Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Live Tähtijutut Ajanviete Näköislehti Satakunta Urheilu Porilaine Kulttuuri

Veroeuroilla ei ruokita kiinalaisia – suomalaistakin sikaa löytyy

Afrikkalainen sikarutto on romahduttanut Kiinan sianlihantuotannon ja kysyntä korvaantuu tuonnilla. Tällä on vaikutuksensa myös Suomessa. Satakunnan Kansassa (16.12.) kirjoitettiin ”lihakriisistä” varsin yksipuolisesti. MTK-Satakunta haluaa tuoda esille sen, että todellinen lihakriisi on vaivannut lihaa tuottavia maatiloja jo useamman vuoden ajan. Tuottajahintojen alhaisuus on johtanut monen maatilan talousahdinkoon ja tuotannon lopettamiseen. Lihaa jalostavien pienten ja keskisuurten yritysten mielenkiinto ei ole riittänyt kantamaan huolta kotimaisen alkutuotannon säilymisestä. Tuontibulkkilihaa on ollut tarjolla ja sen kanssa spekulatiivisesti pelaamalla on heikennetty kotimaista alkutuotantoa. Alkuperämaan häivyttäminen on ollut eräs toimintatapa, jolla oman tuotteen asemaa on yritetty parantaa. Kun maailmanlaajuisesti sianlihan markkinatilanne on nyt muuttunut, eräät tuontilihan varaan toimintansa rakentaneet yritykset ovat uuden tilanteen edessä. Lehtijutussa esitetyt viittaukset EU-tukien markkinoita vinouttavaan vaikutukseen ovat harhaanjohtavia. Esimerkiksi sian- ja broilerinlihan tuotannossa tuen merkitys on supistunut muutamaan prosenttiin liikevaihdosta ja pääosa siitäkin suuntautuu eläinten hyvinvointitoimenpiteiden kustannusten kattamiseen. Veroeuroja ei siis käytetä kiinalaisten ruokkimiseen vaan kotimaisen tuotannon eettisyyden vahvistamiseen. Väite, ettei suomalaista sianlihaa olisi tarjolla, on väärä. Kyllä on. Tarjoamalla parempaa hintaa kuin joku toinen, kaupat syntyvät varmasti. Ostajien markkinasta on siirrytty ainakin hetkeksi myyjien markkinaan. Suomalainen sianlihantuotantotapa, johon kuuluvat antibioottivapaus, porsaiden häntien typistämiskielto on pitkäjänteistä työtä tuotteiden laadun eteen. Lihantuottajien toive on, että tästä eteenpäin lihanjalostajien mielenkiinto suuntautuu suomalaisen lihantuotannon pitkäjänteiseen kehittämiseen. Tavoitteena tulee olla se, että tämän maan kuluttajille on tarjolla kotimaista laadukasta lihaa ja että myös lihaa tuottava maatila voi menestyä. Tähän päästään sillä, että kuluttajan maksamasta ruokaeurosta tulee kestävä osa alkutuottajalle. Sianlihan kysynnän kasvu ei ole vielä näkynyt tuottajahinnassa, mutta toivoa paremmasta on. Nyt käsissä oleva markkinatilanne on hyvä esimerkki siitä, että ruokamarkkina voi muuttua erittäin nopeasti. Siksi me tarvitsemme omavaraisen kannattavan ruokatuotannon. Se on paras tae suomalaisten menestykselle ja ruokarauhalle. Ilkka Markkula Puheenjohtaja, MTK-Satakunnan johtokunta Visa Merikoski Vs. toiminnanjohtaja., MTK-Satakunnan johtokunta