Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Eemeli Tuhkanen on harvinaisen nuori panimomestariksi – tulevaisuudessa hän jatkaa isänsä jalanjäljissä porilaispanimon yrittäjänä

Porilainen Eemeli Tuhkanen , 23, sai kesällä ikäisekseen harvinaisen oppiarvon, kun hän valmistui panimomestariksi saksalaisesta VLB Berlin -oppilaitoksesta. Panimomestareita koulutetaan vain muutamassa paikassa Euroopassa, joten oikeastaan se on harvinainen tutkinto aivan minkä ikäiselle tahansa. – En ollut sentään oppilaitoksen historian nuorin panimomestariopiskelija, mutta kurssini nuorin kuitenkin olin. Lisäksi olin mukana ihan vain ammattikoulupohjalta, kun taas monella kurssikaverillani on esimerkiksi biokemian insinöörin koulutus ja he ovat töissä maailman suurimmissa panimoyhtiöissä, Tuhkanen naurahtaa. Puusepän koulutuksen saanut Tuhkanen päätyi panimohommiin jo 18-vuotiaana, sillä hänen perheensä pyörittää Mufloni-oluista tunnettua porilaista Beer Hunter’s panimofirmaa. Oluenvalmistus vei nuoren miehen nopeasti mennessään, ja nyt perheyrityksessä valmistaudutaan jo sukupolvenvaihdokseen. Hissukseen tosin. Kiirettä ei ole, sillä isä ja firman nykyinen toimitusjohtaja Mika Tuhkanen on vasta alle 50-vuotias. – Olemme siskoni kanssa olleet panimon pienosakkaita viime vuodesta lähtien. Siskoni on ravintolapäällikkönä Panimoravintola Beer Hunter’sissa ja minun vastuulleni taas on siirretty oluenvalmistusprosessi. Panimomestariksi kouluttautumisella tähdätään siis osaltaan panimon kehittämiseen. Nuori panimomestari myöntää, että berliiniläisen oppilaitoksen koulutus yllätti intensiivisyydellään. Kuuden kuukauden mittaisessa koulutuksessa käytiin pieteetillä läpi oluenvalmistusprosessi kirjaimellisesti ruohonjuuritasoa myöden. – Ihan ohran kasvattamisesta lähdettiin liikkeelle ja toisaalta taas mentiin syvälle biokemiaankin. Koulutuksen haastavuutta lisäsi se, että pari viimeistä kuukautta piti koronaepidemian takia opiskella etänä. Ei ollut muutenkaan mukavaa viettää niin pitkää aikaa karanteenissa pienessä berliiniläisessä huoneessa, jonka olin vuokrannut majoituksekseni. Koulutus oli onneksi englanninkielinen, sillä Eemeli Tuhkanen ei puhu käytännössä lainkaan saksaa. – Osaan minä tilata saksaksi nuudeliboksin, sillä asuinpaikkani lähellä oli nuudeliravintola. Opettelin lauseen heti aluksi, jotta saisin opiskelujen aikana ruokaa, hän naurahtaa. Liki 18 000 euron sijoitus koulutukseen taisi kannattaa, sillä opiskelu uudisti nuoren miehen ajattelua melkoisesti. Tuhkasen sanojen mukaan koulutus vei nuorelta oluenpanijalta suorastaan luulot pois. – En ole enää niin vahva puristi kuin ennen koulutuksen alkua. Aiemmin meillä oli esimerkiksi periaatteena, että veden kovuutta ei ryhdytä muuttamaan, vaan kaikki oluemme valmistetaan pehmeästä porilaisesta vesijohtovedestä. Nyt ajattelutapani on tässäkin suhteessa muuttunut, sillä jotkin oluttyypit vaativat kovempaa vettä. Paluu Berliinistä Poriin on ollut työntäyteinen, ja työpäivät Herralahden panimotiloissa ovat venyneet aamusta iltamyöhälle saakka. – Työajat eivät tavallisesti ole aivan tällaisia, mutta työkaverini Erik on kesälomalla, joten minä hoidan panimoa melkeinpä yksin. Kiirettä on siis piisannut, Tuhkanen hymyilee. Tänä viikonloppuna tuore panimomestari pääsee panimon hämystä ihmisten ilmoille, kun Pub Winstonin sisäpihalla järjestetään perinteikäs olutjuhla. Beer Hunter’s on muiden porilaispanimoiden tapaan mukana esittelemässä oluitaan. Olutharrastus on viime vuosina yleistynyt huimasti, joten pienpanimojuhlillakin asiakkaiden vaatimustaso on noussut. Tämä on panimomestarin mukaan pelkästään hyvä asia. Panimoilla ei ole varaa tehdä huonoja oluita, sillä muuten palaute olisi murskaavaa ja tuotteet jäisivät hyllyihin. – Keskiajalla Saksassa oluenpanija hukutettiin omaan olueensa, jos hän teki liian huonoa olutta. Jos taas teki pitkään liian hyvää olutta, hukutettiin silloinkin. Nykyään tilanne alalla ei onneksi ole aivan niin vaativa.