperolle lukeminen, myös puheen kehitykseen?

”On hyvin tärkeää keskustella ja lukea yhdessä jo aivan pienen lapsen kanssa. Niistä on runsaasti tutkittuja hyötyjä lapsen puheen ja kielen kehityksen kannalta. Lapsi ei opi tyhjiössä puhumaan, vaan hän oppii sen vuorovaikutuksessa ja mallista. Pienen lapsen kanssa leikkiminen on arvokasta kehityksen tukemista.”

Voiko vanhempi tehdä hallaa lapsen puheen kehitykselle treenauttamalla jotakin äännettä liikaa?

”Jos äänneharjoittelu ei lähde sujumaan tai se ei vielä lasta kiinnosta, harjoittelua voi kokeilla myöhemmin uudestaan. Täytyy myös aina varmistua, että lapsi ymmärtää, mitä häneltä vaaditaan, ja osaa erotella harjoiteltavan äänteen kuulonvaraisesti. Joskus lapsi tuottaa sitkeästi jonkin väärän äänteen, eikä ymmärrä, että sitä ei tavoitella tai on hämillään, kun ei tiedä, miltä sen tavoiteäänteen pitäisi oikein kuulostaa.”

Onko olemassa esimerkiksi pelejä, joita pelaamalla voisi vaivihkaa harjoitella äänteitä?

”Sovelluskaupoista löytyy joitakin maksullisia sovelluksia suomeksi. Useiden isojen kaupunkien nettisivuilta löytyy ladattavaa materiaalia äänneharjoitteluun. Äänteitä voi kuitenkin harjoitella arkipäivän tilanteissa ja hyödyntää vaikka kotoa löytyviä lautapelejä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut