Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Ajanviete Tähtijutut Näköislehti Kulttuuri Porilaine Urheilu Live

Satakuntalaiset ravintola-alan yrittäjät sulkevat ovia ja pelkäävät tulevaisuutensa puolesta – "Joka päivä on tullut itku"

Porilainen yrittäjä Anna Steiner kuvailee oloaan epätodelliseksi. Kävelykadulla pitkään toiminut Cafe Steiner sai äskettäin rinnalleen toisen kahvilan Puuvillaan. Torstaina molempien asiakaspaikat suljettiin. – Tämä on hyvin erikoinen tilanne, mutta kaikille alan yrittäjille sama. Toimimme hallituksen ohjeiden mukaan ja kannoimme asiakastuolit pois. Tilanne elää, mutta ainakin tänään ja huomenna meillä on molemmissa kahviloissa kaksi mimmiä valmistamassa take away -annoksia asiakkaille. Lisäksi meitä on kaksi kuljettamassa tilauksia, Anna Steiner kertoi torstaina iltapäivällä. Sekä Isonkarhun että Puuvillan kahvilat ovat perjantaina auki. Tämän jälkeen yrityksessä katsotaan, riittääkö asiakkaita molempiin. Sunnuntaina kahvilat ovat joka tapauksessa kiinni, ja henkilökunta kerää voimia. – Teemme yrittäjien tapaan poikkeuksia tarvittaessa. Esimerkiksi tiistaina ja keskiviikkona yksi yritys teki isomman tilauksen, ja niitä tultiin valmistamaan aamulla aiemmin. On ollut ihana huomata, miten asiakkaat tukevat meitä. Yksityiset ihmiset ovat tilanneet isompia satseja muun muassa Nakkilaan, Noormarkkuun ja Luvialle. He ovat ymmärtäneet, että olemme aika heikossa jamassa tällä hetkellä. Yrittäjä vakuutti tekevänsä työntekijöidensä kanssa kaikkensa, että Cafe Steiner palvelisi asiakkaitaan vanhaan tapaan heti, kun tilanne selviää. Helppoa se ei ole, sillä jo ennen hallituksen keskiviikkona antamaa vetoomusta sulkea kaikki asiakaspaikat, oli yrityksen toiminta pienentynyt 80 prosenttia ja suuri osa työntekijöistä pitänyt lomauttaa. – Joka päivä on tullut itku jostakin: milloin asiakkaiden kiitoksista, milloin työntekijöiden tsempeistä. Yhtenäkin päivänä huomasin, että asiakkaalle kuljettamani leivosrasian päälle oli kirjoitettu "Olet tärkeä". Olemme aina osanneet arvostaa asiakkaitamme, mutta luulen, että viime aikoina arvostus on noussut vielä uudelle tasolle. Kritiikkiä Anna Steiner jakaa vuokraisännille. – Yrittäjiä pitäisi tulla ehdottomasti vastaan vuokrakuluissa. Olemme vuokranneet tilamme asiakaspaikkojen mukaan. Nyt ne on pitänyt sulkea, joten perusteet ovat muuttuneet. Yrittäjällä on aina riski, mutta kukaan ei ole voinut kuvitella mitään tällaista. Vastaan olisi tultava, jos halutaan, että tiloissa olisi käyttäjiä tämänkin jälkeen. Myös vakuutusyhtiöt saavat osansa kritiikistä. – Vakuutusyhtiöt kieltäytyvät maksamasta korvauksia ja selittävät, ettei tällaista ole ollut ennen. Mutta juuri odottamattomiin vaikeuksiinhan moni yrittäjä on halunnut juuri varautua ottamalla parhaan mahdollisen vakuutuksen. Ravintola Kalatori päivitti menunsa asiakaskadon vuoksi Raumalla. Yritys riisui ala carte -tarjontaansa ja muokkasi siitä all day lunch -lounaslistan, jota saa etukäteen tilattuna ja itse noutaen ravintolasta. – Yksi viikonloppu kaatoi kaaoksen kerralla niskaan, asiakaskato oli huomattava. Meillä on kalliita aineksia á la cartessa, mutta mitä me tässä "michaillaan", jos ei yhtäkään annosta myydä, ravintolan omistaja, yrittäjä Jari Salli kuvailee. Ilmaan on heitetty ajatus ravintolan sulkemisesta väliaikaisesti, mutta vielä sen aika ei sittenkään ole. – Keittiömestarin kanssa juttelimme ja ideoimme yhtä juttua. Laitamme vielä kerran työhanskat käteen ja kokeillaan jotain uutta, Salli innostuu. Take away -annokset ovat kyllä olleet suosittuja, mutta niistä saatu kate on pieni. – Tyhjää saa pyytämättäkin. Uskon silti, että tämä on vain väliaikaista ja asiakkaat palaavat, Salli sanoo. Munkeistaan kehuttu Kaffebar Vanhassa Raumassa keksi viritellä take away -luukun sisäpihalle. Luukulla on summeri, jolla myyjä kutsutaan ja vieressä liitutaulu, johon kahvilan tuotteet on kirjoitettu. – Eihän se taulu ole sama asia, kuin että katselisi tiskillä vitriinituotteita, mutta kehittelen siihen vielä jotain, kahvilan markkinointivastaava Rosa-Maria Mäkelä pohtii. Kahvila pyörii nyt omalla väellä, mutta toiveissa on, että työntekijöille pystyttäisiin tarjoamaan enemmän tunteja. Mäkelä uskoo, että koronakriisin jälkeen kaikki palailee ennalleen. – Nyt jos koskaan täytyy suosia paikallisia yrityksiä ja kotimaan matkailua, Mäkelä kannustaa. Ravintoloiden ja kahviloiden sulkeminen lailla odottaa vielä täydentävää asetusta. Hallitus vetosi kuitenkin myöhään keskiviikkoiltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että alan yrittäjät sulkisivat asiakaspaikkansa mahdollisimman pian. Soittokierros satakuntalaisiin yrityksiin kertoi, että moni yrittää vielä pärjätä haettavilla annoksilla ja kotiinkuljetuksilla. Osa on kuitenkin joutunut laittamaan lapun luukulle asiakasmäärien vähentyessä. Blind Burger Porissa jatkaa supistetulla aukiololla. – Lounasravintola Simppeli kauppahallissa suljettiin jo viime viikolla ja työntekijät lomautettiin. Nyt yritämme vielä pitää burgeripaikkaa auki omistajien voimin. Suurin osa asiakkaista hakee hampurilaisen mukaansa, mutta olemme antaneet syödä täälläkin sellaisina hetkinä, kun ei ole ollut ruuhkaa. Kiinni menoa on aikaistettu tunnilla. Nyt mennään viikko kerrallaan ja katsotaan kannattaako, pohtii Toni Heikkonen , yksi ravintolan yrittäjistä. Cafe Anton Porin Antinkadulla jatkaa toimintaansa lain sallimissa rajoissa. – Meiltä saa ruokaa ja ovet ovat auki lounasajasta alkaen. Suljemme, kun keittiö menee kiinni. On tärkeää, että nälkäiset ihmiset saavat ruokaa. Olemme vieneet pois muutamia pöytiä ja harventaneet istumapaikkoja. Lisäksi olemme lopettaneet buffet-tyylisen tarjoilun, ruoka viedään annoksina pöytään. Jos laki muuttuu, olemme suunnitelleet, että ruoka-annoksia voisi sen jälkeen hakea päiväsaikaa, ravintoloitsija Mika Lanne kertoo. Gomee on sulkenut Porissa molemmat lounasravintolansa. – Ratsulassa suljettiin jo viime viikolla ja energialaitoksen yhteydessä tämän viikon maanantaina. Nyt toimitamme jonkin verran lounaita ja tilauksia. Pyrimme vielä laajentamaan lounastoimituksia työpaikoille ja kehittämään muutakin toimintaa. Varmasti tästä selvitään ja hommat jatkuvat, kun lupa taas saadaan. Tämä oli varmasti välttämätön päätös hallitukselta, tuskin tämmöisiä kukaan mielellään tekee, arvioi yrittäjä Petri Koskinen. Lounas- ja juhlatila Pilkkumi Kankaanpäässä sulkee ovensa kuun lopussa ensi tiistain jälkeen. – Laitoimme tiedusteluja työpaikoille ja vanhuksille, mutta emme saaneet niin paljon nimiä listaan, että toiminnan jatkaminen olisi kannattanut. Olemme auki normaalisti vielä perjantaina, maanantaina ja tiistaina. Ymmärrän kyllä, että tämä on pakko tehdä, mutta ei täällä nyt riemusta hypitä, omistaja Leena Laaksonen kommentoi murheellisena. Miittinki Porin Pohjoispuistossa siirtyi torstaina tarjoamaan normaalin lounaan sijasta vain noutoruokaa lounasaikaan ja kotiinkuljetusta. Päätöksen taustalla oli hallituksen keskiviikkoinen linjaus. – Olemme muuttaneet lounastarjoilua kahden viime viikon aikana aina tilanteen mukaan. Tähän mennessä koko toiminnasta, johon sisältyy lounaan lisäksi myös catering, kotipalvelu ja saunatilojen vuokraus, on lähtenyt pois 90 prosenttia, yrittäjä Hannu Lahtinen tuskailee. Ravintola Bucco Porin Etelärannassa siirtyy lauantaista alkaen take away -ruokailuun. – Ensi lauantaista lähtien meiltä saa ostaa mukaan annoksia tiistaista lauantaihin. Siihen on suunniteltu oma lista asiakkaiden toiveita kuunnellen. Lähdemme myös kuskaamaan, jos tilaus on kymmenen annosta tai enemmän, ravintoloitsija Jani Lehtinen kertoo. Ravintola Sato Harjavallassa siirtyi take away -annoksiin viime tiistaina. Annoksia voi noutaa ravintolasta maanantaista perjantaihin lounasaikaan. Ravintola tarjoaa kuljetuksen Harjavallan alueelle samaan hintaan. – Tilanne alkoi näkyä rajusti jo viime viikon alussa. Tiistaina siirryimme take away -annoksiin, mutta aika hitaasti niiden menekki on lähtenyt. Tänään torstaina oli jo hieman positiivisempi päivä, arvioi ravintoloitsija Sampo Hyökyvirta. Siili Bar & Terrace Kankaanpäässä sulki ovensa jo viime viikonloppuna. Yökerhon puolella on saatu kuunnella ykkösrivin bändejä, pubin puolella on seurusteltu ja syöty pientä purtavaa. – Viime viikon sunnuntaina paikka oli jo kiinni. Kävijämäärät olivat laskussa emmekä halunneet edesauttaa tartunnan etenemistä. Nyt istun apumiehen kanssa ja käymme läpi laskuja. Luotamme siihen, että avaamme ovet, kun tämä on ohi, kuvailee ravintolapäällikkö Joonas Kymäläinen . Vanha Silta Kokemäellä lopettaa tarjoilun paikan päällä lauantaina. – Sen jälkeen meiltä voi hakea annoksen mukaansa tai tilata kotiinkuljetuksen. Palvelemme kaikkina päivinä lounasajasta eteenpäin. Olemme joutuneet pistämään pois ainoan työntekijämme. Nyt yritämme pärjätä puolisoni kanssa kahden. Katsotaan, miten selviämme, yrittäjä Taner Kantar kertoo.