Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Viitisentoista vuotta sitten Hannele Möykkynen irtisanoutui työstään ja perusti grillin – nyt hän pyrkii samaan grilliin tyttärensä työntekijäksi

Viitisentoista vuotta sitten Hannele Möykkynen irtisanoutui silloisesta työstään Eurassa ja makasi kotisohvallaan. Lomapäivänään autotallia siivoamassa ollut aviomies Jari tuli sisälle kehottaen vaimoaan nousemaan ylös, ottamaan yhteyttä entisiin grilliyrittäjiin ja vuokraamaan Harjavallassa Kalevankadun varrella seisovan grillin. Vilkun Autogrilli avasi keväällä 2005. Grilliä voitaneen pitää eräänlaisena paikallisena maamerkkinä, sillä olihan jo tuolloin samaisella paikalla ollut grillitoimintaa vuosikausia. Möykkysen aloittaessa grilli oli ehtinyt olla suljettuna pari kuukautta. Tuosta vain muutama kuukausi myöhemmin Möykkynen osti grillin itselleen. – Toiminta räjähti heti alkuun, eikä ollut mitään mieltä maksaa vuokraa, hän kertaa. Aivan kylmiltään Hannele Möykkynen ei ryhtynyt yrittäjäksi. Lisäksi hän oli edellisessä työpaikassaan työskennellyt kokkina. Aiempaa yrittäjäkokemusta hänellä oli Merstolasta, jossa hän piti hirsistä grilliä vuoden verran vuosina 1990–1991. Kun naapuriin avattiin Sale, grilli sulki ovensa. Sittemmin Vilkun Autogrilliä on remontoitu ja laajennettu. Laajennus toi rakennukseen muun muassa sisätilat asiakkaille sekä isomman kylmiön. Viimeisin remontti on juuri valmistunut. – Teemme tänne vielä täysin uuden kylmiön. Sen rakentaminen alkaa viikon, kahden sisällä, yrittäjä kertoo. Remontin taustalla on yksinkertainen syy. Hannele Möykkynen aikoo luopua grillistä parin vuoden kuluttua, ja remontti takaa sen, että hän voi myydä grillin hyvillä mielin. Ostajakin on jo tiedossa. – Grilli siirtyy tyttärellemme Suville . Grillistä luopuminen menee niin, että siirryn hänen palkkalistoilleen, jos hän huolii minut, yrittäjä naurahtaa. "Moni yritys kaatuu siihen, että lähdetään heti liian suuriin saappaisiin. Ei voi tietää mitä tapahtuu puolen vuoden tai vuoden päästä." Tänä päivänä grilli työllistää yrittäjän lisäksi kaikkiaan kuusi työntekijää. – Alkuun mentiin pienellä työvoimalla, ja nyt kun sillä ei enää pärjäisi, on hienoa, että pystyn työllistämään ihmisiä. Poikkeusolot ovat näkyneet myös grillin luukulla – mutta toisin kuin monella muulla alalla, positiivisesti. – Myynti on selkeästi kasvanut ja uusiakin asiakkaita on tullut. Myös iäkkäämmät asiakkaat ovat löytäneet meidät. Se alkoi jo viime kesänä, mutta räjähti lopullisesti nyt. Toki Hannele Möykkynen osasi odottaa kasvua jo grilliyrittäjänä aloittaessaan. – Minulla oli tieto ja taito hallussa, mutta en lähtenyt heti yrittämään liikaa, vaan eteenpäin on menty järjen kanssa, hän kertoo. – Jos olisin tehnyt toisin, olisin jo aikoja sitten voinut pilata tämän. Moni yritys kaatuu siihen, että lähdetään heti liian suuriin saappaisiin. Ei voi tietää mitä tapahtuu puolen vuoden tai vuoden päästä. Erityisesti yrittäjä on huomannut, että taloudellinen tulos tehdään nyt päivällä, ruokatuntiajan ja iltakuuden välillä. – Sen jälkeen Suomi pysähtyy. Ihmiset menevät koteihinsa ja pysyvät siellä. Siitä huolimatta grillillä riittää kävijöitä myös viikonloppuöisin, vaikka aamuyön myynti onkin nyt kadonnut, kun ravintolat ovat kiinni. – Kyllä nytkin palvelemme viikonloppuisin kahteen, kolmeen asti. En tiedä, mistä se porukka nyt tulee. Erityisen mielissään yrittäjä tuntuu olevan yhdestä asiasta. – Tällä hetkellä ainakin on hyvät työntekijät!