Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Kakkuja leipomalla rahaa mönkijään ja bensaan – yrittäjyys kiinnostaa nuoria

Porilaiset Haapasaaren pojat, 16-vuotias Oskari ja 14-vuotias Eetu eivät jääneet keväällä murehtimaan, kun korona vei kesätyöt. Mönkijällä liikkuva Oskari tarvitsee bensarahoja, ja pikkuveljen tavoitteena on ostaa oma menopeli. – Vaihtoehtoja pohdittaessa äiti ehdotti jossain kohtaa, että voisimme alkaa leipoa kakkuja ja myydä niitä, kertoo Oskari. – Ollaan aina tykätty leipomisesta, joten se kuulosti hyvältä idealta, täydentää Eetu. – Leipominen on asia, missä pystyn neuvomaan. Olen leiponut koko elämäni ja kiinnostunut siihen liittyvistä erilaisista tekniikoista. Pojat ovat innostuneet siinä sivussa, vastaa äiti Minna Laine kysymykseen, miksi ehdotti kesätienestien hankkimista nimenomaan leipomalla. Kun päätös oli tehty, ryhdyttiin toimeen saman tien. Pojat alkoivat tehdä nettisivuja ja äiti selvitti verotoimistosta ja terveysvalvonnasta, ettei pienimuotoisen kotileipomon pyörittäminen vaadi erityisiä lupia tai verotusjärjestelyjä. – Jos joka päivä tehtäisiin useita kakkuja, tarvittaisiin elintarvikehuoneisto-lupa. Silloin täytyisi miettiä myös veroasioita. Mutta tämä ei ole vielä oikea yritys, ja tässä vaiheessa pärjätään vielä ilman lupia, äiti sanoo. Toukokuussa oli jo valmista ja kotileipomo Porin Pullapojat leipoi ensimmäiset tilauskakkunsa. – Alussa oli hiljaista ja aikaa meni lähinnä listalle valittujen kakkujen ja muiden leivonnaisten tekemiseen, valokuvaamiseen ja kuvien laittamiseen nettisivuille ja Facebookiin. Toukokuun lopussa alkoi vilkastua, ja sen jälkeen jotain on tilattu joka viikko, pojat kertovat. Kakkuja on tilattu niin syntymäpäiville, rippijuhliin kuin muihinkin kekkereihin. Ensimmäiset kakut tehtiin tuttaville, mutta kesän mittaan sana on kiirinyt ja kaukaisimmat kyselyt ovat tulleet Kokemäeltä. Mitään erityistä oppia ei pojilla alalle ole. – Seiskaluokan kotitaloustunneilta on jäänyt mieleen jotain leipomisestakin, mutta siellä tehtiin enemmän perusruokaa, Eetu toteaa. Nettisivuilla ja Facebookissa komeilevissa kuvissa ei leipojien kokemattomuus näy. – Pojat ovat tehneet itse kaikki myydyt tuotteet, mutta olen ollut takapiruna varmistamassa, että asiakkaat saavat sitä, mitä on luvattu, äiti vakuuttaa. Pojat ovat tarttuneet rohkeasti haasteisiin ja opetelleet tekemään täysin uusiakin asioita. Esimerkiksi ensimmäinen gluteiiniton kakku lähti tilaajalle tällä viikolla. – Jouduimme tekemään gluteiinittoman kakun pohjan toiseen kertaan, kun ensimmäinen epäonnistui. Ja yhden kerran suklaakakku tehtiin uusiksi, kun jotain tapahtui ja ensimmäisestä versiosta tuli ennemminkin mutakakku, Oskari kuvailee. Vaikeinta tähän mennessä on kummankin pojat mielestä on ollut kakkujen koristelu. – Pursottaminen ja koristelu yleensäkin on vaatinut tarkkuutta ja harjoittelua, pohtii Oskari. – Toisaalta osa tuotteista, esimerkiksi juustokakut, syntyy jo rutiinilla. Ei tarvitse enää paljon ohjeita katsella, lisää Eetu. Syksyn lähestyessä pojat ovat tyytyväisiä kesätyöhönsä. Rahaa on tullut kaksikon mielestä hyvin eikä töitä ole ollut liikaa. – Töitä on ollut sopivasti ja on saanut päättää, mihin aikaan päivästä niitä on tehnyt. Yleensä tilauksia on ollut yksi kerrallaan seuraavaksi viikonlopuksi, eikä meillä ole ollut kiirettä, Eetu kertoo. – Itsensä työllistämistä voi suositella muillekin. Tämä on vapaampaa kuin toisella töissä oleminen, tuumii Oskari, joka on ehtinyt työskennellä koulun ohella jo kaupan varastossa ja joulukuusia kauppaamassa. Kokemus on ollut niin myönteinen, että pojat aikovat jatkaa leipomista myös koulun ohessa. Myös uusia suunnitelmia on tehty. – Pitäisi ostaa oma jääkaappi kakuille. Tarkoitus on alkaa myydä kakkuja myös Reko-lähiruokaringin kautta, kaksikko paljastaa. "Osa tuotteista, esimerkiksi juustokakut, syntyy jo rutiinilla. Ei tarvitse enää paljon ohjeita katsella." Eetu Haapasaari Lue Lisää Yrittäjyys kiinnostaa yhä useampaa nuorta Itsensä työllistämistä suunnitteleva nuori pääsee kokeilemaan yrittäjyyttä helposti paikallisissa 4H-yhdistyksissä, jotka tarjoavat aiheeseen liittyviä kursseja ja valmennusta. 13-vuotta täyttänyt yhdistyksen jäsen voi perustaa oman 4H-yrityksen. – Yhdessä nuoren kanssa mietitään, mistä asioista hän on kiinnostunut ja mitä hän osaa. Toisaalta pohditaan myös, mistä asioista ja palveluista ihmiset ovat valmiita maksamaan, kuvailee toiminnanjohtaja Heli Ruohomäki Porin ja Noormarkun 4H-yhdistyksistä. Porissa on tällä hetkellä toistakymmentä 4H-yritystä. Nuoret tarjoavat niissä muun muassa valokuvausta, kesäkahvilan pitoa, lastenvaatteiden valmistusta ja pihapalveluja. Osa yrityksistä on toiminnassa vain kesällä, osa läpi vuoden. – Nuoret oppivat muun muassa omien voimien ja ajanhallintaa. Kokeilemaan pääsee pienellä riskillä. Tässä näkee, onko yrittäjyys ylipäätään oma juttu. Ruohomäen mukaan koronakesä on lisännyt Porin seudulla nuorten kiinnostusta 4H-yrittäjyyteen piirun verran ja valtakunnallisesti voidaan jo puhua pienestä kasvupiikistä. Nuoret pääsevät tutustumaan yrittäjyyteen myös oppilaitoksissa, jotka ovat ottaneet yrittäjäkasvatuksen ohjelmaansa. – Tarjolla on Vuosi yrittäjänä -paketti, jossa nuoret perustavat yksin tai ryhmässä harjoitusyrityksen vuodeksi. Tämä on osa opetusta ja opettaja on mukana auttamassa, kertoo Satakunnan aluepäällikkö Kati Levola Nuori yrittäjyys -yhdistyksestä. Yritystä pyöritetään oikeiden pelisääntöjen mukaan, mutta y-tunnusta ei tarvita. Verottaja asettaa rajat tuloille, mutta nuori yrittäjä saa pitää ansaitsemansa rahat. – Yrityksiä on ollut laidasta laitaan: ohjelmoinnista pihatöihin, leivonnasta pihkavoiteen valmistukseen. Peruskoululaisilla ideat ovat olleet maltillisempia, mutta ammattikoululaisilla on jo oman alansa taitoja. Yhdistyksellä on myös Pikkuyrittäjät-ohjelma, joka on suunnattu alakoulujen 4.–6.-luokkalaisille. Nuorten kiinnostus yrittäjyyteen on tutkimusten mukaan kasvussa. – 10 viime vuoden aikana yhä useampi nuori on alkanut pitää yrittäjyyttä yhtenä mahdollisuutena tulevaisuudessa. Yksi Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa ollut nuori sanoi minulle taannoin, että tähän pitäisi kaikkien nuorten saada osallistua.