”Taikasienien” psykedeeli suojaa huume­koukulta, ilmeni laajassa tutkimuksessa

Psilosybiiniä käyttäneille ei kehittynyt opioidiriippuvuutta niin usein kuin ihmisille, jotka eivät ole koskaan sitä käyttäneet.

Psilosybiini on psykedeeli, jota on joissakin sienissä.

14.5. 17:30

Yhdysvalloissa arvioidaan satojen tuhansien ihmisten kuolleen opioidien yliannostukseen 2000-luvulla. Monien riippuvuus on alkanut lääkärin määräämästä kipulääkityksestä.

Opioidikriisissä apua saattaisi löytyä toisenlaisesta keskushermostoon vaikuttavasta aineesta, psilosybiinistä.

Uuden yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan psilosybiiniä kokeilleet ihmiset eivät ole jääneet yhtä helposti opioidikoukkuun kuin ne, jotka eivät ole koskaan käyttäneet psilosybiiniä.

Tiettyjen sienilajien sisältämä psilosybiini kuuluu ayahuascan ja lsd:n tavoin psykedeelisiin aineisiin. Niitä on viime vuosina tutkittu paljon mielenterveyden häiriöiden hoidossa.

Psykedeelit saavat aikaan poikkeavia, unenomaisia tai mystisiä tajunnan tiloja. Raja itsen ja ulkomaailman väillä saattaa hälvetä. Hoitotutkimuksissa ihmiset ovat saaneet psykedeeleistä apua masennukseen, lähestyvään kuolemaan liittyvään ahdistuneisuuteen, alkoholi- ja nikotiiniriippuvuuteen sekä itsemurha-alttiuteen.

Tutkija käsittelee psilosybiiniä sisältäviä sieniä.

Myös huumeiden ote saattaa hellittää psykedeeleillä.

Kaksi vuotta sitten julkaistiin verkkokyselyyn perustuva tutkimus, johon osallistuneet kertoivat riippuvuuden huumeista vähentyneen merkittävästi psykedeelien käytön jälkeen. Kun alussa 96 prosenttia vastaajista täytti riippuvuuden kriteerit, osuus väheni 27 prosenttiin oma-aloitteisen psykedeelien kokeilun jälkeen. Vastaajat kokeilivat psilobysiiniä sisältäviä sieniä tai lsd:tä.

Yhdysvaltalainen tutkimus Scientific Reports -tiedelehdessä antaa lisätukea sille, että psykedeeli voisi suojata huumeriippuvuudelta. Harvardin yliopiston psykologian tutkija Grant Jones ja hänen työtoverinsa tutkivat yli 200 000 hengen kyselyaineistosta opioidiriippuvuuden ja psykedeelien käytön yhteyttä.

Psilosybiinin lisäksi kyselyissä tiedusteltiin kokeiluista lsd:llä, meskaliinikaktuksella sekä tästä uutetulla tai synteettisellä meskaliinilla. Kävi ilmi, että riippuvuus opioideista oli 30 prosenttia vähäisempää niillä, jotka olivat kokeilleet psilosybiiniä.

Muiden psykedeelien käytöllä ei havaittu samanlaista yhteyttä opioidiriippuvuuteen.

Aiemmissa tutkimuksissa on myös huomattu, että eri psykedeelit voivat vaikuttaa mielenterveyden ongelmissa eri tavoin.

Jones ja kollegat arvelevat, että psilosybiini saattaa vähentää riippuvuutta siten, että se vaikuttaa aivojen välittäjäaineisiin serotoniiniin tai dopamiiniin. Nämä välittäjäaineet ovat riippuvuuksien taustalla.

Myös itse psykedeelin alaisena saatu mystinen kokemus voi antaa voimia irrottautua huumeesta. Eräässä tutkimuksessa nimenomaan mystinen ja merkitykselliseksi koettu henkisyyden kokemus näyttivät selittävän sitä, miten helposti tupakoijat pääsivät eroon nikotiiniriippuvuudestaan.

Psykedeelien ajatellaan lisäksi palauttavan aivot muovautuvuuden tilaan. Siinä aivoja voisi ohjata terapian avulla pois riippuvuuteen liittyvistä pinttymistä.

Psykedeelejä pidetään turvallisina verrattuna muihin huumausaineisiin.

Psykedeelit on luokiteltu laittomiksi huumausaineiksi, eikä niitä ole hyväksytty hoitokeinoiksi lupaavista tutkimuksista huolimatta.

Kuitenkin Nature-tiedelehden artikkeli kertoi vuosi sitten, että jotkin Yhdysvaltain osavaltiot ja kaupungit suunnittelevat psykedeelien sallimista hoidoissa.

Suomalaistutkijoiden Duodecim-tiedelehdessä julkaiseman katsauksen mukaan psykedeelejä pidetään turvallisina verrattuna muihin huumausaineisiin.

Psykedeelit eivät myöskään aiheuta fyysisiä vieroitusoireita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut