Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Irina Lehtoma myy kaukaisen kotiseutunsa herkkuja Porin torilla – ”Olen suunnitellut tällaista jo vuosia”

Keski-Aasian ja Kaukasuksen herkkuihin erikoistunut pikkuinen ruokakoju avautui heinäkuun alussa Porin torilla. Irinan katukeittiön yrittäjä Irina Lehtoma itse kuvailee paikkansa ruokatarjontaa "Silkkitien herkuiksi", sillä ruokalajit ovat kehittyneet muinaisen kauppareitin varrella. Lehtoma itse on kotoisin Venäjälle kuuluvasta Burjatiasta, joka sijaitsee aivan Mongolian kupeessa. Suomessa hän on kuitenkin asunut jo reilut 31 vuotta, sillä hän muutti tänne rakkauden perässä juhannuksena 1989. – Olen jo vuosia suunnitellut ruokapaikkaa, jossa olisi tarjolla kotiseudullani hyvin suosittuja momoja. Ruokalaji kulkeutui aikanaan joka puolelle Aasiaa, myös pitkin Silkkitietä, ja moni kansa otti sen omakseen sekä nimesi sen omalla kielellään. Omassa maassani ruokalajin nimi on oikeastaan buuz, mutta tiibetiläinen nimi momo sopii paremmin suomalaisten suuhun. Momo on siis taikinanyytti, jonka sisällä on maustettua lihaa. Lehtoman mukaan momon sisältämä liemi on erityisen tärkeä osa ruokalajia, vaikka suomalaisilla se tuppaa usein vain leviämään pitkin lautasta. – Hyvä liemi on merkki esimerkiksi laadukkaasta lihasta. Myyntiluvuissa paikan todelliseksi ykköstykiksi on kuitenkin noussut hatsapuri. Kyseessä on georgialainen juustoinen perinneruoka, joka muistuttaa hiukan pizzaa ja tuntuu Irinan mukaan olevan jo valmiiksi tuttu ruokalaji monelle porilaiselle. – Ville Haapasalo on tehnyt hatsapuria tunnetuksi suomalaisille ohjelmissaan ja omalla hatsapuri-kojullaan, joka sijaitsee Puumalassa. Tästä julkisuudesta on ollut hyötyä myös minulle, Lehtoma hymyilee. Katukeittiön alku ei kuitenkaan ollut helppo, sillä kesti aikansa ennen kuin ihmiset alkoivat huomata uuden katuruokakojun torin kulmalla. Ensimmäisten päivien aikana ruokabisnes oli kaikkea muuta kuin kannattavaa. – Parin-kolmen viikon jälkeen ihmiset alkoivat kuitenkin löytää paikalle, kun syömässä käyneet ihmiset kertoivat paikasta tutuilleen ja sukulaisilleen. Sitten torin laidalla sijaitsevan ravintola Päreen yrittäjä tykästyi ruokiini ja kirjoitti katukeittiöstä Facebookiin. Sen jälkeen sain paljon uusia asiakkaita, Irina Lehtoma sanoo. Irinan katukeittiö on tänä kesänä avoinna näillä näkymin elokuun lopulle saakka. Paikka on avoinna tiistaista sunnuntaihin aamupäivästä iltapäivään. Lehtoma aikoo luultavasti avata pikkuravintolansa taas uudelleen ensi kesänä. Silloin hänellä on suunnitelmissa tuoda Porin torille jotain sellaista, mitä täällä tuskin on koskaan aiemmin nähty. – Pidetään idea kuitenkin vielä salaisuutena, hän hymyilee. Juttua muokattu 18.8. klo 10: korjattu kirjoitusvirhe Burjatian nimessä.