Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Ravintolat avaavat jälleen ovensa maanantaina – Porissa haaveillaan jättiterassin pystyttämisestä keskustaan

Monissa ravintoloissa kävi viikonvaihteessa kova tohina, vaikka ovet pysyivät vielä asiakkailta kiinni. Tuoleja ja pöytiä kannettiin pihoille, terasseja järjesteltiin valmiiksi ja nurkat siivottiin kevään kohokohtaa varten. Yyterissä sijaitsevan Bikini Barin yrittäjä Elina Luojukoski vastaa puhelimeen kevätsiivouksen keskeltä. Lämpimien säiden seurauksena rannalla on jo näkynyt useana päivänä auringonottajia. Muutamat ovat käyneet ravintolan porteilla katsomassa, olisiko se auki. Luojukoski kertoo, että tuolit laitetaan paikoilleen vasta maanantaina, jotta kukaan ei mene terassille ennen sitä ilman lupaa. – Vähän jännittynein ajatuksin tässä ollaan. Toivon, että edes muutama ihminen tulisi käymään, hän toteaa. Saman haaveen jakaa Cafe Antonin ravintoloitsija Mika Lanne . Hän uskoo, että ihmiset lähtevät kyllä liikkeelle maanantaina, jos sää on aurinkoinen. – Toivottavasti hallitus muistaa sanoa myös sen, että ravintoloihin saa tulla. Cafe Antonin naapurissa sijaitsevan Beer Hunters’in yrittäjä Mika Tuhkanen kertoo, että he avaavat ovet maanantaina aamulla yhdeksältä. Aikainen avaamispäätös syntyi siitä syystä, että ovet ovat olleet niin kauan kiinni. – Otetaan heti kaikki ilo irti. Tiistaina siirrytään sitten normaaliin aikatauluun, hän nauraa. Ravintoloitsijoiden mietteet ovat avaamisen kynnyksellä pääosin positiiviset. Kaikki huolet eivät kuitenkaan ole pyyhkiytyneet pois. Asiakkaiden turvallisuuden takaaminen on teettänyt töitä. Reposaaresta Merikarvialle siirtyneen Merry Monkin yrittäjät Maija ja Paavo Munkki ovat huhkineet korona-ajan remontin parissa. Nyt Krookan satamaan on avautumassa ravintola, jossa koronarajoitukset otetaan vakavasti. – Noudatamme tarkasti hallituksen säädöksiä ja haluamme, että riskiryhmäläistenkin olisi mahdollista nauttia tuotteistamme, Maija Munkki kertoo. Turvallisuuden takaaminen tarkoittaa Merry Monkissa sitä, ettei tiskiltä saa tilata ja asiakaspaikat on hajasijoiteltu. Lisäksi yrittäjät avaavat ulos drive in -kaistan, josta saa fish and chips -annoksia. Mika Tuhkanen luottaa siihen, että ihmisillä on järkeä päässä ja he ymmärtävät, mikä tilanne on. Liika pelottelu on hänen mielestään huono asia. – Toivon, että ihmiset pystyisivät hyvällä omallatunnolla käymään ravintoloissa. En näe niitä pahempina paikkoina kuin muitakaan paikkoja, missä ihmiset liikkuvat. Porin keskustassa on kahtena edellisenä kesänä suljettu katuja autoilta ja perustettu iso terassikeskittymä Gallen-Kallelankadun ja Antinkadun kulmaukseen. Vaikka Pori Jazz ja Suomi-Areena on peruttu, ravintolayrittäjät haaveilevat jättiterassin pystyttämisestä myös tänä kesänä. Mika Lanne kertoo, että liikenteen pysäyttäminen ja terassikeskittymän rakentaminen on tällä hetkellä vielä neuvottelujen alla. Ravintoloitsijoiden toiveena on saada jättiterassi auki juhannuksena ja pitää se avoinna aina koulujen alkuun saakka. – Miksei sitä voisi tehdä tänäkin vuonna. Ravintoloitsijat ovat sitä mieltä, että se toimii, vaikka isoja kesätapahtumia ei ole. Porissa hallituksen päätös ravintoloiden avaamisesta ei saanut aikaan terassilupahakemusten vyöryä. Rakennustarkastaja Sirpa Tauru Porin rakennusvalvonnasta kertoo, että useimmilla ravintoloitsijoilla on monivuotinen sopimus. – Yksi lupa on käsitelty ja sekin oli vanha hakija eli sellainen, jolla oli aikaisemminkin ollut terassi. Täällä ei mitään piikkiä hakemuksiin ole tullut, hän kertoo.