Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Pitääkö koiran tai puolison totella? – Kukaan ei ole huvikseen hankala

Pitääkö lapsen totella? Pitääkö puolison totella? Pitääkö alaisen totella? Pitääkö asiakkaan tai potilaan totella? Missä menee tottelemisen raja? Jos armeijassa käskettäisiin alokkaita ampumaan kymppiin, lopputulosta ei ratkaisisi alokkaiden kyky totella, vaan heidän kykynsä ampua. Koirien kanssa ongelmia aiheuttaa kuvitelma siitä, mitä koira osaa. Jos jokin tehtävä onnistuu yhdessä tilanteessa, päätellään helposti, että se onnistuu kaikissa muissakin. Tämä on ratkaiseva erehdys. Avustajakoirista valtaosa on labradorinnoutajia, jotka jo nuorina siirtyvät käyttäjilleen ja kantavat valtavaa vastuuta arjen sujuvuudesta. Isoin siivu koulutuksesta ei kulu tehtävien, vaikkapa pyörätuolin vierellä seuraamisen, opettamiseen. Ne koirat oppivat yleensä helposti. Eniten aikaa tarvitaan, kun tehtäviä viedään erilaisiin tilanteisiin, ympäristöihin, olosuhteisiin ja häiriöihin. Hiljaisilta kentiltä kävelykadulle, kotipihasta marketin lihatiskin ääreen. 
Rakennetaan itseluottamusta ja kykyä ymmärtää, että ”istu” tarkoittaa ”istu” myös silloin, kun tuoksut houkuttelevat, lähellä on paljon ihania ihmisiä tai vieressä on mahtavan oloinen lajitoveri. Tätä kykyä ei rakenneta vaatimalla, vaan onnistumisista palkitsemalla. Jos onnistuminen on vaikeaa, palataan koulutushistoriassa taaksepäin helpottamalla harjoitusta. Ihmiselle vastaava yksittäistilanne voisi olla hauskan jutun kertominen hyvälle kaverille festivaalien juomateltalla tai mikrofoniin kaikkien edessä päälavalla. Jos haluaisi kehittää puhetaitojaan kohti päälavaa, pelkkä lopputuloksen ankara treenaaminen ei ole paras tapa. Sitäkin tärkeämpää on perusasioiden harjoittelu. Kaikki perustan rakentaminen ei liity suoraan tehtävään. Esimerkiksi kyky rauhoittaa omaa olemusta on harjoiteltavissa oleva taito, joka tukee niin koiraa kuin ihmistä tiukoissa tilanteissa. Miksi se, että koira (tai lapsi, puoliso, alainen tai joku muu) jättää tottelematta, on merkityksellistä? Koska silloin hän yrittää kertoa jotain. Jokin tilanteessa aiheuttaa eläimeen tai ihmiseen ristiriidan. On mahdollista ohittaa epäsuora viesti ja vain vaatia tottelemista. Mutta on yhtä mahdollista kuunnella, miksi tilanne on ajautumassa umpikujaan. Kukaan ei ole huvikseen hankala. Hankaluus on toinen nimi sille, ettei ole keinoja enää. Jos itsestään löytää silloin kyvyn kuunnella, on aiempaa syvemmän ja luottamuksellisemman yhteyden portilla. 
Usein paras lopputulos syntyy yhdessä. Päivi Saarilahti Kirjoittaja on Säkylässä asuva valmentaja ja eläintenkouluttaja.