Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Urheilu Näköislehti Lukemisto Kulttuuri Porilaine Testit ja visat

Me-talon järjestämä kesäajan maksuton lounastarjoilu lapsille ja nuorille oli menestys: parhaimpina päivinä ruokailijoita lähes 100 – ”Emme osanneet odottaa, että kaikki sujuisi näin erinomaisen hyvin”

Porin kaupungin ja Me-talon kokeilu maksuttomasta kesäajan ruokailusta sujui paremmin kuin osattiin odottaa. Lounasta tarjoiltiin koulujen kesälomien ajan alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille Porin yhteisökeskuksen Me-talolla. Me-talo on vastaanottanut ruokailusta läjäpäin hyvää palautetta. Tyytyväinen on myös kokeilun rahoittanut Porin kaupunki. Sivistystoimialan opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikainen kiittelee kaupunginhallituksen lounastarjoilulle myöntämää erillisrahoitusta. – Tarvetta tällaiselle toiminnalle näyttäisi todellakin olevan, joten hienoa, että tämä mahdollistettiin. Lounastarjoilujen jatkosta keskustellaan elokuun lopussa. Silloin kokoontuu Tiirikaisen vetämä lasten ja nuorten hyvinvointityön ohjausryhmä, jossa käydään läpi muun muassa lounaiden kävijämääriä ja sitä, olisiko kokeilua mahdollista laajentaa. – Saamme kuun lopussa olevaan kokoukseen yhteenvedon Me-talolta. Sitten voimme käydä läpi kokemuksia ja suunnitella, miten tulevina vuosina toimitaan. Palaute on ollut hyvin positiivista. Emme osanneet odottaa, että kaikki sujuisi näin erinomaisesti ja suunnitelmiemme mukaan, Satakunnan yhteisökeskuksen ja Me-talon toiminnanjohtaja Milja Karjalainen suitsuttaa. Karjalaisen mukaan vanhemmilta on tullut kiitteleviä viestejä muun muassa lounastarjoilun tuomasta taloudellisesta helpotuksesta. Nuoret taas ovat kehuneet esimerkiksi sitä, että tarjolla on kasvisruokavaihtoehto. Nuorison käyttäytymiseenkin on oltu tyytyväisiä. Karjalainen mainitsee, että yhteisökeskus Otavan lounaskahvilan palautteissa ehdotettiin jopa, että lapset ja nuoret voisivat syödä erillään huonosti käyttäytyvistä aikuisista. – Palautteessa sanottiin nuorison muun muassa pesevän kuuliaisesti kätensä ja riisuvan aina päähineet istuessaan ruokapöytään. Lapset toivoivat Karjalaisen mukaan alkukesästä jälkiruokaa. Toive kuultiin, ja se toteutettiinkin varsin pian. Ainoksi varsinaiseksi kehityskohteeksi kesän jäljiltä ovat jääneetkin useat toiveet ruokatarjoilun laajentamisesta. Tällaista palautetta osattiin Karjalaisen mukaan odottaa jo etukäteen. – Alueellinen epätasa-arvo harmitti meitäkin, mutta tätä valmisteltiin aika lyhyellä aikataululla, ja keskustasta kokeilu oli helpointa aloittaa. Karjalainen kertoo , että maksutonta lounastarjoilua hyödynsi vaihteleva määrä lapsia ja nuoria. Hiljaisinta oli kokeilun ensimmäisellä viikolla, vilkkainta puolestaan juhannuksen jälkeen kesä-heinäkuun vaihteessa. Noin kaksi kolmasosaa lounastajista oli Karjalaisen mukaan 7–12-vuotiaita, loput heitä vanhempia. Ruokailijoita riitti tasaisesti pitkin kesää, mutta päiväkohtainen vaihtelu oli toisinaan suurtakin. – Emme ainakaan vielä osaa sanoa, mistä vaihtelu johtui ja oliko esimerkiksi ruokalistalla osuutta asiaan. Pienin lounastajamäärä päivässä oli 22 henkilöä. Vilkkaimpina päivinä ruokailijamäärät kipusivat puolestaan lähelle sataa. Ruokailijoita kävi yhteisötalo Otavan lounaskahvilassa ympäri kaupunkia. Suurin osa heistä oli Karjalaisen arvion mukaan keskustasta ja Länsi-Porista. Monessa kaupungissa on järjestetty maksuttomia puistoruokailuja. Porissa haluttiin ulkoilmassa syömisen sijaan saada katto lounastajien pään päälle. Karjalainen kertoo, että yhteisötalolla ja kaupungilla oli ajatuksena, että ruokailun ohella edistettäisiin myös yhteisöllisyyttä. – Toivoimme, että täältä löytyisi yhdessä syömisen iloa sen sijaan, että ruoka vain haettaisiin jostakin. Lounaiden aikana Me-talolla pystyi osallistumaan myös vaihtelevaan oheistoimintaan. Lapsille suunnattua tekemistä järjestivät seurakunta, MLL ja Satakunnan sydänpiiri. Oheistoiminnan osallistujamäärät eivät olleet suuria. Karjalainen kuitenkin uskoo, että vähäisille osallistujille tekeminen oli todella tärkeää. – Huomasimme kokeilun aikana, että useilla lapsilla ja nuorilla ei ollut muuta paikkaa, jossa he olisivat voineet hengailla. Karjalainen kertoo, että osa lounastajista tuli jo aamukymmeneltä Me-talolle viettämään aikaa, vaikka ruokaa sai aikaisintaan kello puoli yksitoista. Hänen mukaansa osoittautuikin arvokkaaksi sivutuotteeksi, että lapset saivat seuraa ja paikan, jonne tulla.