Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Satakunta Koronavirus Live Urheilu Ajanviete Näköislehti Kulttuuri Porilaine Tähtijutut

Elban omistaja vaihtui: Uusi yrittäjä on innokas viiniharrastaja

Gallen-Kallelankadun varrella sijaitsevan viinibaari Elban omistaja on vaihtunut. Elban yrittäjinä aloittivat kuun vaiheessa Hanna ja Joni Kuusisto . Joni Kuusisto kertoo, että asiakkaille omistajanvaihdos ei näy radikaalisti. – Ravintolan nimi pysyy jatkossa samana ja toimintakonsepti myös. Viinitastingien määrää me kuitenkin haluamme lisätä entisestään. Joni Kuusisto on pitkän linjan viiniharrastaja, joka on myös jonkin verran kouluttautunut ja kilpaillut alalla. Hän on pitkään haaveillut siitä, että voisi myös työskennellä viinien parissa. – Kun kuulimme, että Elba on myynnissä, päätimme ottaa ison askeleen ja kokeilla, miten tämä lähtee menemään. Joni Kuusisto myöntää, että tilanne jännittää. Korona-aika tuo tilanteeseen omat haasteensa, kuten myös se, että Kuusistoilla on yhteensä neljä lasta ja varsinaiset virat toisaalla. – Uskalsimme kuitenkin lähteä kokeilemaan siipiemme kantavuutta, sillä Elballa on hyvä maine. Se on ainoa tämän tyylinen paikka Porissa. Aivan kokonaan Kuusistojen harteilla ei toiminnan pyörittäminen ole, sillä Elban entiset kolme työntekijää jatkavat viinibaarin palveluksessa. Lisäksi välillä palkataan kiireapulaisia. Joni Kuusisto arvelee, ettei hän itse ehdi kovin usein baaritiskin taakse, ellei hän sitten ota virkavapaata. Kuusisto kertoo pitävänsä itse eniten vanhan maailman viineistä. Kuusistoilla on yhtiökumppani Pariisissa, joten on mahdollista, että jossain vaiheessa pariskunta alkaa tuoda myös itse viinejä maahan. Elbasta saa myös jatkossa pieniä ruoka-annoksia, kuten salaatteja. Ruokalistaa päivitetään jonkun verran. Lounastakin on kuulemma kyselty, mutta se on vielä harkinnassa. Kuusistoilla on myös tarkoitus remontoida ravintolaa, mutta se tehdään vasta vuodenvaihteen jälkeen. Myös Elban entinen yrittäjä Sara Tuomi kertoi kuulumisistaan. Hän muuttanut Helsinkiin ja työskentelee nykyään sommeliérinä ravintola Murun viinibaarissa. Hän ehti toimia yli viisi vuotta Elbassa. Mukana yrityksen pyörittämisessä olivat myös Tuomen vanhemmat. – Oli aika päästää vanhemmat kunnolla eläkkeelle. Koska omassa elämässänikin tapahtui muutoksia, oli hyvä sauma lähteä Helsinkiin, kun sieltä tarjottiin minulle töitä. Tuomi myöntää, että hänen missionaan oli tuoda viinikulttuuria Poriin. Opiskelukaverit hajautuivat Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun, mutta Tuomella oli palo palata synnyinkaupunkiin. – Oli kuitenkin haasteellista pitää lankoja käsissä yksin joka asiasta. – Hienointa olisi ollut, jos olisin saanut yhtiökumppaneita, joista toinen olisi kehittänyt Elban ruokapuolta ja toinen hoitanut paperiasiat. Minä olisin halunnut vain somppailla eli toimia sommeliérina! Murun sommeliérina Sara Tuomi saa työparikseen tutun ystävän opiskelijavuosiltaan. – Työskentelemme Murun viinibaarissa, joka avattiin kesäkuun alussa. Viinibaari avattiin jo kymmenen vuotta toimineen ruokaravintolan kylkeen. Vaikka Tuomi lähti Helsinkiin, hän ei ole lopullisesti karistanut kotikaupungin pölyjä jaloistaan. – Palaan Poriin vetämään ainakin jo sovittuja taide ja viini -iltoja taidemuseoon. "Ravintolan nimi pysyy jatkossa samana ja toimintakonsepti myös.