Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Urheilu Näköislehti Lukemisto Kulttuuri Porilaine Testit ja visat

Suomalaiset syövät hävettävän vähän kotimaista kalaa – peräti 82 prosenttia elintarvikekalasta tulee jostain muualta

Mitä kalaa Suomessa syödään eniten? Vastausta ei tarvitse kauan miettiä. Lohi on ylivoimainen ykkönen, ja selvästi suurin osa ruokakauppojemme lohesta tulee Norjasta. Kakkonen on tonnikala. Sitä rahdataan Suomeen etupäässä Thaimaasta ja Mauritiukselta. Luonnonvarakeskuksen vuoden 2017 tilaston mukaan tuontikala kattaa Suomen kalamarkkinoista jo peräti 82 prosenttia. Vielä 1980-luvun alussa puolet kauppakalasta oli kotimaista. Silloin kotimainen silakka oli maamme tärkein elintarvikekala. Suomella on 320 000 kilometriä rantaviivaa Kehitykselle on tunnetut syynsä – ammattikalastaminen ei kuulemma kannata – mutta silti kalakauppataseen epätasopaino vaikuttaa oudolta. Puheet ja todellisuus eivät kohtaa. Suomalaisen kalan kulutus hupenee samaan aikaan, kun mediassa ja puutarhakeinuissa intoillaan lähellä tuotetuista, terveellisistä, puhtaista, herkullisista ja kaikin puolin eettisistä kotivesien antimista. Vielä kummallisemmalta kehitys tuntuu kun muistaa, että Suomessa on noin 56 000 vähintään hehtaarin kokoista järveä. Rantaviivaa maallamme on yhteensä noin 320 000 kilometriä. Se on kahdeksan kertaa maapallon ympärysmitta. Edellytyksiä pitäisi siis olla jopa mittavaan kalatuotteiden vientiin, mutta käytännössä asetelma on sama kuin marjamailla. Myös marjoja Suomeen tuodaan moninkertaisesti enemmän kuin täältä viedään. Puola on molemmilla markkinoilla merkittävä ja kasvava tuontimaa. Tilaston mukaan kalaa kuljetettiin vuonna 2017 Puolasta Suomeen huomattavasti edellisvuosia enemmän. Pyhäjärviseutu on positiivinen esimerkki Satakunnan kalapöydissä kotimaisuus lienee kovemmassa huudossa kuin monissa muissa maakunnissa. Merikalastuksen ja kalakaupan vuosisataiset perinteet eivät noin vain katoa lohitarjousten ja tonnikalapurkkien vyöryyn. Lisäksi alalla on Satakunnassa aktiivista uuden sukupolven tuotantoa. Paras esimerkki on Pyhäjärviseutu. Säkylän Pyhäjärvi on muikkuineen, ahvenineen, haukineen ja siikoineen yksi Euroopan kalaisimmista järvistä, ja paikallinen elintarviketeollisuus sekä pienyritykset ovat oivaltaneet sen arvon. Oma lukunsa on kotitarvekalastus. Itse pyytämänsä kalan suomalaiset sentään enimmäkseen kantavat pöytään tai pakastimeen lähivesien rannoilta.