Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Urheilu MM-kiekko Eurovaalikone Näköislehti Lukemisto Porilaine Kulttuuri Eurovaalitulos

Tutkimus vahvisti: jo pieni määrä punaista lihaa päivässä lisää suolistosyövän riskiä – Syö kuitua, sillä on vain positiivisia vaikutuksia

Jopa pienet määrät punaista ja jalostettua lihaa voivat lisätä suolistosyövän riskiä, ilmenee brittitutkimuksesta. Tutkimuksesta kertoo muun muassa BBC. Oxfordin yliopiston johtama tutkimus vahvistaa aiempaa näyttöä siitä, että punaisella lihalla ja lihavalmisteilla kuten makkaralla ja leikkeleillä on suolistosyöpää lisäävä vaikutus. Tutkijat analysoivat tutkimusta varten lähes puolen miljoonan ihmisen tietoja. Kuuden vuoden seurannan aikana 2 609 ihmistä sairastui suolistosyöpään. Syöpäriski kasvoi niillä, jotka söivät lihaa 76 grammaa päivässä verrattuna niihin, joilla kulutus oli 21 grammaa päivässä. Tutkijoiden mukaan esimerkiksi kolmen 25 gramman pekonisiivun syöminen päivässä lisäsi suolistosyövän riskiä 20 prosenttia. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa todettiin äskettäin, että runsaasti eläinperäistä proteiinia sisältävä ruokavalio lisää kuolemanriskiä miltei neljänneksellä. Sen mukaan pääosin eläinperäisiä proteiineja syövillä miehillä oli 23 prosenttia suurempi riski kuolla seuranta-aikana verrattuna niihin miehiin, jotka söivät lihaa kohtuullisesti. Kuidut suojasivat suolistoa Tutkimuksen mukaan kuitujen saannilla näytti sen sijaan olevan suolistosyövältä suojaava vaikutus. Duodecimin mukaan tarkkaa mekanismia ei tiedetä, mutta kuidut nopeuttavat ruoan kulkeutumista suolistossa ja siten vähentävät altistumista syöpää aiheuttaville karsinogeeneille. Suolistobakteerien vaikutuksesta kuiduista voi myös syntyä lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla on havaittu syöpäkasvaimia haittaavia ominaisuuksia. Ylivoimaisesti paras kuidun lähde on täysjyvävilja. Esimerkiksi yhdessä ruisleipäviipaleessa on noin 2,5-5 grammaa kuitua. Kuiturikkaita ovat myös palkokasvit, kasvikset, hedelmät ja marjat. Monta eri tekijää Liha on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty selkeimmin juuri paksusuolisyövän riskiin, ja Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut punaisen lihan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi. Cancer Research UK-järjestö uskoo, että vuosittaisista yli 41 000 suolistosyöpätapauksista 4900 voitaisiin estää, jos ihmiset eivät söisi lainkaan lihajalosteita. Myös Harvardin yliopiston tutkijat ovat aiemmin sanoneet, että Britanniassa voitaisiin mahdollisesti välttää vuosittain 200 000 kuolemaa, jos ihmiset luopuisivat lihasta. Lihan syöpäriskiä nostava vaikutus on ajateltu johtuvan prosessoidun lihan valmistukseen liittyvistä kemikaaleista ja lihan valmistuksessa käytettävistä menetelmistä. Lihan paistaminen saattaa myös itsessään tuottaa karsinogeenisiä yhdisteitä. Punaisessa lihassa on paljon hemirautaa, joka saattaa edesauttaa soluvaurioita aiheuttavien happiradikaalien muodostumista ja kasvattaa siten syöpäriskiä. Lihavalmisteiden säilöntäaineena käytetyn natriumnitriitin on myös ajateltu lisäävän suolistosyöpää edistävien N-nitrosoyhdisteiden muodostumista elimistössä. Noin kolmasosa nitriitistä muuttuu haitallisiksi nitrosoamiineiksi. Professori Gunter Kuhnle Readingin yliopistosta kommentoi, että tulokset kyseenalaistavat viimeaikaisen keskustelun, joka pitää nitraattia erityisesti peräsuolen syövän pääasiallisena syyllisenä. Tutkijat havaitsivat tutkimuksessa hyvin pieniä eroja punaisen ja jalostetun lihan välillä, vaikka vain jalostettu liha sisältää nitriittia. – Nitriitin vähentäminen tai poistaminen lihatuotteista vaikuttaisi siten vain vähän syöpää koskevaan riskiin. Kuidun lisäämisellä ruokavaliossa olisi huomattavasti enemmän hyötyä. Suomessa paksu- ja peräsuolisyöpä on miesten kolmanneksi ja naisten toiseksi yleisin syöpä. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 3 000.