Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Urheilu Näköislehti Lukemisto Kulttuuri Porilaine

Porin kaupungin tiloissa Valtakadulla asbestievakko – entisissä Suomen Pankin talossa epäiltiin vaaraa remontin yhteydessä

Porin kaupungin tiloihin Valtakatu 11:ssä tehtävän remontin yhteydessä epäiltiin, että asbestia olisi päässyt leviämään rakennukseen. – Joku oli mennyt työmaa-alueelle, vaikka sinne on pääsy kielletty. Oli avannut työmaan oven, siitä tässä on lähinnä kyse, kertoo rakennusvalvontayksikön päällikkö Matti Karjanoja . Asbestia on löytynyt niin sanotussa Suomen Pankin rakennuksessa käytettyjen laattojen liima-aineesta. Asbestia on käytetty rakennukseen 1950–1970-luvuilla tehdyissä remonteissa. – Liima-aineessa on hyvin vähän asbestia. Silloin, kun asbestia on vähänkin, niin tehdään tarkat selvitykset ja tilojen huputukset. Normaalia työskentelyä tänä päivänä. Karjanoja kertoo, että torstaina 10.6. tulleissa asbestitutkijan laboratoriotuloksissa ei ollut mitään jälkiä myrkyistä. – Ei ole jäämiä missään ilmastolaitteistossa tai muuallakaan. Asbesti on vaarallista silloin, kun sitä työstetään ja se pääsee pöllyämään. Rakennuksen yhdessä kerroksessa on työskennellyt remontin aikana kaupungin viranomaisia. Tiloissa toimii nykyään kaupungin rakennusvalvonta. – Ihmiset ovat olleet viikon evakossa. Ei se iso draama ole, mutta odotimme varmuuden vuoksi löytyykö jotain. Tiloihin voitaneen palata pikimmiten. Lue myös: Pori aikoo satsata 17 miljoonalla uuteen hallintokortteliin – arvokiinteistöjen joukkoon moderneja toimistotiloja Vuonna 1913 valmistuneen Suomen Pankin talon remontti on osa Porin kaupungintalon arvokorttelin kehittämistä hallintokortteliksi, johon keskitetään enemmän kaupungin toimitiloja. Hankkeen kustannusarvio on 17 miljoonaa euroa ja korttelin olisi määrä olla uudisrakennuksineen käytössä vuonna 2025. Pankin arvokiinteistön tilajako yritetään palauttaa mahdollisimman alkuperäiseen asuun. Viimeisimmässä remontissa 2000-luvun alkupuolella tiloihin tehtiin kopitus. Nyt tilalle tehdään avotoimisto rakennuksen vanhan huonejaon mukaan. – Palautetaan pankkisalin kokoiset tilat ja otetaan vanhat pölyiset alakatot ja muu vanha tekniikka pois. Julkisivuun ei kosketa. Remonttia tehdään yhteistyössä museon kanssa. Konservaattori pyrkii saamaan näkyviin myös alkuperäisiä pintamaaleja. – Koristeluita ja yksityiskohtia tärveltiin 1950- ja 1960-luvuilla.  Mielestäni on hienoa, että kaupunki kunnostaa tällaisia arvorakennuksia.