Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Katso tästä Porin tuttujen kokkien reseptit juhannuspöytään – suorien lähetysten tallenteet opastavat askel askeleelta, miten syntyy herkullinen menu

Satakunnan Kansan ruokaliveissä on vieraillut tähän mennessä neljä taitavaa kokkia: Jani Lehtinen , Juha Hujanen , Petteri Rosenbom ja Kimmo Kalliomäki .Nämä ruoanlaiton ammattilaiset opastivat suorissa lähetyksissä askel askeleelta, miten syntyy erilaisia, herkullisia ruoka-annoksia. Juhannuksen kunniaksi kokosimme reseptit yhteen. Katso livelähetysten tallenteet tästä: Tätä lahjaa äiti arvostaisi – kokkaa hänelle ateria huippukokkien opastamana Tänä vappuna kokataan yhdessä vapun paras lounas huippukokkien opastuksella SK:n livelähetyksessä Grillataan yhdessä huippukokki Petteri Rosenbomin opastuksella Jos et vielä tiedä, miten tehdään juhannuksen parhaat burgerit, niin kohta tiedät Jani Lehtisen ja Juha Hujasen reseptit Vihersalaattia, vinaigrette-kastiketta ja parmesaanijuustoa 1 kpl jäävuorisalaatti 1 kpl sydänsalaatti 1 dl punaviinietikkaa 3 dl rypsiöljyä 1 kpl salottisipuli suolaa, sokeria ja pippuria 50 g parmesaanijuustoa (pala, ei raaste) Valmista ensin vinaigrette-kastike. Hienonna salottisipuli kulhoon. Lisää mukaan punaviinietikka, mausteet ja rypsiöljy. Sekoita hyvin. Leikkaa salaatista lohkoja ja asettele ne tarjoiluvadille. Valuta päälle hyvin sekoitettu vinaigrette ja vuole kuorimaveitsellä päälle parmesaanilastuja. Kokin kommentit: "Lukijat toivoivat reseptiä hyvään salaattikastikkeeseen. Haluamme jakaa oman suosikkireseptimme. Tämän salaattipohjan päälle voi rakentaa mitä tahansa, joten tätä voi varioida loputtomiin oman maun mukaan." Basilika-jogurttikurkut 1 kpl iso kurkku 1 dl ruokajogurttia 1 rkl balsamico biancoa (vaalea balsamico) ½ pnt tuoretta basilikaa ½ kpl sitruunan kuori suolaa, pippuria ja sokeria Kuori kurkut ja poista siemenosa. Paloittele haluamaasi muotoon, vaikkapa puolikuun mallisiksi. Mausta jogurtti suolalla, pippurilla, sitruunan kuorella ja balsamicolla. Lisää hienonnettu basilika. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Sekoita kurkut ja jogurtti keskenään ja mausta vielä tarvittaessa. Kokin kommentit: "Todella monipuolinen ja monistettavissa oleva kasvislisuke. Sopii moneen ruokaan ympäri vuoden: perunalle, lihalle, kalalle." Uuniparsat 16 kpl vihreää parsaa 150 g kylmäsavustettua lohta tai ilmakuivattua kinkkua siivuina 25 g voita 50 g parmesaaniraastetta suolaa, pippuria oliiviöljyä Katkaise parsojen tyviosa pois (noin 2–4 cm alaosasta), kuori parsat puolesta välistä alaspäin. Keitä parsoja noin 1–2 minuuttia ja nosta sieltä jääveteen, jotta kypsyminen loppuu. Laita 4 kpl jäähtyneitä parsoja kylmäsavulohisiivun tai ilmakuivatun kinkun siivun päälle. Laita nokare voita parsojen päälle, kääri tiukaksi rullaksi ja ripottele päälle parmesaaniraastetta. Paista 200-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia, kunnes parmesaani on kauniin kullan ruskeaa. Kokin kommentit: "Helppo monistaa vaikka kahdellekymmenelle. Tarjolle voi tehdä joko molempia vaihtoehtoja tai vain toista juhlaväen mieltymysten mukaan." Sienikastike parsoille 200 g herkkusieniä (myös muut sesongin sienet sopivat mainiosti) 1 rkl voita 1 kpl salottisipuli 2 kpl timjaminoksia tuoreena 2 dl kasvis- tai kanalientä 2 dl kermaa suolaa ja pippuria Ruskista paloitellut sienet, salotti ja timjami kasarissa voissa. Lisää liemi, mausta suolalla ja pippurilla. Keitä kasaan, kunnes melkein kaikki neste on haihtunut. Lisää kerma ja keitä vielä hetki. Tarkista vielä maku ja mausta tarvittaessa. Kokin kommentit: "Tässä kastikkeessa voi käyttää mitä sieniä tahansa. Herkkusienet ovat hieman aliarvostettu raaka-aine, mutta myös niistä saa mainion kastikkeen." Risotto primavera, keväinen kasvisrisotto 4 dl risottoriisiä 1 kpl salottisipuli 1 litra kasvislientä 2 dl valkoviiniä 1 dl parmesaanijuustoraastetta suolaa ja mustapippuria 50 g voita 2 pss pakasteherneitä (250 g) 1 kpl kesäkurpitsa 1 nippu kevätsipulia Aloita hernepyreestä. Laita kiehuvaan veteen 1 pussillinen herneitä. Kiehauta. Laita voi tehosekoittimeen ja kaada päälle keitetyt herneet. Älä kuitenkaan laita kaikkea keitinlientä mukaan. Lisää keitinlientä vain sen verran, että tehosekoitin lähtee ajamaan herneitä tasaiseksi pyreeksi. Mikäli kotoa ei löydy tehosekoitinta, voit käyttää myös sauvasekoitinta. Paloittele kesäkurpitsa neljään osaan pituussuunnassa. Leikkaa kesäkurpitsan siemenosat pois. Paloittele kesäkurpitsa noin 1 cm kuutioiksi. Hienonna kevätsipuli. Paista paistinpannussa kesäkurpitsat, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi hienonnettu kevätsipuli. Kuullota hienonnettu salotti ja riisi oliiviöljyssä 2 minuuttia, ”possauta” ripaus valkoista balsamiviinietikkaa ja sekoita. Lisää suola, viini ja puolet kanaliemestä. Anna hautua puolella teholla noin 15 minuuttia, lisää nestettä niin, että risotto pysyy mehevänä ja puuromaisena. Lisää lopuksi hernepyree, paistettu kesäkurpitsa ja toinen pussillinen herneitä. Mausta pippurilla ja parmesanraasteella. Kokin kommentit: "Keväinen kasvisrisotto kruunaa menun." Petteri Rosenbomin reseptit Chili-olutmarinoitu possu (2 hlö) 500 g porsaan marinoimaton, maustamaton ulkofilee Marinadi: 5 dl tummaa olutta 500 g fariinisokeria 2,5 dl soijaa 2,5 dl vettä 4 kpl salottisipuli 4 kpl yksikyntinen valkosipuli 4 kpl tuore punainen chili tuoreita yrttejä oman maun mukaan, esimerkiksi timjami, korianteri, lehtipersilja Mittaa kattilaan nesteet ja sokeri. Pilko sipulit ja chili, laita puolet kattilaan. Hienonna yrtit joukkoon. Keitä nestemäärä noin puoleen, siivilöi liemi. Lisää loput sipulit ja chilit liemeen ja laita jäähtymään. Viipaloi possun filee noin sentin siivuiksi ja laita marinoitumaan jäähtyneeseen liemeen. Lohi Vaihtoehto 1: Pintasavustettu lohi n. 200 g lohta/hlö suola sokeri savustuspuru folio Maustetaan lohi suolalla ja ripauksella sokeria. Savustetaan grillissä. Tarkempi ohjeistus savustamiseen osoitteessa satakunnankansa.fi/live Vaihtoehto 2: Tillituorejuustolla kuorrutettu lohi (2 hlö) 400 g lohta 1 pkt maustamatonta tuorejuustoa 1 prk smetanaa 1 puntti tilliä 1 kpl sitruuna 1 nippu kevätsipulia, tai ruohosipulia suolaa Tee tuorejuustosta, smetanasta sekä hienonnetusta tillistä kuorrute. Suolaa lohi ja kuorruta tuorejuustolla. Ripottele hienonnettu kevätsipuli tai ruohosipuli pintaan ja kääri löysäksi folionyytiksi. Pihvidemo (katso tallenne osoitteessa satakunnankansa.fi/live) Pihvihärän sisäfilee: renssaus eli lihan esivalmistelu, leikkaus, grillaus Marmori: renssaus eli lihan esivalmistelu, leikkaus, grillaus Perunakukkakaali-nyytit (2 hlö) 6 kpl kypsää varhaisperunaa 1/2 kukkakaalia 2 kpl yksikyntistä valkosipulia 150 g voita suolaa 1 pnt kevätsipulia Pilko kukkakaali isoiksi paloiksi ja ryöppää nopeasti suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä, nosta jäähtymään hetkeksi. Paloittele kypsä peruna. Hienonna valkosipuli ja lisää voin kanssa kattilaan, kiehauta. Kääri kukkakaali ja peruna löysään folioon, lisää kevätsipulia ja valkosipulivoisulaa ja sulje nyytti. Kimmo Kalliomäen reseptit Vegaaninen pihvi (3–4 pihviä) 230 g kikherneitä (ota liemi talteen, jos haluat tehdä myös majoneesista vegaanisen) puolikas sipuli kuutioina 2 tl paprikajauhetta ripaus chilijauhetta ripaus kuminaa 1 tl suolaa 1 rkl öljyä 1 rkl vehnäjauhoja (nämä voi korvata myös gluteenittomilla jauhoilla, jolloin pihvi sopii myös keliaakikolle) Pilko sipuli kuutioiksi ja kuullota se öljyssä kullanruskeaksi. Lisää mausteet, jauhot ja sekoita. Survo kikherneet joko yleiskoneessa tai muusisurvimella lähes sileäksi tahnaksi ja lisää sipulimausteseos joukkoon. Anna levätä kylmiössä. Pihvien muotoileminen on helpompaa, kun massa on kylmää. Käsien kostuttamiseen on hyvä käyttää hieman kylmää vettä, jolloin massa ei tartu käsiin. Muotoile pihvit ja paista joko pannulla miedolla lämmöllä tai uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Jos näyttää siltä, että pihvi leviää uunissa, niin ota se pois, muotoile uudelleen ja vähennä lämpöä 15–20 astetta. Tämän seurauksena paistoaika pitenee hieman. Jauhelihapihvi noin 150 g/hlö rasvaista naudan jauhelihaa (voit käyttää myös vähärasvaisempaa ja lisätä joukkoon hieman rypsiöljyä) suolaa (jos valmistat pihvit hiiligrillissä, käytä sormisuolaa) öljyä paistamiseen Muotoile jauheliha haluamasi painoisiksi pihveiksi. Pihvin tulee olla hieman sämpylän halkaisijaa suurempi, koska kypsyessään se vetäytyy kasaan. Lisää pihvin pinnalle öljyä ennen paistamista, jos teet burgerit grillissä. Mikäli käytät paistinpannua, voit laittaa öljyn suoraan pannulle. Tzatziki 2 dl turkkilaista jogurttia 1 dl raastettua kurkkua 1 valkosipulinkynsi 1 rkl tuoretta minttua hienonnettuna (voi jättää myös pois) 1 rkl oliiviöljyä suolaa pippuria Raasta kurkku ja valuta siivilän avulla suurimmat nesteet pois. Hienonna minttu ja valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki keskenään ja anna maustua mielellään yön yli, niin maut tasaantuvat. Valkosipulimajoneesi (voi tehdä myös vegaanisena) 1 kananmuna (kokonaan, jos et keksi valkuaiselle jotain muuta käyttöä) / 1 dl kikhernelientä, jos teet majoneesin vegaanisena n. 0,5 rkl suolaa n. 2 tl sokeria 5 g väkiviinaetikkaa (vajaa korkillinen) 10 g (n. 1 rkl) dijon-sinappia (siemenillä tai ilman) 2 dl rypsiöljy / x 2, jos teet majoneesin vegaanisena 0,5 dl oliiviöljy / x 2, jos teet majoneesin vegaanisena 2 valkosipulinkynttä n. 1 rkl tuorepuristettua sitruunanmehua mustapippuri Laita joko kananmuna tai kikherneliemi ja mausteet noin 0,5 litran mittaan tai vastaavaan astiaan. Mikäli pelkäät, että majoneesi juoksettuu, voit porata öljyn ohuena nauhana sauvasekoittimella joukkoon. Lisää lopuksi valkosipulinkynnet, sitruunanmehu ja ripaus mustapippuria ja poraa sauvasekoittimella majoneesin joukkoon. Muita lisukkeita: Avokadoa: Leikkaa viipaleiksi tai survo muusisurvimella soseeksi. Mikäli soseutat, laita noin ruokalusikallinen rypsiöljyä joukkoon, niin avokado ei tummu niin nopeasti. Cheddar-juustoa Halloumijuustoa Pekonia Salaattia tai rucolaa Tomaattia