Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Ajanviete Tähtijutut Näköislehti Kulttuuri Porilaine Urheilu Live

Antinkadun varrella paistetaan pian napolilaista pizzaa porilaisella twistillä – ”En ollut aikeissa enää palata ravintola-alalle”

Porilaispariskunta Juha Falck ja Åsa Öster pakkaavat parhaillaan laukkujaan, sillä ensi viikolla he lähtevät Italian Firenzeen opiskelemaan napolilaisen pizzan saloja. Parin viikon opintorupeama tulee tarpeeseen, sillä keväällä he avaavat Porin Antinkadun varrelle Nuåvo-nimisen pizzaravintolan. – Aika tiiviitä kahdeksan tunnin päiviä siellä on tiedossa. Ensin ollaan muutama päivä koulunpenkillä ja sen jälkeen työskennellään paikallisessa pizzaravintolassa, taustoittaa Åsa Öster. Aiemmin pariskunta on käynyt tutustumassa moniin napolilaistyylisiin pizzeroihin. Viimeisimpänä he tekivät viisitin Forssaan, jossa avautui loppuvuonna pizzeria Gusto. Forssa onkin yllättävän hyvä paikka oppien hakemiseen. – Ainahan sitä voi käydä haistelemassa vaikutteita Helsingissäkin, mutta ei sieltä kannata toimintatapoja Porin kaltaiseen ympäristöön tuoda. Jos jokin sen sijaan toimii Forssassa, toimii se varmasti ihan missä vain, sanoo Lauri Turtola . Turtola on tulevassa Nuåvo-pizzeriassa konsultin roolissa sekä taustayhtiön hallituksen jäsenenä. Ravintola Kirjakaupan entisenä yrittäjänä tunnettu Turtola aikoo tosin olla mukana uudessa ravintolassa vain käynnistysvaiheessa ja siirtyä vuoden kuluttua sivuun kokonaan. – En ollut aikeissa enää palata ravintola-alalle, mutta sääntöön oli yksi poikkeus: oikein hyvä pizzapaikka minua voisi kiinnostaa. Mainitsin ajatuksestani kaverilleni salilla ja hän vinkkasi, että nyt kannattaisi olla yhteydessä Falckin Juhaan. Falck ei ole varsinainen ravintola-ammattilainen, vaan hänet tunnetaan talouspuolen osaajana. Unelma omasta pizzaravintolasta on kuitenkin jyskyttänyt takaraivossa pitkän aikaa. Viime vuonna Falck myi Satalaskenta-tilitoimistonsa, joten hän päätti ryhtyä yrittäjyyteen uudella alalla. Asiaa auttaa huomattavasti se, että puoliso Åsa Öster on koulutukseltaan kokki ja hänellä on pitkä kokemus ravintola-alalta. – Olen edelleen päivätöissä tilitoimistossa, mutta iltaisin ja viikonloppuisin on tarkoitus työskennellä täällä ravintolassa. Åsalla on pääasiallinen vetovastuu ravintolasta. Ravintolatilojen remontointi on jo käynnistymässä, ja avajaisia on tarkoitus viettää huhtikuussa osoitteessa Antinkatu 14. Liiketilassa on aiemmin toiminut muun muassa ravintola Wanha Mestari, kasvisravintola WoimaTila, todella lyhytikäiseksi jäänyt intialaisravintola Mumbai Kitchen ja viimeisimpänä sisustusliike VillaSalla. Asiakaspaikkoja on tulossa noin 60, minkä lisäksi suunnitelmissa on pieni pystyjakkarabaari, jossa voi nauttia vaikka pienpanimo-olutta tai lasin viiniä. Nuåvo onkin jo virittelemässä yhteistyötä paikallisen pienpanimon kanssa. – Pinnat laitetaan salin puolella uusiksi ja keittiön rungon päälle asennetaan uudet laitteet ja tasot. Italiasta tulee ammattilainen kokoamaan meille puu-kaasu-uunin paikan päällä, sillä sellainen ei mahtuisi ovista sisään, Öster ja Falck kertovat. Uuni on napolilaistyylisen pizzerian ydin ja kaiken perusta. Pizzan paistovaihe kestää vain noin minuutin, sillä uuni on lämmitetty 400-500 -asteiseksi. Pohja on ohut ja täytteissä satsataan määrän sijaan laatuun. – Napolilaistyylinen pizzeria vastaa moneen ravintola-alan trendiin: ruoan pitää helposti saatavilla, kohtuuhintaista ja todella hyvää. Ajatuksena onkin esimerkiksi suosia raaka-aineiden hankinnassa lähituottajia niin paljon kuin mahdollista, Falck ja Turtola toteavat. Pizzan ohella ruokalistalle on tarkoitus tuoda simppeleitä alkuruokia ja jälkiruokia – Ruokalistaa on tarkoitus rakentaa sesongin mukaan, ja suomalaiseen suuhun sopivaksi. Siis napolilaista pizzaa porilaisella twistillä, Öster toteaa. Vaikka pizzoja tehdään napolilaiseen tyyliin, Nuåvo ei ainakaan alkuvaiheessa ole hakemassa Associazione Vera Pizza Napoletanan sertifikaattia. Se olisikin erikoista, sillä tähän mennessä Suomessa on vain yksi "aidon napolilaisen pizzan" sertifikaatin saanut ravintola. – Uunimme täyttää vaatimukset, mutta muuten meillä ei ainakaan aluksi ole tavoitteena yrittää täyttää sertifikaatin saamisen edellytyksiä. Vaatimukset ovat esimerkiksi raaka-aineiden osalta hyvin yksityiskohtaiset, Åsa Öster taustoittaa. – Asiaa on syytä miettiä myös ilmaston kannalta. Haluammeko lennättää sertifikaatin edellyttämiä tomaatteja Italiasta, kun omassa kaupungissakin on hyviä tomaatteja tarjolla, Turtola antaa esimerkin.